2 Αυγ 2019

Δολοφονία μαθητών Γυμνασίου σε διαδήλωση στο Σουδάν

        

01-08-2019
Ρέει ασταμάτητα το αίμα των διαδηλωτών στο Σουδάν με φόντο τους πρόσφατους συμβιβασμούς ορισμένων δυνάμεων της αντιπολίτευσης με τη στρατιωτική χούντα του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, τρεις μήνες μετά το πραξικόπημα του περασμένου Απρίλη που εκτόπισε από την εξουσία τον πρώην Πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ.
Τη Δευτέρα, δυνάμεις «ασφαλείας» πυροβόλησαν πισώπλατα και σκότωσαν πέντε διαδηλωτές, εκ των οποίων οι τέσσερις μαθητές Γυμνασίου, ενώ συμμετείχαν σε κινητοποίηση κατά των ελλείψεων σε ψωμί και καύσιμα στην πόλη Αλ Ομπέιντ του κεντρικού Σουδάν. Η νέα δολοφονία διαδηλωτών προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ένωσης Σουδανών Επαγγελματιών (SPA) που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους στρατιωτικούς, που πρότεινε την επανάληψη λαϊκών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα καταδικάζοντας τη δολοφονία των πέντε πολιτών στο Αλ Ομπέιντ. Παράλληλα, ο στρατηγός Μπουρχάν αποδοκίμασε υποκριτικά τη δολοφονία των πέντε διαδηλωτών στο Αλ Ομπέιντ, εκφράζοντας «λύπη», γιατί «ο θάνατος κάθε Σουδανού είναι μεγάλη απώλεια για τη χώρα». «Πρέπει να βρούμε μία λύση», είπε ο στρατηγός Μπουρχάν.
Πάντως η δολοφονία των μαθητών προκάλεσε νέες κινητοποιήσεις πρώτα από όλα στην πόλη Αλ Ομπέιντ όπου σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται μαθητές να διαδηλώνουν έξω από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τους θανάτους και τους τραυματισμούς συμμαθητών τους. Εκατοντάδες έφηβοι, με σχολική στολή, φώναζαν «Αίμα για το αίμα, δεν θα αποδεχθούμε ματωμένα χρήματα». Αργότερα χτες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν, SUNA, μετέδωσε ότι οι αρχές της πολιτείας του Βόρειου Κορντοφάν έκλεισαν όλα τα σχολεία μέχρι νεωτέρας.
Ο Μοχάμεντ Κιντ Μοχάμεντ Χάμιντ, κυβερνήτης της πολιτείας του Β. Κορντοφάν, πρωτεύουσα του οποίου είναι η πόλη Αλ Ομπέιντ, κάλυψε το στρατό, κάνοντας τον ανήξερο για το ποιος άρχισε να πυροβολεί στη διάρκεια της μαθητικής κινητοποίησης.

Από τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις που ανέτρεψαν στη συνέχεια την πολυετή χούντα του πρώην Προέδρου Μπασίρ, έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες διαδηλωτές από τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ