2 Αυγ 2019

Το Γκουαντάναμο “εκσυγχρονίζεται” με τη βοήθεια της Ζήμενς

Από τότε που ο Μπάρακ Ομπάμα υποσχόταν πως “θα κλείσει το Γκουαντάναμο”, κανείς δε φαίνεται να θυμάται αυτό το κολαστήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην αμερικανική βάση επί του παράνομα καταληφθέντος κουβανικού εδάφους. Μπορεί δυο ντουζίνες υποψήφιοι να διεκδικούν το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία, κανείς όμως δεν έχει λάβει θέση σχετικά με το διαβόητο στρατόπεδο.
Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ, πέραν του ότι προφανώς σκοπεύει να διατηρήσει το Γκουαντάναμο, έχει στα σχέδιά του και την “αναβάθμιση” του στρατοπέδου, με μεγάλο κερδισμένο τη Ζήμενς. Το συμβόλαιο που υπογράφηκε την περασμένη βδομάδα με το γερμανικό κολοσσό είναι ύψους 829 εκ. δολαρίων και αφορά την αποτελεσματικότερη ενεργειακή τροφοδοσία της βάσης, ανάμεσά τους και το στρατόπεδο βασανισμών, στο οποίο βρίσκονται ακόμα δεκάδες άνθρωποι.
Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει πρόβλημα με το γεγονός, αφού στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα για τη νομιμότητα της βάσης στην κουβανική επικράτεια.
Η βάση αποτελεί σύμβολο της ταπείνωσης του κουβανικού λαού από τις ΗΠΑ, λόγος για τον οποίο εμμένουν στη διατήρησή της, ενάντια στην εκπεφρασμένη βούληση των Κουβανών. Παράλληλα, λειτουργεί και στην ευρύτερη περιοχή ως προειδοποίηση πως οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα σκοπό να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.
Με πληροφορίες από jungewelt.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ