15 Δεκ 2018

Νεκροί άμαχοι από τουρκική επίθεση σε κουρδικό στρατόπεδο προσφύγων στο Βόρειο Ιράκ

Επίθεση σε προσφυγικό στρατόπεδο διεξήγαγε η τουρκική αεροπορία, στα πλαίσια των επιδρομών της στο Βόρειο Ιράκ, αφήνοντας πίσω νεκρούς αμάχους. Το στρατόπεδο λέγεται «Μάρτυρας Rustem Cudi» και φιλοεξενεί 13.000 Κούρδους που έφυγαν από την Τουρκία μετά την καταστροφή των χωριών τους τη δεκαετία του ’90. Το στρατόπεδο βρίσκεται εκτός της κουρδικής αυτόνομης ζώνης και βρίσκεται υπό την προστασία του ΟΗΕ, θεωρείται όμως προπύργιο του ΡΚΚ.
Οι επιθέσεις είχαν στόχο την εξόντωση Κούρδων μαχητών, είχαν όμως σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ANF κι ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων αμάχων γυναικών από 14 ως 73, την ώρα που πήγαιναν να φροντίσουν ζώα.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, οι επιθέσεις είχαν ως στόχο την «εξουδετέρωση των ΡΚΚ, KCK,PYD, YPG και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων»  που «απειλούν την ασφάλεια της χώρας του έθνους και των συνόρων μας», μολονότι οι στόχοι βρίσκονται ως και 250 χλμ μακριά από τα τουρκικά σύνορα.
Ανάμεσά τους και το χωριό Σικένιγιε στην περιοχή Σενγκάλ, χώρο εγκατάστασης της κοινότητας των Γιεζίντι. Πριν τέσσερα χρόνια η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους είχε αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρούς, προκαλώντας τη δημιουργία των «Αντιστασιακών ομάδων του Σενγκάλ» (YBS), που αναγνωρίζονται από την κυβέρνηση της Βαγδάτης ως τμήμα των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, θεωρούνται όμως από την Τουρκία παρακλάδι του ΡΚΚ. Η επίθεση έγινε ανήμερα της σημαντικής θρησκευτικής εορτής Εζί – Ίντα, σημασίας παρόμοιας με τα Χριστούγεννα για τους χριστιανούς. Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής αν υπήρξαν θύματα.
Από την πλευρά του το ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στη Βαγδάτη και του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας για τις «επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου» , «προκαλώντας απώλεια ζωής και περιουσίας».
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο “Anadolu” στη διάρκεια των σημερινών επιδρομών σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν 8 τουλάχιστον μαχητές του ΡΚΚ.
Με πληροφορίες από 902.gr και jungewelt.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ