19 Φεβ 2019

Αποδόμηση των μύθων (ΙΙ)



(Γ) Αν δεν υπάρχουν καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, ας τα κλείσει όποιος τα επιβλέπει και τα ελέγχει. Αλλά δεν μπορούμε να απαγορεύουμε σε κάποιον την δυνατότητα να φτιάξει ένα καλό ιδιωτικό πανεπιστήμιο, έστω και κερδοσκοπικό.

Πολύ σωστά. Όπως δεν μπορούμε να στερούμε από κάποιον την δυνατότητα να φτιάξει ένα κανάλι για να ενημερώνει τον κόσμο ή μια τράπεζα για να διαχειρίζεται τα χρήματά του. Το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα όταν αυτό το κανάλι φαληρίσει, αυτή η τράπεζα φάει τα λεφτά τού κοσμάκη ή αυτό το πανεπιστήμιο δεν κάνει καλά την δουλειά του, τρώγοντας κάμποσα χρήματα και κάμποσα χρόνια ζωής από τους φοιτητές του.

Παράλληλα, ας έχουμε κατά νου και μερικά ερωτήματα με δύσκολες απαντήσεις. Π.χ., η ύπαρξη πολλών καναλιών, σε τι ωφέλησε την πολυφωνία και την αδέσμευτη ενημέρωση; Ακόμη, η ύπαρξη πολλών τραπεζών σε τι ωφέλησε την ανάπτυξη ενός τόπου; Και κατά παρόμοιο τρόπο, η ύπαρξη ιδιωτικών κερδοσκοπικών πανεπιστημίων σε τι ωφέλησε την πρόοδο της έρευνας ή την ελευθερία τού λόγου; Και πάνω απ' όλα: πόση ζημιά μπορεί να κάνει κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο ώσπου να αντιληφθούμε ότι είναι για πέταμα;


(Δ) Η Κύπρος δείχνει τον δρόμο. Ο πήχης των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι πολύ ψηλά και υπάρχει ανταγωνισμός με υψηλά στάνταρντ που επιβλέπονται από το υπουργείο παιδείας. Η άρνηση της Ελλάδας να αφήσει ελεύθερα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχει δημιουργήσει ένα κενό, το οποίο οδηγεί αρκετούς έλληνες, που δεν έχουν περάσει σε κρατικά πανεπιστήμια, να αναζητήσουν διέξοδο σπουδών στην Κύπρο, έστω και αν πληρώσουν δίδακτρα, ενοίκια και τα σχετικά.

Πρώτα-πρώτα, ας ξεκαθαρίσουμε ότι οι έλληνες επιλέγουν την Κύπρο λόγω γλώσσας. Σιγά που θα την επέλεγαν αν τα αγγλικά τους ήσαν τόσο καλά ώστε να τους επέτρεπαν να πάνε στην Αγγλία ή τις ΗΠΑ. Όπως θα δούμε πιο κάτω, παίζει και να είναι φτηνότερες οι σπουδές στην Αγγλία απ' ό,τι στην Κύπρο. Για να μη πούμε ότι το να πάει κάποιος για σπουδές στην Κύπρο, δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι θα πάει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Έχει και κρατικά η χώρα.

Δεύτερον, ας διερευνήσουμε λίγο την πληροφορία ότι στα κυπριακά πανεπιστήμια φοιτούν 48.000 σπουδαστές. Πάνω από 11.000 εξ αυτών δεν σπουδάζουν ακριβώς σε πανεπιστήμια αλλά σε ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τους υπόλοιπους, ο ένας στους τρεις σπουδάζει εξ αποστάσεως. Απομένουν λιγώτεροι από 24.000 φοιτητές, εκ των οποίων ο ένας στους τρεις φοιτά στο κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου κι άλλος ένας στο κρατικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο. Δηλαδή, τα πέντε ιδιωτικά πανεπιστήμια μοιράζονται περίπου 8.000 φοιτητές. Φυσικά, οι παραπάνω αριθμοί είναι στρογγυλεμένοι αλλά δείχνουν μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας.

Συνεχίζουμε. Ας έχουμε υπ' όψη μας ότι η "επιτυχία" των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο οφείλεται ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια η Κύπρος δεν είχε κανένα πανεπιστήμιο. Το πρώτο πανεπιστήμιο εκεί, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιδρύθηκε το 1989 και άνοιξε τις πόρτες του στους πρώτους φοιτητές το 1992. Το 2006 ιδρύθηκε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (σπουδές από απόσταση) και το 2007 το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τότε ήταν που δόθηκαν και οι τρεις πρώτες άδειες για ιδιωτικά πανεπιστήμια, που τις πήραν τρεις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (δηλαδή, τρία ΙΕΚ, όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα). Έτσι δημιουργήθηκαν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Frederick. Το 2010 δόθηκαν άλλη μια άδεια για το Neapolis στην Πάφο και το 2010 η πέμπτη και τελευταία άδεια για το University of Central Lancashire στην Λάρνακα.

Τι προσφέρουν αυτά τα πανεπιστήμια; Ό,τι ακριβώς είπαμε για τα υπόλοιπα κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια του κόσμου: θεωρητικές σπουδές. Λογιστικά θέλετε; Διοίκηση επιχειρήσεων; Ψυχολογία; Νομικά; Μάνατζμεντ; Φιλολογία; Μουσική; Μόνο μη ζητήσετε πολυτεχνικές ή ιατρικές σπουδές γιατί δεν...

Τι χρεώνουν τώρα αυτά τα πανεπιστήμια; Πάμε μια βόλτα από τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να δούμε τα δίδακτρα (στιγμιότυπο άνω) και να κάνουμε λογαριασμούς. Δεν είναι και πολύ φτηνά, έτσι; Αφήστε που, εκτός από τα δίδακτρα, υπάρχουν κι άλλες χρεώσεις, ακόμη και για να σου εκδώσουν το πτυχίο σου (στιγμιότυπο κάτω):


Προχωρούμε. Αυτό με τα "υψηλά στάνταρντ" των κυπριακών ιδιωτικών πανεπιστημίων σηκώνει πολλή κουβέντα. Θυμάστε τον ιστότοπο που σας είχα δώσει σε προηγούμενο κείμενο, με την κατάταξη των διαφόρων πανεπιστημίων του κόσμου; Βρείτε τον και κάνετε αναζήτηση ανά χώρα. Θα βρείτε μόνο δυο πανεπιστήμια, κρατικά και τα δυο: το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (θέσεις 301-350) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου (θέσεις 351-400). Τα ιδιωτικά βρίσκονται όλα εκτός των πρώτων 1258 αξιολογημένων πανεπιστημίων.

Θα κλείσουμε με ένα κερασάκι. Μιας και σήμερα αναφερθήκαμε αρκετά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ας μείνουμε λίγο στον ιστότοπό του κι ας πάμε στην σελίδα τού τμήματος Λογιστικής, Οικονομικών και Μακροοικονομικών. Κατηφορίζουμε λίγο και βρίσκουμε τον πίνακα με το διδακτικό προσωπικό. Εγώ μέτρησα δεκατρείς εκπαιδευτές, συνεργάτες και ειδικούς επιστήμονες. Εσείς πόσους καθηγητές μετράτε; Καθηγητές κανονικούς, όχι αναπληρωτές και επίκουρους, σαν τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος σε άλλη σελίδα του ίδιου ιστότοπου φέρεται ως επισκέπτης καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ