20 Οκτ 2017

Με τις ευχές όλων τους...


Οι παροτρύνσεις στην κυβέρνηση απ' όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης (όσο ο Τσίπρας ήταν στις ΗΠΑ) να γυρίσει με χειροπιαστά αποτελέσματα, είναι αρκετές για να καταλάβει κανείς την ομοφωνία ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» και την «προσέλκυση επενδύσεων».
Και τελικά, ούτε η ΝΔ ούτε τα υπόλοιπα αστικά κόμματα διαφωνούν σε κάτι από όσα περιλαμβάνονται στις συμφωνίες - δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ΗΠΑ. Ισα - ίσα, αποτιμούν θετικά την επίσκεψη, ανεξάρτητα από την κριτική σε επιμέρους σημεία.
Με άλλα λόγια, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή συμφωνούν με την πιο ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με την αναβάθμιση και επέκταση της βάσης της Σούδας, με το γεγονός ότι η εργατική τάξη θα συνεχίσει να ματώνει, για να ξοδεύονται δισ. ευρώ σε στρατιωτικό υλικό και να «πιάνονται» οι δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
Τι είπε η ΝΔ για την επίσκεψη Τσίπρα; Οτι θα έπρεπε να είναι πιο «τολμηρή» και ότι η Ελλάδα χρειάζεται να δώσει κάθε στήριξη στις ΗΠΑ, όπως η μακρόχρονη επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα. Συμφωνεί επίσης ότι η αναβάθμιση των «F-16» θα πρέπει να γίνει, γιατί είναι θέμα «αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο», την ίδια στιγμή που οι αμερικανικές υπηρεσίες ομολογούν ότι ο «εκσυγχρονισμός των ελληνικών "F-16" θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ»!
Αλλά και στο πεδίο της οικονομίας, η σύμπνοια της κυβέρνησης και όλων των άλλων αστικών κομμάτων στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων από αμερικανικά μονοπώλια έχει ως βάση το «σαφάρι» για την προσέλκυση επενδύσεων, στο οποίο επιδίδονται. Κανένας εκπρόσωπός τους δεν διαφωνεί με την εργασιακή ζούγκλα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις «απελευθερώσεις» τομέων της οικονομίας, που συνιστούν προϋποθέσεις για την προσέλκυση «επενδύσεων».
Τα λόγια παρότρυνσης και η «εξ' απαλών ονύχων» κριτική των αστικών κομμάτων στην κυβέρνηση, με αφορμή το ταξίδι στις ΗΠΑ, δείχνουν τη στρατηγική τους σύγκλιση πάνω στα ζητήματα που «καίνε» την αστική τάξη: Μετατροπή της χώρας σε κόμβο Ενέργειας και διαμετακόμισης εμπορευμάτων, γεωπολιτική αναβάθμιση, φτηνότερη εργατική δύναμη, προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σε αυτά δίνουν εξετάσεις όλα τα κόμματα της αστικής τάξης. Γι' αυτό, καθένα από το πόστο του έδινε τις ευχές του στον πρωθυπουργό, όταν αναχωρούσε για τις ΗΠΑ.
Στην ίδια κατεύθυνση, δεν είναι τυχαίες ούτε οι ποικίλες παρεμβάσεις από αστικά κόμματα και ΜΜΕ, που δίνουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για το ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. «Η μεγαλύτερη χρησιμότητα της σημερινής διακυβέρνησης είναι το θάψιμο όλων των μεταπολιτευτικών μας τοτέμ (...) Στο Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός έθαψε ένα ακόμη τοτέμ, αυτό του αντιαμερικανισμού», έγραφε μεταξύ άλλων εφημερίδα μεγάλου Συγκροτήματος προχτές.
«Αν οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός είχε επιστρέψει με αυτά τα αποτελέσματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», θα καίγονταν σημαίες, ήταν η διαπίστωση μιας άλλης. «Η εικόνα του πρωθυπουργού της αριστεράς να είναι στο Λευκό Οίκο (...) συμβάλλει καθοριστικά ώστε να τελειώσει οριστικά στην Ελλάδα, όλη αυτή η περίοδος του αντιαμερικανισμού, του αντιιμπεριαλισμού και όλων των άλλων ιδεολογιών που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω επί δεκαετίες...», είπε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης.
Αν ο λαός κάνει ταμείο από τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσει ότι όποτε τα αστικά κόμματα έδειχναν με τέτοιο θάρρος τις «συγκλίσεις» τους, τότε δοκίμαζε και τη μεγαλύτερη επίθεση στη ζωή του. Αρκεί να δει τη στήριξη όλων των κομμάτων του κεφαλαίου στο 3ο μνημόνιο, αλλά και το γεγονός ότι η «συναίνεση» πάντα ερχόταν ως προπομπός κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης (κυβερνήσεις συνεργασίας, αυξημένες πλειοψηφίες κ.λπ.).
Επομένως, οι νέες «συγκλίσεις» με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, καθώς δείχνουν την αποφασιστικότητα της αστικής τάξης να εμπλέξει σε μεγαλύτερους κινδύνους το λαό και τη χώρα. Επαγρύπνηση λοιπόν, διεκδίκηση και πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ