5 Μαΐ 2018

Αποκαλύψεις για την ΕΥΠ με πολλά ερωτήματα





Δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο ξένης μυστικής υπηρεσίας που έδρασε μέσα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), με στόχο τη διάλυσή της, ήρθαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτά αναφέρεται: «Πρωταγωνιστής φέρεται να είναι ένα πρώην στέλεχος της ΕΥΠ που έχει αποπεμφθεί από την υπηρεσία και έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ τρίτης χώρας». Επιπλέον, ενεργό ρόλο φέρεται να έχει διαδραματίσει και δεύτερο πρόσωπο, το οποίο δεν αποκλείεται να έχει στρατολογηθεί και να έχει εργαστεί για λογαριασμό της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ). Το τρίτο πρόσωπο είναι μια γυναίκα που φέρεται να έχει σχέση με τον τελευταίο.

Στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για «σχέδιο της ξένης μυστικής υπηρεσίας ώστε να ανατραπούν όλες οι δομές που έχει δημιουργήσει η ΕΥΠ» και να «υπάρξει αποσταθεροποίηση». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται ότι υπήρχε σχέδιο να κατηγορηθεί ο διοικητής της ΕΥΠ για σχέση με εταιρείες στην Ιταλία για προώθηση μεταναστών, για εμπλοκή σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης και για αξιοποίηση μυστικών κονδυλίων για προσωπικό όφελος.
Ακόμα, στα ρεπορτάζ γίνεται επίκληση δηλώσεων ανώτατου αξιωματούχου της ΕΥΠ πως ένας από τους βασικούς ενορχηστρωτές της αναμενόμενης επίθεσης φέρεται να είναι πρώην συνδικαλιστής, που βρέθηκε με 3.000 απόρρητα έγγραφα στην κατοχή του. Ο συγκεκριμένος έχει τεθεί σε αργία από το 2010 και έχει καταδικαστεί για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, για απάτη κατ' εξακολούθηση, για παράνομη επέμβαση σε αρχείο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (ψυχομετρικά δεδομένα εργαζομένων της ΕΥΠ που κατέληξαν σε ερευνητικό κέντρο στο Κέιμπριτζ), αλλά και για κατασκοπεία κατ' εξακολούθηση (άρθρο 148 του Ποινικού Κώδικα).
Η ίδια πηγή αναφέρεται και στο «σχέδιο Πυθία» αναφορικά με υποτιθέμενο σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή, για να αποσοβηθούν το «άνοιγμά» του προς τη Μόσχα και η ενεργειακή πολιτική της τότε κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η πηγή από την ΕΥΠ για το συγκεκριμένο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι είχε καταγραφεί με σημειώματα της ΕΥΠ και τις πληροφορίες είχε διοχετεύσει Ρώσος αξιωματούχος, στη συνέχεια σε ένα τρίτο σημείωμα της ΕΥΠ, το Μάρτη του 2009, αναφέρεται πως «ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης» και πως «επιχειρήθηκε παραπληροφόρηση των Αρχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ