6 Νοε 2018

Μια 10χρονη αμερικανίδα στέλνει γράμμα στον ΓΓ της ΕΣΣΔ

(vid)

Και αποδέχεται την πρόσκληση να επισκεφτεί την ΕΣΣΔ εν μέσω ψυχρού πολέμου!

Μια 10χρονη αμερικανίδα στέλνει γράμμα στον ΓΓ της ΕΣΣΔΤο 1982, η δαιμονοποίηση της Σοβιετικής Ένωσης κι ο χυδαίος αντικομμουνισμός είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους στις ΗΠΑ.
Ο πρώην επικεφαλής της KGB, Γιούρι Αντρόπωφ, μόλις είχε αντικαταστήσει τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ ως Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και εφάρμοζε πολιτική που ενοχλούσε τους ιμπεριαλιστές.
Οι Αμερικάνοι παρουσίαζαν τον Αντρόπωφ ως τον μεγαλύτερο εχθρό της χώρας τους, ενώ οι φήμες για τον επικείμενο πυρηνικό πόλεμο κατέκλυζαν τον Τύπο.
Νοέμβρης του 1982 κι ένα 10χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ, η Σαμάνθα Σμιθ, βλέποντας στο εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ, το πρόσωπο του νέου ηγέτη της ΕΣΣΔ ρωτά τη μητέρα της:
– «Αν οι άνθρωποι τον φοβούνται τόσο πολύ, γιατί δεν του γράφει κάποιος για να τον ρωτήσει αν θέλει να γίνει πόλεμος ή όχι;»
– «Γιατί δεν του γράφεις εσύ;»
αντιπρότεινε η μητέρα της. Και του έγραψε!

Το γράμμα της Σαμάνθα Σμιθ

«Ονομάζομαι Σαμάνθα Σμιθ. Είμαι 10 χρονών. Συγχαρητήρια για την καινούρια σας δουλειά. Ανησυχώ ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν πυρηνικό πόλεμο.
Θα ψηφίσετε υπέρ του πολέμου ή όχι;
Δεν χρειάζεται να απαντήσετε σ’ αυτήν την ερώτηση, αλλά θα θέλω να μάθω γιατί προσπαθείτε να κατακτήσετε τον κόσμο ή τουλάχιστον, τη χώρα μας. Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο για να ζούμε όλοι μαζί ειρηνικά και όχι για να πολεμάμε».

Η απάντηση του Αντρόπωφ

Μια 10χρονη αμερικανίδα στέλνει γράμμα στον ΓΓ της ΕΣΣΔΤο γράμμα της Σαμάνθα δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Εφημερίδα «Pravda», όμως ο Αντρόπωφ δεν έδωσε μεγάλη σημασία.
Η επιμονή της μικρής Σαμάνθας που απευθύνθηκε και στην σοβιετική πρεσβεία στις ΗΠΑ έφερε αποτέλεσμα.
Στις 26 Απριλίου  1983, η απάντηση του Γενικού Γραμματέα φτάνει  στο σπίτι της 10χρονης με τη μορφή επιστολής:
«Έλαβα το γράμμα σου, το οποίο μοιάζει με πολλά άλλα που μου έχουν στείλει άνθρωποι από τη χώρα σου και από τον υπόλοιπο κόσμο.
Μου φαίνεται ότι είσαι ένα γενναίο και ειλικρινές κορίτσι, όπως η Μπέκι, η φίλη του Τομ Σόγιερ απ’ το διάσημο βιβλίο του συμπατριώτη σου, Μαρκ Τουέιν.
Το βιβλίο είναι πολύ γνωστό και αγαπητό στη χώρα μας από αγόρια και κορίτσια.
Θα σου απαντήσω σοβαρά και με ειλικρίνεια.
Ναι Σαμάνθα, εμείς στη Σοβιετική Ένωση προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τον πόλεμο.
Αυτό επιθυμεί κάθε Σοβιετικός. Αυτό μας έμαθε ο μεγάλος ιδρυτής μας, Βλαντιμίρ Λένιν.
Οι κάτοικοι της Σοβιετικής Ένωσης γνωρίζουν πολύ καλά πόσο απαίσιος είναι ο πόλεμος.
Πριν από 42 χρόνια, η Ναζιστική Γερμανία ήθελε να κατακτήσει όλο τον κόσμο και επιτέθηκε στη χώρα μας, έκαψε χιλιάδες πόλεις και χωριά και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους.
Σε εκείνο τον πόλεμο, που έληξε με τη νίκη μας, ήμασταν σύμμαχοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μαζί πολεμήσαμε για την απελευθέρωση από τους Ναζί.
Ελπίζω να τα ξέρεις όλα αυτά από τα μαθήματα ιστορίας στο σχολείο. Και σήμερα θέλουμε πάρα πολύ να ζήσουμε μαζί ειρηνικά, να εμπορευόμαστε και να συνεργαζόμαστε με τους γείτονες μας σε όλη τη γη.
Στην Αμερική και στη χώρα μας, υπάρχουν πυρηνικά όπλα, τρομαχτικά όπλα που μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε μια στιγμή. Γι’ αυτό ακριβώς δηλώσαμε επισήμως ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ πρώτοι».



Η Σαμάνθα Σμιθ περιχαρής δείχνει στην κάμερα την απάντηση του Αντρόπωφ, ΓΓ της ΕΣΣΔ

Η επίσκεψη της Σαμάνθα στην ΕΣΣΔ

Η Σαμάνθα δέχτηκε την πρόσκληση του Αντρόπωφ να επισκεφτεί την ΕΣΣΔ και στις 7 Ιουλίου του 1983, έφτασε στη Σοβιετική Ένωση, όπου παρέμεινε για δύο βδομάδες.
Τα ΜΜΕ κάλυψαν κάθε στιγμή της επίσκεψης της νεαρής Αμερικανίδας στην Σοβιετική Ένωση.
Η Σαμάνθα έμεινε στην κατασκήνωση Αρτέκ στην χερσόνησο της Κριμαίας, μαζί με εκατοντάδες παιδιά από κάθε γωνιά της ΕΣΣΔ.
Της τηλεφώνησε η πρώτη γυναίκα αστροναύτης, Βαλεντίνα Τερεσκόβα, αλλά η Σαμάνθα δεν κατάλαβε με ποια μιλούσε και το τηλέφωνο έκλεισε μετά από μια πολύ σύντομη συνομιλία.
Ο Αντρόπωφ, παρά το ζήλο που επέδειξε στο γράμμα του, δεν κατάφερε να τη συναντήσει, γιατί ήταν στο νοσοκομείο βαριά άρρωστος.
Οι Σοβιετικοί υποδέχτηκαν με χαρά την μικρή Αμερικανίδα και μάλιστα τύπωσαν γραμματόσημο με το πρόσωπό της.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, η 10χρονη δήλωσε γοητευμένη από τη φιλοξενία των ανθρώπων και είπε:
«Οι Σοβιετικοί είναι σαν και εμάς».
Στην Αμερική όμως, ο κόσμος αντιμετώπισε με καχυποψία την επίσκεψη και την χαρακτήρισε ως σοβιετική προπαγάνδα.
Όταν γύρισε στην Αμερική, της απένειμαν τον τίτλο της «Νεότερης Πρέσβειρας των ΗΠΑ».
Ταξίδεψε στην Ιαπωνία, όπου πρότεινε οι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, να «ανταλλάσουν» εγγονές ανά δύο χρόνια.
«Κανείς δεν θα ήθελε να βομβαρδίσει τη χώρα που μένει η εγγονή του»,
είπε, για να δικαιολογήσει την πρότασή της.
Μια 10χρονη αμερικανίδα στέλνει γράμμα στον ΓΓ της ΕΣΣΔΤο 1985, η 13χρονη Σαμάνθα εμφανίστηκε και στη μικρή οθόνη ως πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς «Lime Street».
Στις 25 Αυγούστου του 1985, η Σαμάνθα και ο πατέρας της επιβιβάστηκαν στο οκταθέσιο αεροπλάνο που θα τη μετέφερε στην πολιτεία του Μέϊν, όπου έμενε.
Κατά την προσγείωση, το αεροπλάνο συγκρούστηκε με τα δέντρα γύρω από αεροδρόμιο, σκοτώνοντας και τους 8 επιβαίνοντες.
Το ατύχημα παρουσιάστηκε ως σοβιετική συνομωσία, αλλά η επίσημη αναφορά κατέρριψε τις υποψίες.
Οφειλόταν σε βλάβη του ραντάρ, στις κακές καιρικές συνθήκες και στην απειρία του πιλότου.
Στην κηδεία της Σαμάνθα παρευρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης της Σοβιετικής Ένωσης, που μετέφερε τα συλλυπητήρια του νέου Γενικού Γραμματέα του ΚΚΣΕ, του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ:
«Όποιος γνώρισε τη Σαμάνθα Σμιθ, θα θυμάται για πάντα την εικόνα ενός κοριτσιού απ’ την Αμερική, που όπως εκατομμύρια νέοι απ’ τη Σοβιετική Ένωση, ονειρεύονται την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των χωρών μας».
Ο Γιούρι Αντρόπωφ είχε ήδη πεθάνει (κάποιοι ισχυρίζονται ότι δολοφονήθηκε) τον Φεβρουάριο του 1984.
Με πληροφορίες από τo myhero.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ