14 Νοε 2018

Γερά στα χνάρια του Μελά… – Ο παπάς στη μαθητική πορεία, οι εθνικιστικές καταλήψεις και η πάλη των τάξεων

Η εικόνα έρχεται από την πόλη της Κατερίνης κι είναι η φωτογραφία ενός από τα πολλά σχολεία όπου οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη με κύριο θέμα-αίτημα την… ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το γράφουν μάλιστα με ένα σχεδόν γηπεδικό σύνθημα “γερά, στα χνάρια του Μελά”, που τονώνει το εθνικό φρόνημα, με το ίδιο περίπου ύφος που θα έλεγαν να πάνε στα μπουζούκια: “γερά, το βράδυ στον Καρρά”.
Αν οι ίδιοι μαθητές διεκδικούσαν με καταλήψεις Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, θα είχε μπει μπροστά η ανιαρή κασέτα ότι κάνουν κατάληψη για να χάσουν μάθημα, με αστεία αιτήματα για το “σχήμα της τυρόπιτας” και ότι τους υποκινούν εξωσχολικοί, μερίδα γονέων κτλ. Ενώ τώρα δηλαδή, εκφράζουν ώριμα αυτό που σκέφτονται, κι όχι αυτό που τους δασκάλεψαν πχ οι γονείς τους ή άλλοι παράγοντες. Μάλιστα…
Αυτό αποδεικνύεται εξάλλου και στο παρακάτω βίντεο, με τον παπά να μπαίνει επικεφαλής μιας μαθητικής πορείας (!) στο Κιλκίς και να καθοδηγεί το ποίμνιο, ενώ τραγουδάει το “Μακεδονία ξακουστή”…
Ένα παλιό σύνθημα καταληψιών λέει: “αν δεν μπορεί να μας καταλάβει το σχολείο, να το καταλάβουμε εμείς”. Μόνο που εδώ αντιστρέφεται το λογοπαίγνιο και το σχολείο -δηλαδή η αστική παιδεία με τον εθνικισμό που μπολιάζει στους μαθητές από τα μικράτα τους- έχει καταλάβει ήδη τους μαθητές που το καταλαμβάνουν, έχει γεμίσει το μυαλό τους με τις κυρίαρχες ιδέες. Το μέσο της κατάληψης δεν μπορεί ποτέ από μόνο του να γίνει επικίνδυνο από το σύστημα, ξεκομμένο από ένα αντίστοιχο περιεχόμενο στον αγώνα των μαθητών.
Το μόνο ελπιδοφόρο σε όλα αυτά είναι η διαπάλη των (σχολικών) τάξεων -ως προοίμιο της ταξικής πάλης- που αποτυπώνεται και σε ένα πανό με το σύνθημα: οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι, παλεύουνε για μόρφωση και κοινωνία άλλη.
Το προσυπογράφουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ