21 Μαρ 2018

Ο καπιταλισμός σκοτώνει και στην Καλιφόρνια

Μία τετραμελής άστεγη οικογένεια βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητο που ζούσε τους τελευταίους έξι μήνες στο πάρκινγκ ενός εμπορικού κέντρου στη συνοικία Garden Grove της Καλιφόρνια, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 8 χλμ από την Disneyland. Η συνοικία ανήκει στo Orange County, κομητεία που έχει γίνει ένα από τα επίκεντρα των χιλιάδων άστεγων ανθρώπων που ζουν στην -πολυτελή κατά τα άλλα- Καλιφόρνια. Μια περιφέρεια όπου οι βίλες των διάσημων προσώπων του Χόλιγουντ βρίσκονται σε απόσταση λίγων τετραγώνων από τις χιλιάδες σκηνές των ανθρώπων που δεν έχουν να πληρώσουν τα εξοργιστικά ενοίκια που υπάρχουν στην περιοχή.
Την προηγούμενη Πέμπτη, μια άστεγη γυναίκα ανέφερε στην αστυνομία ότι από ένα σταθμευμένο βαν ερχόταν μια δυσάρεστη μυρωδιά. Οι αστυνομικοί την Παρασκευή επιβεβαίωσαν ότι στο βαν μέσα βρίσκονταν νεκροί ο 41χρονος Phunyouphone Kanyavong, η μη ταυτοποιημένη σύντροφός του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, ηλικίας 9 μηνών και 2 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, το όχημα ήταν σταθμευμένο πάνω σε γκαζόν, πράγμα που μάλλον έκλεινε το σύστημα της εξάτμισης και το μονοξείδιο του άνθρακα από τις αναθυμιάσεις έμπαινε μέσα στο αυτοκίνητο όπου κοιμόταν η οικογένεια.
Οι άνθρωποι αυτοί ήταν άστεγοι περίπου έξι μήνες και έπαιρναν λίγα χρήματα από τα άδεια μπουκάλια και τα αλουμινένια κουτάκια που μάζευαν και έδιναν στα σούπερ μάρκετ. Ένας «γείτονας» άστεγος είπε στις εφημερίδες ότι γνώριζε την οικογένεια και τους βοηθούσε όποτε μπορούσε, αλλά τα παιδιά φαίνονταν υποσιτισμένα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του World Socialist Web Site ο άστεγος πληθυσμός του Orange County ανέρχεται στους σχεδόν 5.000 καταγεγραμμένους ανθρώπους, ενώ καταγράφονται συχνοί θάνατοι ανάμεσα στους ανθρώπους που κοιμούνται όπου βρουν. Πέρυσι καταγράφηκαν 193 θάνατοι, ενώ 203 το 2016. Και αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο σε όσους έχουν δηλωθεί άστεγοι, καθώς φαίνεται ότι πολλοί γονείς δεν ζητούν βοήθεια με το φόβο ότι θα χάσουν την επιμέλεια των παιδιών ή είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά και φοβούνται μήπως απελαθούν.
Εδώ και κάποιους μήνες η κομητεία αυτή της Καλιφόρνια αποφάσισε να εκκαθαρίσει και να «μετακινήσει» τους χιλιάδες άστεγους που ζουν κατά μήκος του ποταμού Santa Ana, αλλά και σε άλλες περιοχές. Το οικιστικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε εδώ και πάνω από μια δεκαετία κυρίως στις πολιτείες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον οφείλεται στην κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων, πράγμα που πέταξε στο δρόμο όσους δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. 1.500 άνθρωποι ζούσαν κατά μήκος του ποταμού Santa Ana στο Orange County πριν την επιδρομή της αστυνομίας, ενώ άλλοι 1.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν βίαια από το Anaheim (περιοχή όπου βρίσκεται η Ντίσνεϋλαντ), με κάποιους από αυτούς να έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα σε μοτέλ και χώρους αστέγων. Οι αρχές του Anaheim μάλιστα, λίγο καιρό πριν την επιδρομή, είχαν ξηλώσει τα παγκάκια από στάσεις και διάφορα σημεία της πόλης για να μη κοιμούνται οι άστεγοι και προσβάλλονται οι εκατομμύρια τουρίστες που συρρέουν στην υπερπαραγωγή της Ντίσνεϋλαντ!

Οι περίοικοι των πολυτελών κατοικιών και οι Αρχές της κάθε περιοχής δυσφορούν από τη συνύπαρξή τους με ανθρώπους από τα χαμηλότερα στρώματα της εργατικής τάξης, πόσω μάλλον με τη θέα των αστέγων. Όπως δηλώνει απελπισμένη κάτοικος ενός συμπλέγματος κατοικιών στο Fountain Valley του Orange County, παλεύουν πολύ καιρό για να διώξουν τους αστέγους από τη θέα των μπαλκονιών τους κατά μήκος του ποταμού και να μη φτάσουν στο σημείο να μιλούν για skid rows (εξαθλιωμένες περιοχές στις πόλεις).
Η ίδια κατάσταση συμβαίνει και στην πόλη του Λος Άντζελες. Έχοντας ήδη ονομάσει skid rows τις περιοχές όπου καταλύουν οι άστεγοι, οι κάτοικοι βλέπουν το φαινόμενο να γιγαντώνεται στο κέντρο της πόλης, με τους ανθρώπους που μένουν στο δρόμο να αγγίζουν τις 20.000!!!
Στο παρακάτω βίντεο, μια καταγραφή από τα χριστούγεννα στο Λος Άντζελες.

Φαίνεται ότι το ένα τέταρτο των αστέγων στις Η.Π.Α. ζουν στην Καλιφόρνια. Υπολογίζονται συνολικά σε 114.000. Ψάχνοντας σε ειδησεογραφικά σάιτ και στο youtube για πληροφορίες και υλικό σχετικά με τις εκκενώσεις των χώρων από αστέγους, η πλειονότητα των καταγραφών είναι από δημοσιογράφους ή απλούς πολίτες που υποστηρίζουν ότι η εκκένωση έπρεπε να είναι πιο αποφασιστική! Καθόλου παραξένο, βέβαια, αφού στην Καλιφόρνια οι άνθρωποι που ζουν στο όριο της φτώχειας αποκαλούνται white trash (λευκά σκουπίδια) –για να ξεχωρίζουν από τα έγχρωμα σκουπίδια τα οποία επίσης είναι ανεπιθύμητα στην περιοχή τους. Σε μια περιοχή, όπου το πρόβλημα με τη φτώχεια ξεκινάει πολλές δεκαετίες πριν και όλοι το κρύβουν κάτω από το χαλάκι –ή έξω από τους γιγάντιους φράχτες των κατοικιών τους. Τώρα δεν γίνεται να κρυφτεί άλλο. Οι φτωχοί έφτασαν πάνω στο χαλάκι των σπιτιών τους και δεν μπορούν να τους κλωτσήσουν για να φύγουν. Είναι πολλοί πλέον.

Και το πρόβλημα δεν είναι ότι οι φτωχοί βρίσκονται σε μια «μπλε» πολιτεία. Είναι γεγονός ότι το ζήτημα της φτώχειας στην Καλιφόρνια έχει αρχίσει να βγαίνει πολύ προς τα έξω από τα media για να (υπο)δηλώσουν ότι οι «δημοκρατικές» πολιτείες είναι χειρότερες σε σχέση με τις ρεπουμπλικανικές. Ενδεικτικά, στους Los Angeles Times δεν περνάει μέρα που να μη στηλιτεύεται το φαινόμενο σε συνάρτηση με τις πολιτικές των Δημοκρατικών. Παραβλέποντας, βέβαια, ότι οι υψηλοί δείκτες της φτώχειας δεν επιλέγουν «μπλε» ή «κόκκινες» πολιτείες. Ο δείκτης του ορίου της φτώχειας παραβιάζεται και στο Τέξας και στο Όρεγκον και αλλού. Και ακόμα οι περισσότεροι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού δεν τολμούν να ονομάσουν την αιτία: είναι ο καπιταλισμός. Αυτό το άθλιο σύστημα που μπορεί να έχει στην ίδια πολιτεία τη Ντίσνεϋλαντ, τη Σίλικον Βάλεϊ και το Χόλιγουντ μαζί με τους χιλιάδες που δουλεύουν σε αυτές τις βιομηχανίες και δεν μπορούν να ζήσουν. Αυτοί είναι οι άστεγοι και οι φτωχοί της Καλιφόρνια. Οι χιλιάδες άνθρωποι που γίνονται παρανάλωμα στα κέρδη του μεγαλύτερου ίσως κεφαλαίου του πλανήτη. Αυτοί που μπορεί το πρωί να δουλεύουν στη Google, τη Facebook, τη Microsoft, τη Disneyland και το βράδυ να μην έχουν πού να μείνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ