22 Ιουν 2019

Ενώνονται με το λαό άντρες των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της Ονδούρας – Στο στρατό καταφεύγει ο πρόεδρος Ερνάντες

Μεγάλες διαδηλώσεις συνταράσσουν τη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, ενάντια στην αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική του δεξιού προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες τους τελευταίους μήνες. Από τις ογκωδέστερες πορείες σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, όπου διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Τεγουσιγκάλπα κατέλαβαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ σημειώθηκαν επίσης λεηλασίες καταστημάτων και πυροπλήσεις κτιρίων. Βασικό αίτημα η παραίτηση του Ερνάντες, ο οποίος βλέπει ένα – ένα τα ερείσματα του να καταρρέουν, ακόμα και στην καρδιά του κράτους.
Από τα πιο σοβαρά πλήγματα στην εξουσία του είναι η άρνηση τμήματος των αστυνομικών δυνάμεων να συνεχίσουν την καταστολή κατά των διαδηλωτών, απεργώντας και οι ίδιοι για μια σειρά εργασιακά τους ζητήματα. Σύμφωνα με το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων Prensla Latina, περίπου 300 μέλη των “Τίγρηδων”, δηλαδή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, κλείστηκαν σε στρατόπεδο στα ανατολικά της πόλης, αρνούμενοι να υπακούσουν στις εντολές των ανωτέρων τους. Μάλιστα, η προσπάθεια του αρχηγού τους, Χοσέ Νταβίντ Αγκιλάρ, να διαπραγματευτεί μαζί τους, έπεσε στο κενό, καθώς όταν ο επικεφαλής της αστυνομίας πλησίασε το στρατόπεδο, δέχτηκε βροχή από δακρυγόνα από τους υφισταμένους του και τράπηκε σε φυγή. Οι απεργοί δήλωσαν πως πλέον “δε θα συμμετάσχουν στην καταστολή του λαού της Ονδούρας”, του οποίου την οργή αναγνωρίζουν ως δίκαιη, καλώντας και τους συναδέλφους τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η αστυνομία ως τώρα υπήρξε βασικό στήριγμα του αυταρχικού προέδρου, ενώ μόλις στις προχθεσινές διαδηλώσεις ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 15 τραυματίστηκαν.
Οι εξεγερμένοι αστυνομικοί ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς τα καψώνια είναι στην ημερήσια διάταξη, υψηλότερους μισθούς και περισσότερες απολαβές, καθώς και μεγαλύτερη μέριμνα σε περιπτώσεις ανικανότητας συνέχισης υπηρεσίας στο σώμα. Θεωρητικά τα αιτήματά τους είχαν γίνει δεκτά από το Νοέμβρη του 2017, αλλά μέχρι τώρα τίποτε δεν έχει υλοποιηθεί.
Αυτές οι διαμαρτυρίες έρχονται την ίδια περίοδο που από τα τέλη Απρίλη εργαζόμενοι κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας απεργούν συνεχώς ενάντια στο προεδρικό διάταγμα ιδιωτικοποίησης των συγκεκριμένων κλάδων. Η “Πλατφόρμα Υπεράσπισης της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας” αρνείται το “διάλογο” που προτείνει η κυβέρνηση, αντιθέτως επιχειρεί να ξεκινήσει έναν κύκλο 20 συζητήσεων με πολίτες για την αποκρυστάλλωση των αιτημάτων των διαδηλωτών και τη “δομική αναμόρφωση” της κοινωνίας στην Ονδούρα.
Με πληροφορίες από jungewelt.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ