28 Νοε 2017

Γιάννενα: Συλλήψεις εργατών κατ’ οίκον και καθ’ υπόδειξη της εργοδοσίας

Η είδηση έρχεται από τα Γιάννενα και είναι… ασύλληπτη, μολονότι αφορά συλλήψεις και γυρίζει τις μνήμες και το ρολόι της ιστορίας πολλά χρόνια πίσω.
Η αστυνομία των Ιωαννίνων προχώρησε χτες, Κυριακή, στις συλλήψεις υπαλλήλων και συνδικαλιστικών στελεχών, μετά από τις μηνύσεις που κατέθεσε η εργοδοσία της “ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ”, η εταιρία που εξαγόρασε τα καταστήματα της αλυσίδας “Καρυπίδης”. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ κι ένα μήνα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να επιστρέψουν στη δουλειά τους, ενώ η αστυνομία τους συνέλαβε στα σπίτια τους με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Ακολούθως μεταφέρθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου ο εισαγγελέας όρισε δικάσιμο για σήμερα το μεσημέρι, στις 12.
Κάποτε χτυπούσε η εξώπορτα του σπιτιού κι ο καθένας γνώριζε πως μπορεί να ήταν άνθρωποι της Ασφάλειας, που σου ζητούσαν να τους ακολουθήσεις στο τμήμα “δι’ υπόθεσίν σας”. Ευτυχώς σήμερα, με την “αριστερή κυβέρνηση”, αυτές οι μαύρες εποχές ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. Κανείς δε διώκεται για τα φρονήματά του, εκτός κι αν διασαλεύει την τάξη με απεργίες, κινητοποιήσεις και λοιπές αντικαθεστωτικές ενέργειες.
Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τα πρωτοφανή φαινόμενα ανθρωποκυνηγητού των εργαζομένων και την καταστολή των κινητοποιήσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων.
Το σύρσιμο στο Αστυνομικό Τμήμα έγινε με εντολή της εργοδοσίας της “Μarket in”, το οποίο δικαιολογήθηκε αρχικά ως απλή σύσταση από αξιωματικό, αλλά άμεσα μετατράπηκε σε αυτόφωρο. Αποτελεί δίωξη σε εργαζόμενους, στηριζόμενη σε συκοφαντίες και χτυπώντας στην καρδιά τον πολύμηνο αγώνα των συναδέλφων στα super market “Καρυπίδης” στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.
Δεν πέρασε άλλωστε αρκετός καιρός όπου η προσπάθεια για παράνομες μεταφορές αφαίρεσης εξοπλισμού και εμπορευμάτων της “Μarket in” από το κατάστημα του “Καρυπίδη” στην Περαία Θεσσαλονίκης είχαν ως συνοδεία και προστασία τις αστυνομικές μονάδες, άνδρες της Ασφάλειας αλλά και κλούβες των ΜΑΤ. Oι ίδιες δυνάμεις καταστολής πριν ένα μήνα χτύπησαν αντίστοιχη κινητοποίηση εργαζόμενων του “Καρυπίδη” στα Γιάννενα.
Όπως σημειώνει κι η ανακοίνωση, δεν είναι η πρώτη φορά που τα “όργανα της τάξης” απέδειξαν ποια ακριβώς τάξη υπηρετούν, καθώς προ μηνός είχαν χτυπήσει αναίτια μια ειρηνική συλλογική κινητοποίηση των εργαζομένων.
Συλλογικοί φορείς, σωματεία κι εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, καταγγέλλοντας τις συλλήψεις και την πρωτοφανή απόπειρα τρομοκράτησης των εργαζόμενων που αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων και μια σειρά άλλα εργατικά σωματεία και φορείς καλούν σήμερα το μεσημέρι στις 12, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις συλλήψεις και αλληλεγγύης στους συλληφθέντες εργάτες, έξω από τα δικαστήρια στα Γιάννενα.
Το μήνυμα είναι απλό και σαφές: η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει. Οι συλληφθέντες εργάτες πρέπει να απελευθερωθούν και να δικαιωθούν άμεσα οι διεκδικήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ