28 Νοε 2017

Ασταμάτητο αιματοκύλισμα του λαού της Υεμένης…

       

Δραματική είναι η επιδείνωση της ήδη άσχημης, εδώ και καιρό, κατάστασης που προκαλεί στο λαό της Υεμένης από το Μάρτη του 2015 ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή. Κάθε 10 λεπτά πεθαίνει τουλάχιστον ένα παιδί από ιάσιμες ασθένειες και πάνω από 2.000.000 λιμοκτονούν εξαιτίας του πολέμου της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της…

Η Γιούνισεφ αναφέρει ότι κάθε 10 λεπτά πεθαίνει και ένα παιδί από ιάσιμες ασθένειες, ενώ κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα τουλάχιστον 2.000.000 παιδιά. Γίνεται η πρόβλεψη ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη θα είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως. Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά απαίτησε από τη Σ. Αραβία να άρει πλήρως (και όχι μερικώς όπως έχει κάνει από το Σάββατο) το καταστροφικό αεροπορικό, χερσαίο και θαλάσσιο εμπάργκο που επέβαλε στο λαό της Υεμένης.
Χτες, αναμενόταν να φτάσει στο λιμάνι αλ Σαλέεφ της Υεμένης πλοίο που μετέφερε 25.000 τόνους αλευριού για λογαριασμό του «Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων» του ΟΗΕ. Το Σάββατο έφτασε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά διεθνής βοήθεια με εμβόλια για 600.000 παιδιά, φάρμακα και νοσηλευτικό προσωπικό και μία μέρα αργότερα αεροσκάφος με βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Με φόντο το λιμό, τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς αμάχων και τις επιδημίες χολέρας και άλλων ασθενειών που προκαλεί ο πόλεμος στην Υεμένη, οι ΗΠΑ προωθούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας κάθε τόσο αεροπορικές επιδρομές υποτίθεται κατά τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα».
Ιρανικές αντιδράσεις
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως έχουν «ευθύνη για τις επονείδιστες ωμότητες στην Υεμένη», εξαιτίας της πολυποίκιλης υποστήριξης που προσφέρουν στη Σ. Αραβία και στο συνασπισμό μουσουλμανικών χωρών που έχει συγκροτήσει η σαουδαραβική μοναρχία για να μειώσει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει κανέναν στρατιωτικό δεσμό με την Υεμένη», επανέλαβε ο Γασεμί, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι διασπείρουν «εντελώς αβάσιμες» κατηγορίες εναντίον της Τεχεράνης. Αφορμή για αυτήν την αντίδραση έδωσε η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου εξέφραζε την «αφοσίωση των ΗΠΑ» στις ενέργειες της Σ. Αραβίας και «όλων των συμμάχων της στον Κόλπο ενάντια στην επιθετικότητα και την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης» στην Υεμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ