19 Δεκ 2017

Κοροϊδία για τους άνεργους νέους


Πρόκληση και θράσος. Μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν οι ανακοινώσεις της υπουργού Εργασίας για το φιλοδώρημα των 400 ευρώ εφάπαξ, που θα πάρουν κάποιοι από τους άνεργους νέους παραμονή Χριστουγέννων. Η κυβέρνηση διαφημίζει τη συγκεκριμένη παροχή ως απόδειξη της «κοινωνικής» της πολιτικής και αποτέλεσμα της «δίκαιης» τάχα ανάπτυξης, όταν με τη βαθιά ταξική πολιτική της, στηρίζει την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου που έχει καταδικάσει τους νέους στην ανεργία και την υποαπασχόληση. Για παράδειγμα, η ανεργία των νέων 15 έως 24 ετών βρισκόταν στο 39,5% τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επαληθεύοντας ότι στο σάπιο σύστημα, που ζει και αναπνέει για τα κέρδη των καπιταλιστών, η ανεργία θα είναι μόνιμος βραχνάς για την εργατική τάξη, πόσο μάλλον για τους νέους και τις νέες. Αυτό το σύστημα υπερασπίζεται και υπηρετεί με την πολιτική της η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες. Γι' αυτήν την «ανάπτυξη» παίρνει αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, που χτυπούν με ιδιαίτερη αγριότητα τους νέους. Πάει πολύ λοιπόν, μετά απ' όλα αυτά, να εμφανίζεται ως «προστάτης» της νεολαίας και να φοράει παραμονή των εορτών τη μάσκα του Αη Βασίλη, για να κοροϊδέψει τους ανέργους.
***
Αλλά και οι νέοι που δουλεύουν, ζουν από πρώτο χέρι τις «ευαισθησίες» της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι κάνουν δουλειές του ποδαριού, αρκετοί είναι ανασφάλιστοι, χωρίς συμβάσεις εργασίας, απολύονται χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση και δεν ξέρουν τι πάει να πει σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 8ωρο και ρεπό. Πέρα από όλους τους άλλους αντεργατικούς νόμους, που διατηρούνται άθικτοι, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά σε ισχύ και την απαράδεκτη διάταξη να λαμβάνουν οι νέοι κάτω των 25 ετών χαμηλότερο κατώτερο μισθό από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους τους (τον λεγόμενο «υποκατώτερο» μισθό) και ας κάνουν την ίδια δουλειά, με το άθλιο επιχείρημα ότι έτσι ενθαρρύνεται η αύξηση της απασχόλησης για όσους πρωτοβγαίνουν στην αγορά εργασίας. Το αίσχος των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους, ήταν και παραμένει έγκλημα σε βάρος της εργαζόμενης νεολαίας, συνολικά της εργατικής τάξης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να μη χορηγεί κανένα επίδομα σε 9 στους 10 ανέργους, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της.
***
Αλήθεια, ποιον προσπαθούν να κοροϊδέψουν με το έκτακτο επίδομα των 20 εκατ. ευρώ, όσο είναι το συνολικό κονδύλι για το επίδομα που υπόσχονται τώρα; Από τις εισφορές κυρίως των εργαζομένων, ο ΟΑΕΔ μάζεψε φέτος 2,843 δισ. ευρώ. Απ' αυτά, μόνο τα 975 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε επιδόματα ανεργίας, ενώ τα άλλα μοιράστηκαν δεξιά και αριστερά στις επιχειρήσεις και στους διάφορους μεσάζοντες της «επαγγελματικής εκπαίδευσης» και «κατάρτισης» ανέργων, που τους «προίκισαν» με πάνω από 600 εκατ. ευρώ! Στα 288 εκατ. ευρώ αποτιμάται το φετινό πλεόνασμα του Οργανισμού, όταν υπάρχουν άνεργοι που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση! Το ίδιο σενάριο θα επαναληφθεί και του χρόνου, καθώς ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2018, που ήδη καταρτίστηκε με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, από τα 2,993 δισ. ευρώ έσοδα, θα αποδώσει σε επιδόματα και βοηθήματα μόλις 986 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/3. Τα υπόλοιπα, εννοείται ότι θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με προγράμματα επιδοτούμενης ή τζάμπα εργασίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι του χρόνου ο ΟΑΕΔ θα υπερδιπλασιάσει το πλεόνασμά του (θα φτάσει στα 586 εκατ. ευρώ), όταν και πάλι η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων θα παραμένει χωρίς την ελάχιστη ενίσχυση και προστασία. Πρόκειται στην κυριολεξία για αιματοβαμμένο πλεόνασμα.
***
Με αυτά τα 20 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να «κλείσει το στόμα» της νεολαίας, να αποσπάσει συναίνεση στη βάρβαρη πολιτική της και προπάντων ανοχή και αναμονή, απέναντι σ' ένα σύστημα που έχει φάει τα ψωμιά του και το μόνο που εγγυάται είναι ένταση της φτώχειας, ανεργία, βάθεμα της εκμετάλλευσης. Κανείς νέος να μην ξεγελαστεί, να μη συμβιβαστεί με τη χαμοζωή, την ανεργία, την υποαπασχόληση, τους μισθούς πείνας. Οι άνεργοι νέοι να παλέψουν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα σωματεία. Οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να απομονώσουν όπου υπάρχουν εργοδοτικές, κυβερνητικές και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να παλέψουν μαζί με όλους τους συναδέλφους τους για δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, ουσιαστική προστασία των ανέργων, για όσο διαρκεί η ανεργία. Να βάλουν πλάτη για την ανασύνταξη του κινήματος, για να γίνουν πιο ρωμαλέες οι διεκδικήσεις τους σήμερα και ταυτόχρονα να δημιουργούνται προϋποθέσεις για αντεπίθεση, απέναντι στον σάπιο καπιταλισμό, που έχει στο DNA του την ανεργία και την εκμετάλλευση και ο οποίος δεν βελτιώνεται, μόνο ανατρέπεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ