8 Δεκ 2018

Πτωχεύουν κι άλλο το λαό, κόβουν νέα «μερίσματα» στο κεφάλαιο


 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019

Ξεκινά τις επόμενες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 όπου ενσωματώνεται η γκάμα με τα αντιλαϊκά μέτρα και των τριών μνημονίων αλλά προστίθενται και νέα, όπως, για παράδειγμα, η περαιτέρω κατακρεούργηση σε σημείο εξαΰλωσης του ΕΚΑΣ, σε συνδυασμό βέβαια με νέες παρεμβάσεις τόνωσης των ισχυρών επιχειρήσεων.
 Ο προϋπολογισμός έρχεται να «δέσει» με τη γενικότερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και με την ομοβροντία των αναδιαρθρώσεων, που προανήγγειλε και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις εκθέσεις που δημοσιοποίησε τόσο στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» όσο και σε αυτό της «ενισχυμένης εποπτείας», που εφαρμόζεται ειδικά στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας: «Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα, στο βαθμό που θα χρειαστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και οι ετήσιες αναθεωρήσεις του», τονίζει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.


Ληστεύουν το λαό για να ανακάμψει το κεφάλαιο
 
Σε αυτήν τη ρότα κινείται και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, που βέβαια έρχεται να επιβεβαιώσει το «μόνιμο χαρακτήρα και την επαναλαμβανόμενη απόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων της «μνημονιακής» περιόδου.

Μεταξύ άλλων:

-- Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού καρατομείται κατά 1,3 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 56,9 δισ., από 58,2 δισ. φέτος, ενώ οι νέοι στόχοι είναι χαμηλότεροι κατά 573 εκατ. ακόμη και σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

-- Τα καθαρά ποσά φόρων (δηλαδή χωρίς τις επιστροφές σε δικαιούχους) θα απογειωθούν κατά 1 δισ. Ειδικότερα, από 45,4 δισ. φέτος, προβλέπεται να φτάσουν τα 46,4 δισ. το 2019, στοιχείο ενδεικτικό του εύρους των παρεμβάσεων που θα γίνουν προκειμένου να «κλειδώσει» ο στόχος.

Την ίδια ώρα, το πακέτο με τα «αντίμετρα» περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Μεταξύ των προωθούμενων διατάξεων δεσπόζουν:

-- Η κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών, με ποσό ύψους 51 εκατ. για το 2019.

-- Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019 (28% από 29%).

-- Η μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών, στο 10% από 15%.

Χωρίς τέλος η επίθεση σε Υγεία - Ασφάλιση
 
Την ίδια ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός «σφραγίζει» τη διαρκή επίθεση στα δικαιώματα συνταξιούχων, ασφαλισμένων και ανέργων.

Χαρακτηριστικά, για τον ενοποιημένο προϋπολογισμό των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προϋπολογίζεται πλεόνασμα ύψους 1,673 δισ. ευρώ!

Από αυτά, 910 εκατ. είναι το πλεόνασμα που προϋπολογίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι η χρηματοδότησή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό θα μειωθεί κατά 935 εκατ. (από τα 14,79 δισ. φέτος, σε 13,855 δισ. το 2019)!

Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ (από 28,662 δισ. στα 28,387 δισ.), ενώ ειδικά το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται κατά 348 εκατ.

Παράλληλα, και ενώ η παραπέρα μείωση των συντάξεων κάνει αχρείαστη για το 2019 τη μεταφορά πόρων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» θα καταβάλλεται κανονικά και προβλέπεται να φτάσει στα 648 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό πλεόνασμα και αυτού του φορέα στα 1,378 δισ.

«Μέρισμα» στους επιχειρηματικούς ομίλους
 
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομίας με τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, αλλά και με το νομοσχέδιο «για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων», που βρίσκεται σε διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης», έρχεται να προσθέσει μια νέα «φουρνιά» από φοροαπαλλαγές, κίνητρα και άλλα προκλητικά προνόμια για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνέχεια βέβαια των διατάξεων του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, οι κυβερνητικές τροπολογίες προβλέπουν:

-- Αυξημένες προκαταβολές κρατικών ενισχύσεων επί του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των επενδυτών από την αρχική φάση υλοποίησης του επιχειρηματικού πλάνου. Ειδικότερα, το 25% της κρατικής επιδότησης καταβάλλεται με την υλοποίηση του 25% του επενδυτικού πλάνου.

-- Νέες παρατάσεις (για ένα ακόμη έτος) στις κρατικές επιδοτήσεις για επενδύσεις που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενους «αναπτυξιακούς νόμους» (του 2004 και του 2011), προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση επενδύσεων που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενους επενδυτικούς νόμους, αλλά αντιμετώπισαν δυσχέρειες οφειλόμενες στην οικονομική συγκυρία των προηγούμενων ετών»...

-- Προκαταβολή του 50% της κρατικής ενίσχυσης με την υλοποίηση του 50% του επιχειρηματικού πλάνου, για επενδύσεις που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενους νόμους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ειδική κρατική μέριμνα και προνόμια προβλέπονται για τις λεγόμενες «εμβληματικές επενδύσεις», όπου εντάσσονται «επενδύσεις, ιδίως σε τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων ή υπηρεσιών με κύρια χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία» από μονοπώλια «από διακεκριμένες, διεθνούς φήμης νομικές οντότητες που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στον κλάδο τους».

Το νομοθέτημα, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας, στοχεύει «στη δημιουργία ενός πλαισίου πιο ελκυστικού και αποτελεσματικού για τους επενδυτές».

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-- Φορολογικές απαλλαγές: Το δικαίωμα χρήσης του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την υλοποίηση του 25% του επενδυτικού σχεδίου, ενώ ο «επενδυτής» μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της φορολογικής απαλλαγής σε διάστημα 15 ετών, καταπώς έχουν αξιώσει ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για παράδειγμα, η φοροαπαλλαγή για επένδυση 30 εκατ. ευρώ ανέρχεται σε 7,5 εκατ. με περαιτέρω ενισχύσεις για μεγαλύτερο ύψος επενδύσεων.

-- Για «στρατηγικές» και «εμβληματικές επενδύσεις» προβλέπεται η σωρευτική αξιοποίηση των παρεχόμενων κινήτρων, όπως φοροαπαλλαγές, κρατικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις για το «μισθολογικό κόστος».

-- Κίνητρα Χωροθέτησης: Για την πραγματοποίηση «Στρατηγικών Επενδύσεων» μπορεί να καταρτίζονται «Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων».

-- Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ' αυτών για την εξυπηρέτηση των Στρατηγικών Επενδύσεων και των βοηθητικών και συνοδών έργων τους.

-- Ταχεία Αδειοδότηση: Ορίζεται προθεσμία 45 ημερών για την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμενης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης για την εγκατάσταση ή λειτουργία Στρατηγικής Επένδυσης κ.ά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί και η ρύθμιση για τις «ενδοομιλικές υπηρεσίες». Πρόκειται για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα που παράγουν αποκλειστικά και μόνο για τους μητρικούς ομίλους τους στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η επέκταση του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων με την υπαγωγή σε αυτό και δραστηριοτήτων όπως ανάπτυξη λογισμικού, προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και υποστήριξη συστημάτων πληροφορικής, διαχείριση προμηθευτών - πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας κ.ά.

Σύμφωνα με τον αρχικό «αναπτυξιακό νόμο» της σημερινής κυβέρνησης, στην κατηγορία των «στρατηγικών επενδύσεων» εντάσσονται επενδύσεις ύψους πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ήδη προβλέπεται σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, ενώ, όπως ρητά αναφέρεται, σε περίπτωση μείωσης του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών θα εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής επί των επιχειρηματικών κερδών.

Ριζοσπ0άστης   Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ