14 Νοε 2018

Επικίνδυνη η απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους!

        


Σαν κίνδυνο για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την επίτευξη των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων εμφανίζει τα αναδρομικά σε συνταξιούχους το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με την έκθεσή του για το 3ο τρίμηνο του 2018, την ώρα που πιστοποιεί ότι ο λαός γονατίζει κάθε χρόνο και περισσότερο με την πρόβλεψη ότι φέτος το πρωτογενές πλεονάσματα μπορεί να φτάσει το 4,5% από 3,5% που είναι η φετινή δέσμευση της κυβέρνησης προς τους δανειστές.
Η επιστροφή των κλεμμένων στους συνταξιούχους είναι κάτι που δεν επιθυμεί το Γραφείο Προϋπολογισμού και ο επικεφαλής του Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σχολιάζοντας πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά, σημείωσε πως δεν είναι πολύ πιθανό ένα τσουνάμι υποχρεώσεων το οποίο θα απειλούσε τους δημοσιονομικούς στόχους. Σε κάθε περίπτωση στην έκθεση γίνεται λόγος για αβεβαιότητες με σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο για τυχόν νέες αποφάσεις δικαστηρίων για αναδρομικά. Στους κινδύνους εντάσσει το Γραφείο Προϋπολογισμού και τυχόν «προεκλογικές παροχές», αν και ο Φρ. Κουτεντάκης επισήμανε πως τα όσα έχουν ειπωθεί δεν θέτουν σε αμφισβήτηση το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης στους κινδύνους αναφέρονται οι εμπορικές διαμάχες σε παγκόσμιο επίπεδο που μπορούν να επηρεάσουν και την Ελλάδα, όπως επίσης και το υψηλό κόστος δανεισμού λόγω κυρίως των αναταράξεων στην Ιταλία.
Σε ό,τι αφορά το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμά, με βάση τα στοιχεία της περιόδου Γενάρης – Σεπτέμβρης 2018, πως θα φτάσει και ίσως να ξεπεράσει το 4,5%. Σε αυτή την περίπτωση το υπερπλεόνασμα του 1% είναι περίπου 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη φοροαφαίμαξη του λαού και αναμένεται να αξιοποιηθεί για να μοιραστεί ένα μέρος του στους φτωχότερους και το υπόλοιπο να χρηματοδοτήσει κινήσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη.
«Bloomberg»: Προς αναβολή η περικοπή των συντάξεων
Το Βερολίνο ανοίγει την πόρτα στην Αθήνα για αναβολή των προγραμματισμένων περικοπών στις συντάξεις, υποστηρίζει το πρακτορείο «Bloomberg», που επικαλείται πηγές με γνώση των γερμανικών θέσεων.
Αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υποστηρίξει τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για αναβολή του μέτρου εάν και εφόσον υπάρξει «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι και υπάρχει το απαραίτητο υπερπλεόνασμα. Το «Bloomberg» αναφέρει ακόμα ότι ΕΕ και ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση να μην αντιστρέψει μέτρα του 3ου μνημονίου διότι θα έστελνε λάθος μηνύματα στις αγορές.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε πως «δεν θα εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα το πακέτο των θετικών μέτρων θα είναι υψηλότερο από τα 765 εκατ. ευρώ που αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Το όλο θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη 15 Νοέμβρη στο EuroWorking Group. Έπειτα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup στις 19 του Νοέμβρη για τον ελληνικό προϋπολογισμό που στις 21 του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ