18 Απρ 2018

Εμείς οι βλάχοι όπου λάχει

Ο Πέτρος Κωστόπουλος είπε μεταξύ άλλων σε μια εκπομπή της μεσημβρινής ζώνης ότι με τα περιοδικά του ξεβλάχεψε πολλούς Έλληνες, που έψαχναν την Ευρώπη.
Λόγω σεμνότητας χαρακτήρα που τον διακρίνει, δε μας είπε -αλλά ισχύει- ότι πέτυχε επίσης να ξεβλαχέψει τη Μολδοβλαχία, τη Ρένα Βλαχοπούλου, το Μιχάλη Βλάχο που είχε κάνει και σποτ για το Ρεξόνα, τον άλλο Βλάχο που έγινε προπονητής, την Ελένη Βλαχάκη ως γκαρσόνα στα σίριαλ του Ρώμα, και το γάλα “Βλάχας” εβαπορέ.
Ο Κωστόπουλος εννοεί ότι έμαθε πώς να ζούμε. Σα γιάπηδες, σα νεόπλουτοι, ακόμα κι αν δεν είχαμε τα λεφτά των άλλων -γιατί για ένα στιλ επιβιώνουμε. Για να μας πει ύστερα, αυτός και το σινάφι του, πως ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας.
Ο Κωστόπουλος είναι ο στίχος του τραγουδιού που λέει “από τα out και τα in βγήκανε γιάπηδες με τζιν”. Τα life-style περιοδικά του θα χρησιμεύσουν στον ιστορικό του μέλλοντος όχι για να ξεβλαχέψει, αλλά για να δει τα ήθη και την αισθητική των κυρίαρχων της εποχής, την επιθετική σαπίλα της αστικής τάξης, που απλώνει τα πλοκάμια της και στον πολιτισμό.
Μια “νεο-βλαχική αστική τάξη” -κατά το “λούμπεν μεγαλοαστική τάξη” που έγραφε στις ανακοινώσεις της η 17Ν.
Η “πολιτιστική επανάσταση” του Κωστόπουλου είναι το πολιτισμικό αντίστοιχο (εποικοδόμημα) του Σημιτικού εκσυγχρονισμού, που “μας έβαλε στο ευρώ και μας… ξεβλάχεψε πολιτικά”. Κι όσο εκσυγχρόνισε ο Σημίτης -μεταξύ άλλων ως “αρχιερέας της διαπλοκής” την Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα, άλλο τόσο ξεβλάχεψε την κουλτούρα και τα ήθη των αστών ο Κωστόπουλος, τα περιοδικά του και η εικόνα της γυναίκας ως γλάστρα-βίζιτα, που πρόβαλλαν συστηματικά.
Υστερόγραφο: οι συμπαθείς βλάχοι πού ακριβώς φταίνε και τους πιάνει στο στόμα του ο κάθε Κωστόπουλος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξεπέρασε ο καπιταλισμός την κρίση;

Τα επιφαινόμενα ξεγελούν. Η ανάπτυξη που παρουσιάζουν οι διεθνείς και ντόπιοι αναλυτές στηρίζεται σε πήλινα πόδια, σε αύξηση ...

TOP READ