14 Σεπ 2019

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το VAR, οι ανταγωνισμοί... και το ίδιο έργο



Παρά τις προσδοκίες, το VAR κάθε άλλο παρά άλλαξε το κλίμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο στο ξεκίνημα της νέας σεζόν
Eurokinissi
Παρά τις προσδοκίες, το VAR κάθε άλλο παρά άλλαξε το κλίμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο στο ξεκίνημα της νέας σεζόν
Μετά τη διακοπή για τα προκριματικά του Euro αρχίζει ξανά αυτό το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της Super League 1, ένα πρωτάθλημα αναδιαρθρωμένο αλλά μόνο στα λόγια: Οι δύο πρώτες αγωνιστικές του για τη σεζόν 2019 - 2020 απέδειξαν ότι τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και ότι παρά τις μεγαλοστομίες που συνόδευσαν την περιβόητη αναδιάρθρωση, από κυβερνητικούς παράγοντες, αρμόδιους φορείς αλλά και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου, και τη νέα σεζόν παραμένει αδυσώπητη και ανεπηρέαστη από «αλλαγές» η μάχη για το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο από την «πίτα» των κερδών.
Αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά βρίσκεται ένα «προϊόν» στη γενικότερη βαθμίδα της ποδοσφαιρικής αγοράς, ή πόσο χαμηλά, όπως ισχύει με το ελληνικό πρωτάθλημα, οι πρακτικές που επιτάσσει το κυνήγι του κέρδους ούτε αλλάζουν, ούτε τις αγγίζουν τα εκάστοτε σχέδια που διαφημίζονται ως αναβάθμιση. Πραγματικός στόχος τέτοιων εγχειρημάτων, άλλωστε, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν, είναι να υποβληθεί το «προϊόν» σε «λίφτινγκ», προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εμπορική απαξίωσή του, και όχι να αντιμετωπιστεί η ουσία του προβλήματος, δηλαδή η επιχειρηματική δράση (και) στο ποδόσφαιρο και η μετατροπή του αθλήματος σε πεδίο εξυπηρέτησης κάθε λογής συμφερόντων.


Eurokinissi
Στο φετινό πρωτάθλημα της Super League 1 χρειάστηκε να περάσουν μόλις δύο αγωνιστικές προκειμένου να ανοίξει για μια ακόμα φορά η αυλαία της γνωστής «παράστασης»: Αμφισβήτηση των διαιτητικών αποφάσεων, αλληλοκατηγορίες για το ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης, εν γένει οξυμένο κλίμα.
Στην πυρά με το «καλημέρα» το VAR
Ακόμα και το πολυδιαφημισμένο σύστημα ηλεκτρονικής υποβοήθησης του διαιτητή (VAR), που διαφημιζόταν ως λύση στα προβλήματα των περασμένων σεζόν, στάθηκε με τη σειρά του αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των αντιμαχόμενων συμφερόντων. Το ξεκίνημα της εφαρμογής του στους ελληνικούς αγώνες συνοδεύτηκε από τεχνικά προβλήματα και ενίοτε ευτράπελα, ακολούθησαν όμως έντονες διαμαρτυρίες για τις αποφάσεις και αμφισβήτησή τους ακόμα και μετά τον ηλεκτρονικό επανέλεγχο. Η οξύτητα της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΠΑΕ γύρω από το VAR και την ορθότητα των αποφάσεων οδήγησε την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας στο σημείο να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία προσπάθησε να υπερασπιστεί τη χρήση του συστήματος και να κατευνάσει τα πνεύματα, αναλύοντας διεξοδικά μία προς μία τις αμφισβητούμενες φάσεις των δύο πρώτων αγωνιστικών.
Το VAR δημιούργησε προβλήματα και στην ίδια τη Super League, η οποία εξέφρασε την ενόχλησή της για την ελλιπή ενημέρωση που είχε από την εταιρεία διαχείρισης του συστήματος σε τεχνικά και πρακτικά θέματα. Επικαλούμενη το γεγονός αυτό η Λίγκα ανακοίνωσε ξαφνικά αλλαγές στις ώρες των αγώνων, προκαλώντας όμως την αντίδραση των ομάδων. Πλέον, ενόψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος είναι προγραμματισμένη η μόνιμη εγκατάσταση του κέντρου VAR σε συγκεκριμένο κτίριο. Οι αρμόδιοι ευελπιστούν ότι έτσι θα λυθούν τα τεχνικά προβλήματα και παράλληλα θα εφαρμοστεί η τεχνολογία πιο αποτελεσματικά, κάμπτοντας τις αντιδράσεις.

Οι διαμαρτυρίες και η αμφισβήτηση των διαιτητικών αποφάσεων σημάδεψαν τις δύο πρώτες αγωνιστικές της Super League 1
Eurokinissi
Οι διαμαρτυρίες και η αμφισβήτηση των διαιτητικών αποφάσεων σημάδεψαν τις δύο πρώτες αγωνιστικές της Super League 1
Μετά από όσα έγιναν στο ξεκίνημα της σεζόν με το VAR και εν μέσω νέας όξυνσης του κλίματος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας και των φορέων του αθλήματος. Θυμίζουμε ότι η πολιτεία, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, χρηματοδότησε με περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ τις υποδομές για την εγκατάσταση του VAR στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Ανταγωνισμοί για τα τηλεοπτικά
Και αν οι διαμαρτυρίες για τη διαιτησία, με ή χωρίς VAR, δεν είναι τίποτα καινούργιο στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας και στους ανταγωνισμούς που το χαρακτηρίζουν, στη φετινή σεζόν έχει προκύψει και νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Ο λόγος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ως αποτέλεσμα και των γενικότερων ενδοεπιχειρηματικών ανταγωνισμών που υπάρχουν στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Αφορμή στάθηκε η απόφαση της ΕΡΤ, κατόπιν εντολής της νέας κυβέρνησης ΝΔ, για μείωση από το κρατικό κανάλι του ποσού που δινόταν στις ομάδες οι οποίες είχαν υπογράψει συμβόλαιο μαζί της, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και ανακατατάξεις. Τα νέα δεδομένα οδήγησαν σε ναυάγιο τις συζητήσεις για τα δικαιώματα του ΠΑΟΚ, αποχώρηση του Παναθηναϊκού και ακύρωση της συμφωνίας με τον ΟΦΗ. Οι τέσσερις εναπομείνασες στο κρατικό κανάλι ομάδες (Ξάνθη, Παναιτωλικός, Λαμία, Ατρόμητος) απείλησαν με τη σειρά τους να μην αγωνιστούν σε περίπτωση μείωσης των αρχικά συμφωνηθέντων, χωρίς όμως να το κάνουν πράξη.
Την ίδια ώρα, η απόφαση του ΠΑΟΚ - και αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία με άλλο τηλεοπτικό σταθμό - για μετάδοση των αγώνων του μέσω του καναλιού της ομάδας, κατόπιν συνδρομής, δημιούργησε νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό, με μια σειρά από ΠΑΕ να εμφανίζονται επίσης να προσανατολίζονται σε ανάλογα εγχειρήματα.
Ο ανταγωνισμός οξύνεται το τελευταίο διάστημα, όπως όλα δείχνουν, και από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός βρίσκεται κοντά στην εξαγορά του συνδρομητικού καναλιού της Nova. Η επικείμενη εξαγορά, όχι τυχαία, συνδέθηκε από πολλούς με την κόντρα που είχε ξεσπάσει από τις αρχές του καλοκαιριού μεταξύ του συγκεκριμένου καναλιού και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Παράλληλα, η εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει βασικούς ανταγωνιστές των «ερυθρολεύκων», που αμέσως εξέφρασαν πρόθεση αποχώρησης από το συμβόλαιο με τη Nova εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ