8 Αυγ 2019

Μαύρος άνδρας σύρθηκε δεμένος με σκοινί από αστυνομικούς στο Τέξας

Τον 21ο αιώνα, θα φανταζόταν κανείς πως η εικόνα ενός μαύρου άνδρα να σέρνεται δεμένος από δυο έφιππους αστυνομικούς προέρχεται από την ταινία “12 χρόνια σκλάβος” ή κάποια άλλη, αντίστοιχης θεματολογίας. Δυστυχώς όμως πρόκειται για ένα πραγματικό περιστατικό στο Γκάλβεστον του Τέξας, όπου όργανα της τάξης έκριναν επαρκώς επικίνδυνο το 43χρονο Ντόναλντ Νίλι, ώστε να τον σύρουν με μπλε σκοινί και τον ίδιο με τα χέρια δεμένα πίσω.
Η πρακτική αυτή μάλιστα είναι νομιμότατη και προβλέπεται κανονικά στην εκπαίδευση των αστυνομικών της πόλης. Μετά τις τεράστιες αντιδράσεις για την επιστροφή σε εποχές δουλείας στον αμερικανικό νότο, το τοπικό αστυνομικό τμήμα ανακοίνωσε πως μπαίνει τέρμα σε αυτή.
Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός πως, όπως καταγγέλλει η κουνιάδα του συλληφθέντα, Κριστίν Νίλι, ο άνδρας, που συνελήφθη με την υποψία “παραβίασης ιδιωτικής περιουσίας”, αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα, δεν έχει μόνιμη στέγη και η οικογένειά του συχνά χάνει τα ίχνη του.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Γκάλβεστον ζήτησε “συγγνώμη” από το Νίλι, επιρρίπτοντας ευθύνες στους αστυνομικούς που “έδειξαν φτωχή κρίση και θα μπορούσαν να περιμένουν περιπολικό στον τόπο της σύλληψης”. Πρόσθεσε πως η πρακτική αυτή θα διακοπή και ότι θα αναθεωρηθούν όλες οι τεχνικές των έφιππων αστυνομικών ομάδων. Δε διευκρίνησε ωστόσο αν θα υπάρξουν πειθαρχικά μέτρα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι τη στιγμή της σύλληψης φορούσαν και κάμερες σώματος. Κάτι τέτοιο δε μοιάζει πιθανό, αν κρίνει κανείς από τα λεγόμενα του Χέιλ, που έσπευσε να αθωώσει τους υφισταμένους του από “κάθε κακοήθη πρόθεση τη στιγμή της σύλληψης”.
Έντονες είναι και οι αντιδράσεις αφροαμερικανικών οργανώσεων, που υπενθυμίζουν ότι “είμαστε στο 2019, όχι στο 1819”, ενώ ο Λέον Φίλιπς, πρόεδρος της Συμμαχίας Δικαιοσύνης του Γκάλβεστον, είπε πως η εικόνα του θύμισε σκηνές ρατσισμού της δεκαετίας του ’20: “Το μόνο που ξέρω είναι ότι βλέπουμε δυο λευκούς έφιππους αστυνομικούς να σέρνουν με σκοινί ένα δεμένα με χειροπέδες μαύρο άνδρα, κι αυτό δε βγάζει νόημα. Τελεία”.
Με πληροφορίες από theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ