3 Ιουν 2019

Εντείνονται οι διεργασίες στα αστικά κόμματα


Αποχώρησε ο Ευ. Βενιζέλος από το ΚΙΝΑΛ



Eurokinissi
Εντείνονται οι διεργασίες στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, και του αστικού πολιτικού σκηνικού ευρύτερα, στο πλαίσιο της αναδιάταξης δυνάμεων προς διαμόρφωση σταθερών πλειοψηφιών διαχείρισης.
Το Σάββατο το μεσημέρι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ότι στις επικείμενες εθνικές εκλογές, με απόφαση Γεννηματά, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας τίθεται ο Γ. Καμίνης.
Λίγα λεπτά αργότερα ο Ευ. Βενιζέλος απέστειλε γραπτή δήλωση αναφέροντας: «Η κυρία Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθούμε σήμερα (σ.σ. Σάββατο). Στη συνάντησή μας μου είπε πως θεωρεί ότι έχουμε διαφορές ως προς τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, ότι είχε υποθέσει πως επιθυμώ να διαδραματίζω έναν ευρύτερο ρόλο και ότι σε κάθε περίπτωση έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ άλλο πρόσωπο. Μου είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε να φανεί ότι δεν στηρίζω εκλογικά το ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου η τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα μπορούσε να καλυφθεί από εμένα».
Πρόσθεσε: «Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρότασή της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητά μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της πατρίδας».
Η Φ. Γεννηματά απάντησε χτες, υπερασπιζόμενη την επιλογή Καμίνη - αντί Βενιζέλου - για τη θέση του επικεφαλής στο επικρατείας, λέγοντας ότι «σηματοδοτεί τη διεύρυνση του χώρου, ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνταχθούν με το ΚΙΝΑΛ (...) Λυπάμαι για την απόφαση του Β. Βενιζέλου, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά. Οι απόντες σε αυτή την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε ότι του ζήτησε να είναι υποψήφιος σε οποιαδήποτε περιφέρεια ήθελε, με σταυρό.
Αντιδράσεις στελεχών
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο, Τρίτη, η συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, όπως και την επόμενη Κυριακή η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ (για να εγκρίνει τα ψηφοδέλτια ενόψει των εκλογών της 7/7), όπου αναμένεται να τοποθετηθούν για το θέμα τα κορυφαία στελέχη.
Πηγές θέλουν τον Κ. Σημίτη «κεραυνοβολημένο» και «θυμωμένο» με την Γεννηματά. Ο Ν. Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ (που τις προηγούμενες μέρες είχε μιλήσει για χαμηλά ποσοστά του κόμματος στις ευρωεκλογές), μιλώντας στο ΑΠΕ, χαρακτήρισε την αποχώρηση Βενιζέλου «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει μία ημέρα πριν τις αυτοδιοικητικές και ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές».
Τέλος, στελέχη που θεωρούνται «βενιζελικοί», όπως οι Γ. Ντόλιος, Σοφία Θεολογίτου, Μ. Επιτροπάκης, Γ. Οικονομίδης, Δ. Λιντζέρης κ.ά., δηλώνουν ότι αποχωρούν από στελεχικές θέσεις ή τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ. Ενδεικτικά, ο Δ. Λιντζέρης αποχωρώντας κατηγόρησε την Φ. Γεννηματά ότι «μοναδικό της μέλημα είναι να στήσει γέφυρες για σύμπραξή της με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Σε ένα τέτοιο κλίμα, και με φόβο η κόντρα να μεταφερθεί και στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, ο Δ. Κρεμαστινός με επιστολή στους συναδέλφους του βουλευτές, τους καλεί «να συμβάλουν όλοι στην ενότητα του κόμματος».
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ
Για «ανούσιες αντιπαραθέσεις για μικροεξουσίες» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την Φώφη Γεννηματά ότι «βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις προσδοκίες του προοδευτικού κόσμου της χώρας».
«Χρειάζεται μία ευρεία Προοδευτική Συμμαχία και τώρα και μετά τις εκλογές, σε αυτό θα έπρεπε να ανταποκριθεί το ΚΙΝΑΛ», ανέφερε ο νυν υπουργός και πρώην στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Θ. Θεοχαρόπουλος, προσθέτοντας ότι «στρατηγική ήττα που ήθελε ο κ. Βενιζέλος δεν είχαμε γιατί ο κόσμος αποφάσισε στον προοδευτικό χώρο με το ποσοστό που έδωσε σε εμάς (24%) και στο ΚΙΝΑΛ (7,5%) ότι κυρίαρχη δύναμη στην Προοδευτική Παράταξη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Αρα η λογική που είχε υιοθετήσει η κα Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε».
Ο Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Η Φ. Γεννηματά και ο Ευ. Βενιζέλος είχαν ως χθες κοινό στόχο τη "στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ". Αυτό πρακτικά σημαίνει στρατηγική νίκη μιας έξαλλης, ρεβανσιστικής δεξιάς. Από χθες αλληλοκατηγορούνται ως "ουρά" ή "βοηθός" του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ άρχισε να θυμίζει την ΕΔΗΚ, επί Ζίγδη...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ