21 Απρ 2018

Βαρουφάνς όλου του κόσμου ενωθείτε

Ένα φάντασμα πλανιέται (πλάνην οικτρά) πάνω από την Ευρώπη. Δεν είναι το φάντασμα του κομμουνισμού, ούτε αυτό της Σοβιετικής Ένωσης που ακόμα στοιχειώνει σαν εφιάλτης τον ύπνο και την ιστορική μνήμη των αστών. Είναι το διάστημα που ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών, η φανταχτερή, ενοχλητική παρουσία του στα Eurogroup, και το Diem 25.
Στις 5 Μάη συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ, και με αυτήν την αφορμή επίκεινται διάφορες τιμητικές επετειακές εκδόσεις κι εκδηλώσεις. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί όμως με την πρωτοβουλία του οίκου Vintage Classics, που θα επανεκδώσει στα αγγλικά το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” -ίσως το βιβλίο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία- με πρόλογο του… Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως είχε πει και στον καιρό του ο Μαρξ “αν αυτό είναι μαρξισμός, τότε εγώ δεν είμαι μαρξιστής…”
Ο μαθητής του Γκαλμπρέιθ, ο υπουργός του Τσίπρα, ο οπαδός του New Deal και του “κοινωνικού συμβολαίου με το λαό” -αλά Ανδρέας- που έκρινε από το βήμα της Βουλής σωστό κι απαραίτητο το 70% του Μνημονίου, προλογίζει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και σημειώνει την επικαιρότητά του στο σήμερα. Σα να προλογίζει ο Κέινς το Κεφάλαιο ή ο Κάουτσκι το “Κράτος κι Επανάσταση”!
Για τους κομμουνιστές ο Μαρξ ποτέ δεν έπαψε να είναι επίκαιρος. Για τους… “μαρξιστές” τύπου Βαρουφάκη, ο Μαρξ είναι ξανά επίκαιρος, με άλλα λόγια πουλάει, κι αυτοί μπορούν να πουλήσουν οτιδήποτε “πουλάει”, για να χτίσουν το προφίλ τους και το νέο πολιτικό τους μαγαζάκι. Μαγαζάκι, που αν πιστέψουμε τις δηλώσεις του νο 2 του κάτι-σαν-κόμματος Κλέωνα Γρηγοριάδη, ευελπιστεί να συνενωθεί με εκείνα της Ζωής και του Λαφαζάνη για την ανασύσταση του Σύριζα του παλιού του ορθόδοξου
Υστερόγραφο:
Απόψε σμίξαν τις καρδιές μας σ’ έναν έστω
στιγμιαίο συντονισμό ίδιες ελπίδες
καθώς μας φώτιζαν το δρόμο οι σελίδες
απ’ το κομμουνιστικό μας μανιφέστο
Μανουέλ Ντουάρτε, Αλμπέρτο Κόμπος, Ναΐμ Ασχάμπ… μα να μην έχουν μια στροφή και για το Γιάνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ