12 Μαρ 2018

Σήμερα ντρέπομαι…

Ζητώ συγγνώμη για το κάπως προσωπικό ύφος του κειμένου, αλλά η συσσωρευμένη αηδία που μου έχει προκαλέσει η χρόνια μαζοχιστική ενασχόληση με αυτό που αυτοαποκαλείται ελληνικό ποδόσφαιρο ψάχνει να βρει διέξοδο.
Σήμερα ντρέπομαι. Λυπάμαι για τις αμέτρητες ώρες που παρακολουθώ αυτό το παιχνίδι. Αυτό το υπέροχο άθλημα που όταν αφήνεται στα χέρια των «επενδυτών», τα όπλα, οι τραμπουκισμοί, οι στρατοί βίας, τα στημένα παιχνίδια, ο νόμιμος και παράνομος στοιχηματισμός είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Το πιο στενάχωρο όμως είναι να θέλεις να αποτελέσεις το κάτι διαφορετικό, να νομίζεις πως μπορείς μέσα σε αυτό το βούρκο να μιλήσεις για fair play, για ηθική, για εκείνο το καταραμένο «καλύτερα να σε αδικούν παρά να αδικείς». Να νομίζεις ότι εκπροσωπείς ένα σύλλογο που δεν θα κάνει αυτά από τα οποία υπέφερε. Αυτό που γίνεται εδώ τα τελευταία χρόνια δεν είναι ποδόσφαιρο ούτε στην πιο βρώμικη μορφή του. Εϊναι κάτι άλλο. Κάτι που αν χρειαζόταν να ορίσω δεν θα έβρισκα καμιά λέξη. Ίσως να έλεγα ότι είναι ένα κακόγουστο αστείο που δοκιμάζει πλέον τα όρια της νοητικής μας ισορροπίας.
Αρνούμαι να χρειάζεται να ξεστραβώνομαι για να διαβάσω κανονισμούς και πειθαρχικούς κώδικες, αρνούμαι να τσακώνομαι κάθε Σαββατοκύριακο με τους φίλους μου για μια διαιτητική απόφαση. Αρνούμαι να με περνάνε για ηλίθιο και να προσπαθούν να με πείσουν ότι ο ένας τραυματίστηκε από ένα χαρτί ή ο άλλος παρέλυσε από μια μπύρα. Αρνούμαι να πρέπει να ανεχτώ εικόνες με όπλα στα γήπεδα και να θεωρώ «επικές ατάκες» τις απειλές διάφορων παραγόντων κατά οποιουδήποτε. Αρνούμαι για όλα αυτά να πρέπει να πληρώσω και εισιτήριο!
Το πράγμα σάπισε. Μπάλα παίζουν τα τέρατα κι εμείς τρώμε πασατέμπο και κάνουμε τακτικές αναλύσεις πάνω σε ένα γήπεδο στρωμένο από χρήμα που μυρίζει αίμα. Σε τέτοιο ποδόσφαιρο είναι ντροπή και όχι τιμή να είσαι Πρωταθλητής.
(Το κείμενο γράφεται ενώ ακόμα κανείς δεν ξέρει τι τελικά έγινε στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ)
ΥΓ. Σήμερα ο Αντελίνο Βιερίνια έγραψε μια από τις πιο χρυσές, πιο σημαντικές σελίδες στην ιστορία αυτού του Συλλόγου.
ΥΓ. 2: Σε ένα κανονικό ποδόσφαιρο, θα έπρεπε να διορθωθεί το διαιτητικό λάθος από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Πως; Θα συνεχιζόταν το παιχνίδι και οι παίκτες της ΑΕΚ θα άφηναν τους αντιπάλους τους να σκοράρουν. Αλλά τι λέω; Είναι πολλά τα λεφτά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ