7 Νοε 2017

ΗΠΑ Θέλουν βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη!


Πλήρης επιβεβαίωση του αμερικανικού «ενδιαφέροντος» από τον υπουργό Αμυνας, που είπε ότι συζητούνται «αρκετές περιοχές»



Τα αμερικανικά ελικόπτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πριν δυο βδομάδες
Τα αμερικανικά ελικόπτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πριν δυο βδομάδες
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια των ΗΠΑ για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο των στρατιωτικών και επιχειρηματικών τους σχεδίων στην περιοχή, με την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Το γεγονός ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, την περασμένη Παρασκευή, που σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, κατά τη διάρκεια του 7oυ συνεδρίου «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum» στο πλωτό Μουσείο «Hellas Liberty» στον Πειραιά, ανακοίνωσε τη μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Στα σχέδια των Αμερικανών είναι η μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε βάση στρατιωτικών ελικοπτέρων, σε συμπληρωματικό ρόλο για τον έλεγχο του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και γενικότερα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε ειδικά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όπως είπε, οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τόσο για εμπορικούς, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι επενδύσεις των ΗΠΑ είναι διαφανείς. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανέλθει οικονομικά. "America is back". Οι σχέσεις Ελλάδος - ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται. Πρόκειται για σχέσεις δυνατές και με βάθος χρόνου».
Επιβεβαιώνει τα επικίνδυνα σχέδια ο υπουργός Αμυνας
Την πλήρη επιβεβαίωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος έδωσε και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, απαντώντας χτες σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη».
Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε «διάλογο» με τις ΗΠΑ και σε «στενή στρατιωτική συνεργασία». Οτι συζητάνε «πολλά σχέδια» για να βοηθήσουν στην «επέκταση συμφωνιών» που ήδη υφίστανται.
Για, δε, τα αμερικανικά σχέδια για την Αλεξανδρούπολη, είπε ότι γίνεται «συζήτηση» για ένα «κέντρο εκπαίδευσης και συντήρησης ελικοπτέρων» που μπορεί να εγκατασταθεί σε «αρκετές περιοχές της Ελλάδας», δείχνοντας έτσι και την πρεμούρα της κυβέρνησης να ικανοποιήσει ένα αίτημα των Αμερικανών να μην «περιοριστούν» στη Σούδα, αλλά και «διευρύνοντας» ουσιαστικά το αντικείμενο της συνεργασίας, όχι απλά ως βάση συντήρησης αλλά και εκπαίδευσης. «Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να σας απαντήσουμε», πρόσθεσε.
Ωστόσο, αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Αμερικανοί «θέλουν το λιμάνι».
Θέλουν το λιμάνι μόνιμο ορμητήριο των ιμπεριαλιστών
Πιθανά όλα αυτά να... μπουν σε μια σειρά τις επόμενες μέρες, καθώς σήμερα κατά αρμόδιες πηγές θα ξαναεπισκεφθεί το υπουργείο Αμυνας ο Αμερικανός πρέσβης, συνοδευόμενος από τον στρατιωτικό ακόλουθο των ΗΠΑ στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της προμήθειας των «F-16» (θέμα που, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση θα ξαναφέρει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, Εξωτερικών και Αμυνας) και «άλλα θέματα».
Θυμίζουμε ότι η Αλεξανδρούπολη τους προηγούμενους μήνες χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινή βάση για τη μεταφορά στρατευμάτων και οχημάτων στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Noble Jump» αλλά και στο τέλος Οκτώβρη ως βάση για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών ελικοπτέρων, στο πλαίσιο της άσκησης για την ταχεία μεταφορά «ενισχύσεων» σε κάποιο προωθημένο θέατρο επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού «μετώπου».
Μάλιστα, στις 26 Οκτώβρη, η αμερικάνικη πρεσβεία κοινοποίησε ευχαριστήρια επιστολή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM) προς όλες τις συναρμόδιες αρχές όπως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, Λιμενάρχη κ.λπ., για την επιτυχή διεξαγωγή όλων των σύνθετων και πολύπλοκων εργασιών συναρμολογήσεως και αποσυναρμολογήσεως δέκα μεταφορικών ελικοπτέρων «UH-60 Blackhawk» της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, που βρίσκονταν σε Βουλγαρία και Ρουμανία για να συμμετάσχουν στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Carpathian Eagle '17».
Τα «ευχαριστήρια» επανέλαβε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», την Κυριακή, ο Αμερικανός πρέσβης, δηλώνοντας πως «εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα της καθημερινής συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Είναι γεγονός ότι την περασμένη βδομάδα στην Αλεξανδρούπολη είχαμε μια τελείως διαφορετική εικόνα όσον αφορά αυτήν τη συνεργασία, συμμετέχοντας από κοινού με το Λιμενικό Σώμα, το ελληνικό υπουργείο Αμυνας και την ελληνική Ακτοφυλακή για να βοηθήσουμε ελικόπτερα Blackhawk να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μακρά περίοδο παραμονής τους στη Ρουμανία».
Χέρι - χέρι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και επικίνδυνοι σχεδιασμοί
Η σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, όπως και το γεγονός ότι τα επικίνδυνα σχέδια αποτελούν την άλλη «όψη» των επιχειρηματικών σχεδίων, είχαν επιβεβαιωθεί και με τις αντίστοιχες αναφορές στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ.
Στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά σχεδίων: το πέρασμα από την περιοχή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB, τα σχέδια κατασκευής πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη θαλάσσια περιοχή έξω από την Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη και η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία, ως έργο ενταγμένο στα σχέδια για τη «σιδηροδρομική Εγνατία» που φιλοδοξεί να συνδέει την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα, και βέβαια η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, που παίζει κομβικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω.
Σε σχέση με το αμερικανικό «ενδιαφέρον» για όλα τα παραπάνω, ο Αμερικανός πρέσβης έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα και κατά τις επισκέψεις του στην περιοχή.
Ενδεικτικά, σε πρόσφατη συνέντευξή του ζητούσε «να υπογραφούν συμβόλαια. Οχι απλά εφήμερες κινήσεις, αλλά να γίνουν πραγματικότητα αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχει επίσης η ιδιωτικοποίηση του λιμένα (σ.σ. Αλεξανδρούπολης). Θα συζητήσω με το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα και θα προσπαθήσω να αποκτήσω μια αίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων. Εχουμε τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν προφανώς τεράστιες δυνατότητες. Η ιδέα της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και επίσης ενός κόμβου μεταφορών, αν καταφέρετε να υλοποιήσετε τη σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως σημαντικό διμερή εταίρο, αλλά ως πυλώνα της στρατηγικής μας στην περιοχή. Εχω εντυπωσιαστεί από το πώς συνδυάζονται διαφορετικές εξελίξεις γύρω από την Αλεξανδρούπολη, όπως ο TAP, το πλωτό τερματικό και ο αγωγός IGB, όπως και από τον μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή».
Εδινε δηλαδή το «περίγραμμα» των ανταγωνισμών, αλλά και το υπόβαθρο με βάση το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη κινητικότητα και αναλαμβάνει «ρόλους» συνολικά στην περιοχή των Βαλκανίων, με έντονες τις διεργασίες την περίοδο αυτή για να «κλείσουν» μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα, να «τρέξει» η ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και τα ενεργειακά και άλλα σχέδια.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο («Real»), η είσοδος της αμερικανικής «Tellurian» (στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχουν πολλά πρώην ανώτατα στελέχη της «Cheniere» και ο πρώην επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ Αμ. Χόχσταϊν) στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα κατασκευάσει τον πλωτό σταθμό ΥΦΑ, αποτελεί «ζήτημα εβδομάδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ