2 Αυγ 2019

Συγκρούστηκε ποτέ η Σοβιετική Ένωση με την Ιαπωνία στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι, νομίζουν ότι στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου (1939 – 45), οι σοβιετικοί σε καμιά στιγμή δεν συγκρούστηκαν με τους Ιάπωνες. Αυτό είναι τεράστια ανακρίβεια. Η πρώτη (Ιούλη 1939) και η τελευταία (Αύγουστος 1945) μάχη του Β’ παγκοσμίου πολέμου ήταν μάχες ανάμεσα στα στρατεύματα της ΕΣΣΔ και της Ιαπωνίας.
Η πρώτη μάχη του πολέμου: Μογγολία (Χαλκίν Γκιολ) 1939
Οι Γιαπωνέζοι είχαν καταλάβει τη Μαντζουρία, μεγάλο μέρος της Κίνας κι είχαν βλέψεις για να καταλάβουν τη Σοσιαλιστική Μογγολία.
Οι δυνάμεις της Μογγολίας και της ΕΣΣΔ, με επικεφαλής τον άγνωστο μέχρι τότε σοβιετικό στρατηγό Γκεόργκι Ζούκωφ, έδωσαν συντριπτικό χτύπημα στους εισβολείς στο Χαλκίν Γκιολ.
Πήραν μέρος πάνω από 100.000 στρατιώτες και 1000 άρματα και αεροπλάνα. Κατά την κλιμάκωση των μαχών, 20 με 31 Αυγούστου 1939, οι Ιάπωνες κατατροπώθηκαν.  Περισσότερο από 75 τοις εκατό των επίγειων δυνάμεων των Ιαπώνων στο μέτωπο σκοτώθηκαν κατά την μάχη.
Η σύγκρουση επηρέασε καθοριστικά τις καίριες αποφάσεις του Τόκιου και της Μόσχας το 1941 που διαμόρφωσαν τη διεξαγωγή και την τελική έκβαση του πολέμου.
1. Στη μάχη αυτή ο Ζούκωφ δοκίμασε με επιτυχία την τακτική που χρησιμοποίησε στη συνέχεια σ’ όλες τις μεγάλες μάχες εναντίον των Γερμανών (Μόσχα, Στάλινγκραντ, Κουρσκ, κλπ). Μία συνδυασμένη μαζική επίθεση πεζικού και πυροβολικού, που καθήλωνε τον εχθρό στο κεντρικό μέτωπο, καθώς πανίσχυροι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί περικύκλωναν τα εχθρικά πλευρά, περικυκλώνοντας και συντρίβοντας τον ολοκληρωτικά σε μία μάχη εκμηδένισης.
2. Το “αστέρι” που ονομάζεται Ζούκωφ, έλαμψε πρώτη φορά εκεί, δίνοντας τη δυνατότητα στο Στάλιν και τη Στάβκα να του εμπιστευτούν αργότερα την πρωτοκαθεδρία στις πιο σημαντικές μάχες, καθώς και την αρχιστρατηγία των ενόπλων δυνάμεων της ΕΣΣΔ.
3. Αυτή η μάχη κι η ανάμνησή της, έπαιξε σίγουρα σημαντικό ρόλο, ώστε το Ιαπωνικό επιτελείο να μην τολμήσει ποτέ επίθεση εναντίον της ΕΣΣΔ απ’ τα ανατολικά, όπως επιθυμούσε διακαώς ο Χίτλερ κι όπως φοβόταν ο Στάλιν.
4. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, αυτή η μάχη ήταν η αιτία που οι Γιαπωνέζοι στράφηκαν εναντίον των ΗΠΑ (Περλ Χάρμπορ) κι όχι εναντίον της ΕΣΣΔ.
5. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη μάχη εναντίον των Γερμανών που κερδήθηκε (Μόσχα, Δεκέμβρης 1941), κερδήθηκε με κορμό τα στρατεύματα που κατάφεραν οι σοβιετικοί να φέρουν από την άπω ανατολή. Τα ίδια στρατεύματα που είχαν πάρει μέρος στη μάχη του Χαλκίν Γκιόλ.
Η τελευταία μάχη του πολέμου: Μαντζουρία – Σαχαλίνη Αύγουστος 1945.
Θα πούμε γι’ αυτό στις 8 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ