8 Αυγ 2019

«Πανόραμα» επικίνδυνων σχεδιασμών


Το «πανόραμα» των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών επιδιώξεων και σχεδίων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας, παρουσιάστηκε ξανά αυτές τις μέρες, με αφορμή την περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τα ζητήματα Ενέργειας, Φρ. Φάνον, σε χώρες της ευρύτερης περιοχής και στην Ελλάδα.
Επιβεβαιώθηκε ταυτόχρονα ότι τα τριμερή και πολυμερή «σχήματα συνεργασίας», στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, με χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και άλλες, είναι το «όχημα» για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, που υπηρετεί τα κέρδη μεγάλων κολοσσών της Ενέργειας και καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των λαών.
Αντίθετα, δημιουργεί προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη ένταση των ανταγωνισμών, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, μετατρέποντας την περιοχή σε πυριτιδαποθήκη και τη χώρα σε μαγνήτη μεγάλων κινδύνων για το λαό.
* * *
Η ανάσχεση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή είναι ο «νούμερο 1» στόχος του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής, αγορών, πηγών Ενέργειας, όπως και για τον έλεγχο αγωγών και δρόμων του εμπορίου.
Γι' αυτό βασική επιδίωξη των ΗΠΑ είναι η «ενεργειακή απεξάρτηση» της Ευρώπης από το αέριο της Ρωσίας, που θα σημάνει και μείωση της γεωπολιτικής της επιρροής, καθώς σήμερα μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από την τροφοδότηση με ρωσικά καύσιμα. Στην Κοινή Δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου και του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών, με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και ΗΠΑ υπογράμμισαν τη σημασία των προσπαθειών στην Ευρώπη για διαφοροποίηση ως προς τις ενεργειακές πηγές, προκειμένου να προωθηθεί η περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια».
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη διείσδυση του δικού τους σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό την Ελλάδα ως μια από τις βασικές πύλες εισόδου. Γι' αυτό ο Φάνον συζήτησε με την ελληνική αντιπροσωπεία του ΥΠΕΞ «γύρω από τις δυνατότητες αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες που αναδύονται στην αγορά υδρογονανθράκων, καθώς και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
* * *
Οπως η προηγούμενη, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν τον σχεδιασμό, όχι για τα συμφέροντα του λαού, αλλά της αστικής τάξης, που θέλει να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, έναντι και της Τουρκίας, με την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο.
Γι' αυτό η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τις ίδιες τις ΗΠΑ «γεωπολιτικός μεντεσές» στα σχέδιά τους στην περιοχή, τα οποία υπηρετεί με όλα τα μέσα: Σπέρνοντας ΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη την επικράτεια, αναπτύσσοντας υποδομές που διευκολύνουν την αμερικανική οικονομική και στρατιωτική διείσδυση στα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη, συμμετέχοντας σε «πολυμερή σχήματα», που αναβαθμίζουν την επιρροή και τη «δύναμη κρούσης» του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Με τον τρόπο αυτό, όμως, και με δεδομένο ότι οι ανταγωνίστριες δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, η χώρα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μαγνήτη κινδύνων, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που οξύνεται με όλα τα μέσα, οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά. Η κατάργηση επί της ουσίας της Συνθήκης για τους πυρηνικούς πυραύλους και όσα ακολούθησαν αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.
* * *
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εξελίσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες διαπλέκονται άμεσα με την προσπάθεια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να διατηρήσουν στην επιρροή τους τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΝΑΤΟικής συμμαχίας και να εμποδίσουν την παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία.
Στο σκληρό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου προσφέρονται ως «λάφυρο», με το μανδύα της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, προωθώντας διευθετήσεις που δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο την περιοχή.
Καθόλου τυχαία, κι ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα, ο Φάνον αναδημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο μια ανάλυση της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Κέντρο για Στρατηγικές και Διεθνείς Αναλύσεις» (Center for Strategic and International Studies, CSIS), όπου τονίζονται τα εξής: «Οσον αφορά την διαμάχη για τις εκτάσεις (σ.σ. θαλάσσιες, ΑΟΖ) μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, οι ΗΠΑ πάντοτε αναφέρονται σε περιοχές που "διεκδικούνται" ("claimed") από την Κύπρο», που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με το αν αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Τουρκία ή την Κύπρο, δίνοντας αέρα στις τουρκικές διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις.
Ενώ για τις τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι «είναι "εξαιρετικά προκλητικές και διακινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή", προτρέποντας παράλληλα τις "τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση». Πρόκειται για την αποθέωση της λογικής των ίσων αποστάσεων, που επίσης ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα.
Οσον αφορά, τέλος, το ζήτημα της κυριαρχίας, «η θέση των ΗΠΑ στηρίζει την ιδέα ότι "οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισότιμα και στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης"», βάζοντας ανοιχτά το θέμα της συνεκμετάλλευσης.
* * *
Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η εμπλοκή της Ελλάδας στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, καμιά εγγύηση δεν προσφέρουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ασφάλεια του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής.
Η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τους λαούς και είναι αναπόσπαστη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με τους λαούς κυρίαρχους και τη δική τους εξουσία, που θα μπορεί να διασφαλίζει την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ