30 Μαΐ 2018

73χρονη συλλαμβάνεται στη Γερμανία σε διαδήλωση κατά του ακροδεξιού AfD

Την περασμένη Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες Βερολινέζοι διαδήλωσαν στη γερμανική πρωτεύουσα κατά του ακροδεξιού “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), που την ίδια ώρα πραγματοποιούσε συγκέντρωση με τίτλο “Μέλλον Γερμανία”. Στη διαδήλωση συμμετείχε και η 73χρονη ακτιβίστρια Ιρμέλα Μένσα-Σραμ, που είναι γνωστή εδώ και 32 χρόνια για τη δράση της, καλύπτοντας με σπρέι ρατσιστικά και νεοναζιστικά συνθήματα σε δημόσιους χώρους και αφαιρώντας αυτοκόλλητα παρόμοιου περιεχομένου, κι έχει τιμηθεί με σειρά διακρίσεων στη Γερμανία. Χθες ωστόσο πριν καλά-καλά ξεκινήσει η πορεία, οδηγήθηκε με χειροπέδες στο τμήμα.
Όπως λέει η ίδια, λόγω ηλικίας δεν μπορούσε εύκολα να ακολουθήσει τους άλλους διαδηλωτές, κι έμεινε με το πλακάτ της για λίγο στο σιδηροδρομικό σταθμό. Τότε μέλη του Afd απαίτησαν να φύγει από τη θέση της, κι όταν αυτή αρνήθηκε, εκείνοι κάλεσαν την αστυνομία. Αρχικά ο αστυνομικός που κατέφτασε της είπε ότι μπορεί να μείνει εκεί που βρίσκεται, στη συνέχεια όμως ήρθαν δυο συναδέλφισσές του, από τη λεγόμενη μονάδα “Αποφυγής συγκρούσεων”, που την πρόσταξαν να φύγει. Αρχικά ήρθε σε συμφωνία μαζί τους, πηγαίνοντας στην άλλη πλευρά του δρόμου, σύντομα όμως ήρθαν τρεις ακόμα αστυνομικοί με διαταγή απομάκρυνσης. Στη διαμαρτυρία της, πως μόλις είχε λάβει άδεια να βρίσκεται στο σημείο, την άρπαξαν και τις φόρεσαν χειροπέδες, χωρίς καν να την ελαφρύνουν από την υφασμάτινη τσάντα που κουβαλούσε.
Η αστυνομία της πόλης στο τουίτερ ισχυρίστηκε πως η σύλληψη έγινε για “λόγους ασφαλείας” κι ότι η Σραμ προέβαλε αντίσταση κατά της αρχής. “Δεν επιτέθηκα φυσικά στους αστυνομικούς, είμαι ριζικά πασιφίστρια. Κι ούτε ήθελαν βέβαια να με προστατέψουν από τους ανθρώπους του Afd. Τόσο απότομα σου συμπεριφέρονται μόνο, αν θεωρούν πως είσαι απειλή”, λέει η 73χρονη διαδηλώτρια.
Όπως καταγγέλλει η γυναίκα, κλείστηκε για δυο ώρες στο κελί, χωρίς νερό, χωρίς κινητό, χωρίς οτιδήποτε, ενώ την έβγαλαν 12 φωτογραφίες και τις πήραν ψηφιακά και κανονικά αποτυπώματα, ενώ σε κάποια στιγμή την απείλησαν και με αυτόφωρο, λόγω των συνέργων που είχε πάνω της για την αφαίρεση των ρατσιστικών συνθημάτων. Αναγνωρίζει πως αρκετοί από τους παριστάμενους αστυνομικούς την αναγνώρισαν και ντράπηκαν για τη συμπεριφορά των συναδέλφων τους, ωστόσο προσθέτει πως: “Έχω την αίσθηση πως κάποιοι αστυνομικοί σκέφτηκαν χθες: Θα της δείξουμε αυτηνής. Η αστυνομία του Βερολίνου εξάλλου εκτέθηκε διεθνώς πέρσι, διότι είχε ξεκινήσει δίωξη εναντίον μου επειδή κάλυψα με σπρέι ρατσιστικό μήνυμα. Πλέον η δίωξη ανεστάλη, αλλά ΜΜΕ από την Κίνα, τη Ρωσία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ανέφεραν αυτό το σκάνδαλο, ενώ εγώ συνέχιζα να καλύπτω συνθήματα με σπρέι. Αυτό μάλλον τους ενόχλησε πολύ”.
Καταγγέλλοντας τη στάση των τοπικών αρχών αναφέρει πως “Ο δήμος του Βερολίνου ποτέ δεν κάνει κάτι ενάντια στο δεξιό κήρυγμα μίσους, μόνο εναντίον σε όσους το αντιπαλεύουν”. Δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της, ακόμα και με κόστος την ίδια της τη ζωή αν χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ