25 Μαΐ 2019

BASKET LEAGUE Αλυσοδεμένη στις «αιώνιες» κόντρες συμφερόντων



Eurokinissi
Οι τραγελαφικές καταστάσεις, το μπάχαλο και τα αντιμαχόμενα συμφέροντα - κυρίως μεταξύ των δύο βασικών πρωταγωνιστών, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού - έχουν στιγματίσει για τα καλά το ελληνικό μπάσκετ το τελευταίο διάστημα, με το πρωτάθλημα της Basket League να έχει μετατραπεί σε πεδίο διεξαγωγής της διαρκώς οξυνόμενης κόντρας των «αιωνίων». Η όλη κατάσταση φυσικά δεν είναι πρωτόγνωρη, ούτε έχουμε να κάνουμε με κάποιο μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα, πρόκειται για το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και της μετατροπής του σε «προϊόν» που αποφέρει κέρδη, τα οποία πολλές φορές άπτονται της μάχης για τα πρωτεία σε κάποιο άθλημα.
Από την αποχώρηση του Ολυμπιακού στον ημιτελικό Κυπέλλου του ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό μέχρι τον κίνδυνο υποβιβασμού των «ερυθρολεύκων» λόγω μη συμμετοχής τους στον πρώτο αγώνα με τους «πράσινους» για τα πλέι οφ, το χιλιοπαιγμένο όλα τα προηγούμενα χρόνια «έργο» δείχνει φέτος να ξεπερνάει τα όρια που γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια. Δείγμα και αυτό του αδυσώπητου της κόντρας όταν τα συμφέροντα επιβάλλουν να τεντωθεί το σκοινί...
Της αποχώρησης...
Οι «ερυθρόλευκοι», αντιδρώντας στην ανάδειξη του διαιτητή Αναστόπουλου ως ρέφερι του αγώνα τους με τον Προμηθέα για την 26η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, προσέφυγαν στο ΑΣΕΑΔ ενάντια σε «παρατυπίες» στην κλήρωση των διαιτητών της αγωνιστικής. Καθώς η απόφαση για την προσφυγή δεν έχει εκδοθεί ακόμα, στην προ ημερών συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ ο Ολυμπιακός αντιτάχθηκε στην επικύρωση της βαθμολογίας από την αρμόδια αρχή και στην οριστικοποίηση της έναρξης των πλέι οφ, και αποχώρησε στα μισά της συνεδρίασης. Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ, αδερφοί Αγγελόπουλοι, χαρακτήρισαν τις ενέργειες του ΕΣΑΚΕ «πραξικοπηματική κίνηση» και απείλησαν πως δεν θα κατέβουν στα πλέι οφ. Οπως και τελικά έγινε στις αρχές της βδομάδας, όταν ο Ολυμπιακός δεν εμφανίστηκε ποτέ για τον πρώτο αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Την ομοφωνία στο πρόσφατο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ για τη σωτηρία του «προϊόντος» ακολούθησαν οι κόντρες για τα πρωτεία μεταξύ των «αιωνίων»
Eurokinissi
Την ομοφωνία στο πρόσφατο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ για τη σωτηρία του «προϊόντος» ακολούθησαν οι κόντρες για τα πρωτεία μεταξύ των «αιωνίων»
Θυμίζουμε ότι οι «αιώνιοι» κλήθηκαν φέτος για πρώτη φορά να αγωνιστούν μεταξύ τους στην 1η φάση των πλέι οφ, αφού βάσει των τιμωριών αφαίρεσης βαθμών που τους επιβλήθηκαν - πρώτα στον Ολυμπιακό για την αποχώρηση από τον ημιτελικό του Κυπέλλου και μετέπειτα στον Παναθηναϊκό για τον ίδιο λόγο στον αγώνα με την Κύμη - διασταυρώθηκαν στο ζευγάρι 3 (ΠΑΟ) - 6 (Ολυμπιακός).
Αλλά και αγωνία για το «προϊόν»
Την ίδια στιγμή όμως που συμβαίνουν αυτά τα όσα αποφασίστηκαν στο πρόσφατο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ είναι ενδεικτικά των όσων αντιπροσωπεύουν οι λογικές του αθλητισμού ως προϊόντος προς εκμετάλλευση και πώληση, το οποίο παρέχει την ευκαιρία για εσωτερικούς ανταγωνισμούς και «βυζαντινές» ίντριγκες, με στόχο τα πρωτεία και τα κέρδη που αυτά συνεπάγονται. Κέρδη που - όπως έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές - ξεπερνούν τα όρια του στενού αθλητικού ανταγωνισμού και σχετίζονται με απώτερους σκοπούς. Από την άλλη, ωστόσο, μπροστά στον κίνδυνο της απαξίωσης του «προϊόντος» και κυρίως της απώλειας των κερδών, οι όποιοι εσωτερικοί ανταγωνισμοί παρακάμπτονται προκειμένου να βρεθούν οι λύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ, «σύμμαχοι» και «ανταγωνιστές» συμφώνησαν ότι έχει απαξιωθεί το «προϊόν», ότι το γεγονός έχει συνέπειες για την κερδοφορία τους και ότι πρέπει να βρεθεί «λύση» γι' αυτό. Η ομόφωνη απόφαση των 14 ΚΑΕ για τη χρησιμότητα της περίφημης αναδιάρθρωσης από τη νέα σεζόν, με τη συμμετοχή 16 ομάδων, προκειμένου «να διορθωθούν τα κακώς κείμενα» της φετινής περιόδου και κυρίως να εξωραϊστούν τα όσα συνέβησαν την τελευταία αγωνιστική μετά την αποχώρηση και τον μηδενισμό του Παναθηναϊκού (παραμονή της Κύμης στην κατηγορία και υποβιβασμός του Λαυρίου), δείχνει την εγρήγορση όλων όταν το «προϊόν» κινδυνεύει... Για να οριστικοποιηθούν τα συγκεκριμένα σχέδια ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ, όπως και να 'χει όμως αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα οι προθέσεις των επιχειρηματιών - ιδιοκτητών των ομάδων.
«Εμπορευματοποίηση και υγεία εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες»

Φυσικά, οι εξελίξεις στο χώρο του επαγγελματικού μπάσκετ και το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας δεν είναι ξεκομμένες από τις ευθύνες που βαραίνουν τόσο τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όσο και τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές τους σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, και ιδιαίτερα οι παρεμβάσεις τους όταν τα πράγματα «ξεφεύγουν», στόχο έχουν να αποτελέσουν «σανίδα σωτηρίας» για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και την προστασία του «προϊόντος» από τα «κακώς κείμενα». Και αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι σε συνθήκες εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και στη χώρα μας, και παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η όποια προσπάθεια «εξυγίανσής» του δεν αποτελεί παρά άλλοθι και προσπάθεια καλλιέργειας αυταπατών. Εμπορευματοποίηση και υγεία στον αθλητισμό είναι δύο έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής με αφορμή τις εξελίξεις στο μπάσκετ:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα έβαζε τέλος στη σαπίλα και θα αποκαθιστούσε την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου, φτιάχνοντας την εικόνα του "προϊόντος", απέτυχε παταγωδώς, γιατί πολύ απλά παρέμενε προϊόν προς αγορά και πώληση (κάποιοι αγοράζουν και κάποιοι πουλάνε...). Ενα ακόμα προϊόν που ωρίμασε και σάπισε στα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι το μπάσκετ, με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες.
Οσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, στη στήριξη των μικρών παιδιών για να διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους, να βγαίνουν πιο δυνατοί να αντιμετωπίσουν τη ζωή, να μάθουν να αγωνίζονται.
Το γεγονός ότι η ομάδα μπάσκετ του Λαυρίου βρίσκεται στη θέση του υποβιβασμού, όχι βάσει αποτελεσμάτων αλλά με αποφάσεις και εντολές κάποιων ισχυρών οικονομικών κύκλων και πολιτικών αποφάσεων, επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Είναι η μοναδική ομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο που "υποχρεώθηκε" όχι μία αλλά δύο φορές να παίξει έξτρα κάτι δευτερόλεπτα που κάπου "χάθηκαν" σε κάποιους αγώνες. Το αίσθημα της αδικίας που δίκαια νιώθουν οι φίλαθλοι και οι παράγοντες του μπάσκετ του Λαυρίου μπορεί να γίνει πείσμα και δουλειά στον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό της πόλης, ώστε να βοηθηθεί το ταλέντο των παιδιών μας σε όλα τα αγωνίσματα, να υπάρχει στήριξη με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, να μην πληρώνει η λαϊκή οικογένεια, να έχουν όλα τα παιδιά δικαίωμα στην άθληση. Αυτό είναι το πραγματικά υγιές και όχι τα συμβόλαια, οι μεταγραφές, οι εξαγορές, οι διαφημίσεις χορηγών, τα στημένα...
Εδώ στο Λαύριο ξέρουμε να αγωνιζόμαστε κάτω από δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες και να βγαίνουμε νικητές της ζωής και της αξιοπρέπειας. Καλούς αγώνες...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ