6 Δεκ 2011

Λεφτά στα μνημεία όχι στα «Μέγαρα»



Τμήμα του πρώην Πάρκου Ελευθερίας που παραχωρήθηκε για τις υπόγειες και υπέργειες επεκτάσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Icon
Μετά την πρόσφατη πρόκληση της κυβέρνησης να «εξυπηρετήσει» δάνειο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που ανέρχεται σε 95 εκ. ευρώ που έλαβε με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο το 2007, και την επιχορήγηση του Μουσείου Μπενάκη από τον ΟΠΑΠ για διοργάνωση (με απόφαση του ΥΠΠΟΤ) έκθεσης στις ΗΠΑ (σ.σ. και οι δύο φορείς εποπτεύονται από το ΥΠΠΟΤ) ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαπιστώνει ότι... «λεφτά υπάρχουν», αλλά όχι για τις πραγματικές ανάγκες της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο ΣΕΑ ρωτά συγκεκριμένα:
-- «Πότε και πώς θα καλυφθούν οι εκτός έδρας μετακινήσεις των συναδέλφων που παλεύουν καθημερινά για την προστασία των μνημείων σε όλη την Ελλάδα;»
-- «Πότε θα ανοίξουν οι κλειστές - λόγω έλλειψης προσωπικού - αίθουσες των μεγάλων μουσείων μας (...)».
-- «Γιατί περικόπτονται οι προϋπολογισμοί των έργων ΕΣΠΑ για το 2011 κατά 45%, με την αιτιολογία της έλλειψης πόρων για την εθνική συμμετοχή; (...)».
-- «Γιατί πληρώνει η χώρα μας τη διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης στο εξωτερικό, αφού - ως είθισται - οι δαπάνες διοργάνωσης καλύπτονται από τη χώρα φιλοξενίας της έκθεσης; Γιατί η δωρεά κατευθύνεται προς το Μουσείο Μπενάκη, ενώ τα ευρήματα που θα εκτεθούν θα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από δημόσια μουσεία και έχει ζητηθεί η συνδρομή των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Βυζαντινών Μουσείων στη διοργάνωση της έκθεσης;»
Οι αρχαιολόγοι θυμίζουν ότι εκκρεμεί η διερεύνηση και η απόδοση ευθυνών «για τις τουλάχιστον περίεργες "διαδρομές" μέρους των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού», ενώ «οι Περιφερειακές Υπηρεσίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στραγγαλίζονται οικονομικά, ανήμπορες να αντεπεξέλθουν στα αιτήματα των πολιτών και στις επείγουσες ανάγκες των μνημείων» και η «μόνη λύση για την αντιμετώπιση επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών είναι η μετακίνηση των αρχαιολόγων και όλων των υπαλλήλων με ίδια χρήματα».
Ζητούν ποσοστό από τα κέρδη του ΟΠΑΠ να πηγαίνουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η «εξυπηρέτηση» του Μεγάρου Μουσικής να μην επιβαρύνει το ΥΠΠΟΤ και να μη μειωθούν οι προϋπολογισμοί των έργων του ΕΣΠΑ που εκτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ