23 Ιουλ 2017

ΚΕΡΚΥΡΑ- ΟΧΙ στις λευκές νύχτες που μαυρίζουν τις ζωές μας!




Η υποκρισία και ο εμπαιγμός του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας δεν έχουν όρια! Για ακόμα μία φορά εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, χτυπά τους εργαζόμενους και τους μικροκαταστηματάρχες. Μετά τα ήξεις αφήξεις για το μέτρο της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας (μιας και στην πράξη υπερασπίζεται την κατάργησή της), για ακόμα μια φορά διοργανώνει «λευκή νύχτα», συμβάλλοντας στην περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου, που άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής! Για ακόμα μία φορά αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο, που είναι άκρως εχθρικό απέναντι σε μικρομαγαζάτορες και εργαζόμενους, καθώς με τις μεθοδεύσεις του αυξάνει την εκμετάλλευση και εξαντλεί ακόμα περισσότερο τους ήδη εξαντλημένους εργαζόμενους και εξωθεί πολλούς μικρούς καταστηματάρχες στο λουκέτο!

Η απόφαση αυτή είναι "βούτυρο στο ψωμί" των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των πολυεθνικών εταιριών, που σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση επιδιώκουν να περάσουν μέτρα για την περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση αργιών, για να γιγαντώσουν τα κέρδη τους και να εκτοπίσουν τους μικρούς επαγγελματίες.

Οι «λευκές νύχτες» είναι ένα ακόμη μέτρο, που μαζί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας επιχειρεί να χτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να προσφέρει ακόμη πιο φθηνή εργατική δύναμη στους μονοπωλιακούς ομίλους και να ωφελήσει του «μεγάλους» του κλάδου.

Η επέκταση του ωραίου, ούτε θα τονώσει την αγορά, ούτε θα φέρει θέσεις εργασίας, ούτε θα φέρει την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες του εμπορίου. Η όποια αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη θα ωφελήσει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Για αυτό είναι απαραίτητη η συμμαχία των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών ενάντια στις μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση της εργασίας, τη φοροληστεία, τις περικοπές σε ασφαλιστικό, υγεία και παιδεία.

Βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση αυτή φέρει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, που συμβάλει με τους ανθρώπους της στην περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου, όπως συνέβη και την περασμένη Κυριακή (16/7) με την υπεύθυνη του καταστήματος Marks & Spencer, η οποία είναι αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο (από την πλευρά της πλειοψηφίας) και πρόεδρος σωματείου, που έχει δημιουργήσει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, για να διασπάσει τους εργαζόμενους και να τους απομακρύνει από το Σωματείο μας και τον ταξικό αγώνα, και η οποία εξανάγκασε τις εργαζόμενες να παραμείνουν μέσα στο κατάστημα και να εργαστούν με τη δικαιολογία του φόρτου εργασίας...! Ευθύνες έχει επίσης η Δημοτική Αρχή που υποστηρίζει την απελευθέρωση του ωραρίου και αυτές τις εκδηλώσεις (λευκή νύχτα), καθώς και η Περιφέρεια-Αντιπεριφέρεια, που ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας εφαρμόζει όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις, όπως την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.λπ. 

Θεωρούμε επίσης ότι είναι εξαιρετικά αρνητικό να χρησιμοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος την εθελοντική, πολιτιστική προσφορά των φιλαρμονικών και των συλλόγων για να εξυπηρετήσει τα σχέδιά του. Η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού δεν είναι και δε μπορεί να χρησιμοποιείται για την κερδοφορία μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών. Η προβολή της Κέρκυρας με τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα μπορούσε να γίνει και χωρίς τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τα ξημερώματα και χωρίς οι εργαζόμενοι να ξεροσταλιάζουν όλη μέρα στη δουλειά. 
  
Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα ξημερώματα, αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να επιβάλλει στον εργαζόμενο να δουλεύει αυτές τις ώρες. Καλούμε τους μικρούς επαγγελματίες να σκεφτούν, ότι σύμμαχός τους είναι ο εργαζόμενος και όχι η πολυεθνική ή ο μεγαλοεπιχειρηματίας, που τους κλείνει τα μαγαζιά.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες του κλάδου να παλέψουμε για:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες, με 3 απογεύματα κλειστά και με σταθερό ωράριο
  • Νομοθετική  κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας
  • 8ωρο, 5ημερο, 40ωρο για τους εργαζόμενους
  • Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί , οι κατασχέσεις
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές


Καλούμε όλο τον λαό του νησιού μας να εναντιωθεί στα σχέδια αυτά των μεγάλων αφεντικών, ντόπιων και ξένων και να συμμετέχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Πανκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων την Πέμπτη 27 Ιούλη, στις 20:30 στην πλατεία Γεωργάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ