16 Φεβ 2019

ΕΜΙΛΙΑΝΟ ΣΑΛΑ Η τραγωδία, τα εκατομμύρια και οι αδυσώπητες λογικές



Ο άδικος χαμός του Εμιλιάνο Σάλα και τα όσα τον ακολούθησαν αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τον στυγνό χαρακτήρα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου
Associated Press
Ο άδικος χαμός του Εμιλιάνο Σάλα και τα όσα τον ακολούθησαν αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τον στυγνό χαρακτήρα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου
Η ταυτοποίηση της σορού που ανασύρθηκε από το μοιραίο διθέσιο αεροπλάνο το οποίο κατέπεσε στη θάλασσα της Μάγχης στις 21 Γενάρη αποτέλεσε την τελευταία πράξη του δράματος στην υπόθεση του χαμού του Εμιλιάνο Σάλα. Διαπιστώθηκε ότι η σορός ανήκει στον Αργεντίνο ποδοσφαιριστή της Ναντ, ενώ η σορός του πιλότου δεν έχει βρεθεί ακόμα αλλά επισήμως θεωρείται κι αυτός νεκρός.
Ολοκληρώθηκε έτσι μια υπόθεση που με την αυγή του νέου έτους συγκλόνισε τον αθλητικό κόσμο και όχι μόνο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο 28χρονος παίκτης και ο πιλότος του μικρού αεροσκάφους χάθηκαν στη Μάγχη εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Ειδικοί χαρακτηρίζουν «αυτοκτονία» την επιλογή να πετάξει το συγκεκριμένο αεροπλάνο με αυτές τις συνθήκες και μάλιστα νύχτα.
Ο Σάλα ταξίδευε από τη Νάντη στην Ουαλία προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην Κάρντιφ Σίτι, έναντι του ποσού των 17 εκατ. ευρώ. Τα όσα αποκαλύπτονται μετά το χαμό του αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά τον αδίστακτο χαρακτήρα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, όπου τα επιχειρηματικά κέρδη είναι πάνω απ' όλα, ακόμα και από την ανθρώπινη ζωή... Οπως ακριβώς άλλωστε επιτάσσει γενικά το καπιταλιστικό σύστημα, στις λογικές του οποίου είναι πλήρως ενταγμένο και το σημερινό οικοδόμημα του αθλητισμού - προϊόντος και πηγής κέρδους.
Η πίεση των μάνατζερ και η μοιραία πτήση
Σχεδόν δέκα μέρες μετά την εξαφάνιση του μοιραίου αεροσκάφους και ενώ συνεχίζονταν οι έρευνες για την ανεύρεση του Σάλα και του πιλότου, οι αποκαλύψεις της γαλλικής «L' Equipe» για την υπόθεση προκάλεσαν το πρώτο σοκ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πραγματοποίηση της πτήσης σε συνθήκες και ώρα παντελώς ακατάλληλες για τον τύπο του συγκεκριμένου αεροπλάνου ήταν το αποτέλεσμα αφόρητης πίεσης που ασκήθηκε στον Σάλα από μάνατζερ που εμπλεκόταν στη μεταγραφή του παίκτη στην Κάρντιφ. Σκοπός ήταν να μεταβεί ο παίκτης όσο το δυνατόν πιο σύντομα στη Βρετανία ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η μεταγραφή, καθώς πλησίαζε η λήξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και ο χρόνος πίεζε.
Και οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εκεί. Απ' ό,τι φαίνεται, ο Σάλα είχε αναστολές για την προοπτική να αγωνιστεί στην Κάρντιφ, κάτι που απειλούσε με «ναυάγιο» τη μεταγραφή, στην οποία είχαν συμφωνήσει Κάρντιφ και Ναντ. Στο σημείο εκείνο «ανέλαβε δράση» ο μάνατζερ που είχε επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση του deal. Σύμφωνα με τη «L' Equipe», επικοινώνησε με τον Σάλα μέσω e-mail και του αποκάλυψε ότι η Κάρντιφ ήταν η μόνη ομάδα που ενδιαφερόταν για την απόκτησή του και ότι οι φήμες που είχαν ακουστεί για ενδιαφέρον της Γουέστ Χαμ ή ακόμα και της Λίβερπουλ ήταν κατασκευασμένες από τον ίδιο τον μάνατζερ, σε μια προσπάθεια να ανεβάσει την τιμή του Σάλα... Προσφέρθηκε μάλιστα να κανονίσει προσωπικά τη μετάβαση του παίκτη στην Ουαλία, μέσω ιδιωτικού αεροσκάφους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αποκάλυψη της γαλλικής εφημερίδας ότι ο πιλότος που είχε προσλάβει ο μάνατζερ για να μεταφέρει τον παίκτη αποφάσισε να δώσει την αμοιβή και να αναθέσει την πτήση σε άλλον πιλότο, καθώς το αεροσκάφος ήταν νέας τεχνολογίας και ο ίδιος δεν γνώριζε αρκετά πράγματα για το χειρισμό του.
Μετά τη θλίψη... ο καβγάς για τα χρήματα
Οι αποκαλύψεις της «L' Equipe» ήταν μόνο η αρχή. Ακόμα χειρότερα ήταν τα όσα έγιναν τις μέρες μετά την πιστοποίηση του θανάτου του Σάλα και μέχρι σήμερα. Πριν καλά καλά στερέψουν τα δάκρυα των οικείων του, των συμπαικτών του και των οπαδών της Ναντ και της Κάρντιφ, ξεκίνησε η διαμάχη μεταξύ των διοικήσεων των δύο ομάδων για το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρήματα της μεταγραφής.
Την προηγούμενη βδομάδα, η Ναντ προχώρησε σε ανταλλαγή εγγράφων με την Κάρντιφ όπου απαιτεί την καταβολή της πρώτης δόσης του αντιτίμου της μεταγραφής, ύψους 5 εκατ. λιρών, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση μη πληρωμής θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες εναντίον του βρετανικού συλλόγου. Από την πλευρά της η Κάρντιφ τονίζει ότι δεν πρόκειται να καταβάλει κανένα χρηματικό ποσό στον γαλλικό σύλλογο αν δεν διαλευκανθεί πρώτα το μυστήριο της επίμαχης πτήσης και σε πρώτη φάση απαιτεί την επισημοποίηση του πορίσματος για τις αιτίες του αεροπορικού δυστυχήματος, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο.
Υπέρ του αιτήματος της Ναντ έχει ταχθεί η FIFA, που απαιτεί επίσης την ολοκλήρωση της μεταγραφής και απειλεί την Κάρντιφ με απαγόρευση μεταγραφών σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα συμφωνία των δύο πλευρών, και μάλιστα τα ΜΜΕ σε Βρετανία και Γαλλία κάνουν λόγο για τις πρώτες «ομοβροντίες» σε μια μάχη που μόλις άρχισε... Στη σκιά όλων αυτών, μάλλον με ειρωνεία μοιάζει η απόφαση της UEFA να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή πριν από την έναρξη των ευρωπαϊκών αγώνων που διεξάγονται αυτόν τον καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ