28 Μαρ 2019

Διεθνής Διάσκεψη στο Βελιγράδι



Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μάρτη στο Βελιγράδι η Διεθνής Διάσκεψη για τα 20 χρόνια από τη ΝΑΤΟική επίθεση στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας από τον πολεμικό βραχίονα των ιμπεριαλιστών. Τη Διάσκεψη οργάνωσαν το Φόρουμ για τον Κόσμο των Ισων, με πρόεδρο τον υπουργό των Εξωτερικών της ΟΔΓ στη διάρκεια της βάρβαρης επιδρομής, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, η «Λέσχη Στρατηγών και Ναυάρχων» της Σερβίας, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), μια οργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας. Συμμετείχαν 300 περίπου σύνεδροι από δεκάδες φορείς και θεσμούς της Σερβίας, καλεσμένοι από τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, διανοούμενοι και προσωπικότητες από 50 χώρες, για να τιμήσουν τα θύματα της ΝΑΤΟικής επίθεσης με συνθήματα όπως «20 χρόνια μετά, ούτε ξεχνάμε, ούτε συγχωρούμε την επίθεση του ΝΑΤΟ».

Συμμετείχαν, μίλησαν και χαιρέτισαν 82 ομιλητές, ανάμεσά τους ήταν η πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες, ο γενικός γραμματέας Θανάσης Παφίλης, ο εκτελεστικός γραμματέας Ηρακλής Τσαβδαρίδης και οι εκπρόσωποι κινημάτων του ΠΣΕ από 18 χώρες. Από την Ελλάδα ακόμη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Ζώκας, η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Δέσποινα Μάρκου και ο υπογράφων από τη Γραμματεία της ΚΕΘΑ. Δυναμικό, αγωνιστικό και διεθνιστικό «παρών» έδωσαν 60 περίπου μέλη και φίλοι της ΕΕΔΥΕ από τη Θεσσαλονίκη.

Στη διακήρυξη της Διάσκεψης καταγγέλλονται τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και τα αίτια των βομβαρδισμών των 78 ημερών, που κατέστρεψαν σπίτια, νοσοκομεία, εργοστάσια, γέφυρες, με χιλιάδες θύματα και τραυματίες ακόμη και παιδιά. Η ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και ναπάλμ είχαν και έχουν φοβερές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον. Οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνησαν το λαό, κατέστρεψαν και διαμέλισαν μια χώρα, παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για να αποσπάσουν το Κόσοβο, να το κάνουν προτεκτοράτο τους, προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί, στο Camp Bondsteel, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση τους στον κόσμο. Στην ίδια διακήρυξη τονίζεται ότι το έγκλημα αυτό έγινε για να ελέγξει το ΝΑΤΟ τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς, για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής κ.τ.λ. Την επόμενη μέρα, 24 Μάρτη, οι Σέρβοι διοργανωτές «Φόρουμ και Λέσχη» διοργάνωσαν άλλες τρεις εκδηλώσεις. Στην πρώτη έγινε εκκίνηση Μαραθώνιου δρόμου 750 χιλιομέτρων (Βελιγράδι - Αγιο Ορος) με συμμετοχή δεκάδων δρομέων. Στη δεύτερη έγιναν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο των παιδιών που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς. Η τρίτη εκδήλωση έγινε στο Ηρώο μνήμης για τη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα, όπου μίλησαν οι πρόεδροι του «Φόρουμ και Λέσχη». Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η δυναμική παρουσία των συναγωνιστών από τη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να καταγραφεί η αγωνιστική παρουσία πολλών φίλων, μελών και της Νεολαίας του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, με συνθήματα, σημαίες και πανό εναντίον του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού.


Κρίνω σκόπιμο να κλείσω με ένα απόσπασμα από την τοποθέτησή μου στη Διεθνή αυτή Διάσκεψη: «Πέρασαν 20 χρόνια από τους φονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και 79 χρόνια μετά τη χιτλερική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Η διάλυση ενός ενιαίου ομόσπονδου κράτους ήταν ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί που αποσκοπούσαν στη διάσπαση και προσάρτηση των κρατών αυτών (...) Πράγματι, μετά τις 8 το βράδυ της 24ης Μάρτη 1999, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη άρχισαν να ξερνούν φωτιά, σίδερο και απεμπλουτισμένο ουράνιο (...) Το ΝΑΤΟ γινόταν 50 χρόνων και εφάρμοσε για πρώτη φορά το νέο στρατιωτικό του δόγμα με "επεμβάσεις όπου Γης", εφόσον απειλούνται τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού (...) Οι ΝΑΤΟικοί αποσκοπούσαν και αποσκοπούν να δημιουργήσουν ερείσματα στη μεγάλη εδαφική περιοχή από Ιταλία μέχρι Τουρκία για να αποκόψουν τους Ρώσους από τη Μεσόγειο (...) Τα χρόνια περνούν από τα αποτρόπαια εγκλήματα του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και τα ζητήματα δεν έχουν κλείσει ακόμη, γιατί η "ιμπεριαλιστική ειρήνη" είναι η προετοιμασία για τον επόμενο πόλεμο. Η απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ σπέρνει πάλι αλυτρωτισμούς και αλλαγές συνόρων π.χ. Κόσοβο με ευνοημένο τον επεκτατισμό της Αλβανίας για την Τσαμουριά και της Τουρκίας για Αιγαίο και Δ. Θράκη... Το "διαίρει και βασίλευε" υποδαυλίζει τον εθνικισμό και θα φέρει πολέμους στους λαούς των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικότερα... Ειρήνη, ευημερία και ελευθερία θα υπάρξουν μόνο με τη διάλυση της λυκοσυμμαχίας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την ανατροπή του ιμπεριαλισμού».


Μιχάλης ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ
Ταξίαρχος ΠΖ ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ