21 Νοε 2018

Κι άλλο αίμα εργάτη στο βωμό του κέρδους – Νεκρός 65χρονος σε οικοδομή της Θεσσαλονίκης


Αν και τα αίτια παραμένουν ασαφή, αυτό που μπορεί να πει κανείς, πέραν του ότι υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα για τις συνθήκες ασφάλειας του σημείου, κυρίως όμως για το τι γύρευε ένας άνθρωπος 65 χρονών σε τέτοιες εξ ορισμού επικίνδυνες συνθήκες, ακόμα και για πολύ νεότερους από αυτόν. Η συνεχής αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ο διαρκής περιορισμός των βαρέων κι ανθυγιεινών επαγγελμάτων και κυρίως η ανάγκη επιβίωσης εξαναγκάζουν ολοένα και περισσότερους να βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. Οι ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης βοούν εκκωφαντικά πλέον και ζητούν λογοδοσία.
Υ.Γ Ανακοίνωση εξέδωσε πριν λίγο το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Διονύση Καπριζιάνη, καταγγέλλοντας παράλληλα πως ο συνάδελφός τους δούλευε γιατί δεν είχε δικαίωμα συνταξιοδότησης:
Σύμφωνα με το Συνδικάτο, «ο συνάδελφος ηλικίας 65 ετών, δίχως δικαίωμα συνταξιοδότησης, ακόμα εργαζόταν σε υπό κατασκευή έργο επί της οδού Ερμού και Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο συνάδελφος πραγματοποιούσε οικοδομικές εργασίες στην όψη του κτιρίου και σε ύψος που ξεπερνούσε τα 12 μέτρα από όπου έπεσε στο κενό. Κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο ο συνάδελφος κατέληξε».
«Δυστυχώς, η λίστα των εργατικών θανατηφόρων ατυχημάτων καθημερινά μεγαλώνει, όχι επειδή ήταν γραφτό της μοίρας του, ούτε ήταν η κακιά η ώρα, τονίζει το Συνδικάτο, επισημαίνοντας ότι «πολλές φορές συνάδελφοι ακόμα και αυτοαπασχολούμενοι στην οικοδομή (μικροί υπεργολάβοι) κάτω από την πίεση της παρατεταμένης ανεργίας, της αυξανόμενης φτώχειας, αναγκάζονται καθημερινά να δουλέψουν παίρνοντας μεγάλο ρίσκο για τη ζωή τους. Συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια, αλλά και η πίεση της δουλειάς κάθε μέρα για να βγει το μεροκάματο, αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική και σωματική υγεία των εργατών. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα ακούσουμε για ανθρώπινα λάθη ή προσωπικές ευθύνες».
Ευθύνες, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπου στο θέμα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σφυρίζει “κλέφτικα”, που αφήνει υπηρεσίες και οργανισμούς χωρίς προσωπικό (επιθεώρηση εργασίας κ.λπ.) μετατρέποντας το ΙΚΑ και την τεχνική επιθεώρηση σε έναν μηχανισμό καταγραφής “ατυχών περιστατικών”. Είναι αυτή η κυβέρνηση που μας υπόσχεται ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής μας. Τις υποσχέσεις αυτές τις βιώνουμε από πρώτο χέρι στην δουλειά και την ζωή μας. Στην ανασφάλιστη εργασία, στα ωράρια λάστιχο και τα μεροκάματα χαρτζιλίκι».
Καταλήγοντας το Συνδικάτο αναφέρει ότι «οι μόνοι που έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση προς όφελος της εργατικής λαϊκής οικογένειας είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι εργάτες που καθημερινά παράγουμε όλο αυτόν τον πλούτο. Όλοι οι εργάτες ενωμένοι μέσα από τα συνδικάτα μας οργανώνουμε την πάλη και τον αγώνα ενάντια σε κάθε πολιτική και μέτρα των κυβερνήσεων που μας έχουν φτάσει σε αυτή την κατάσταση.
Όχι άλλο εργατικό αίμα στο βωμό του κέρδους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ