6 Δεκ 2011

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ «Αλωνίζουν» οι μεγάλοι στόλοι


Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη
Την πραγματική διάσταση του προβλήματος της παράνομης αλιείας έθεσε οευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκης στη διάρκεια της συζήτησης έκθεσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα την «Καταπολέμηση της παράνομης αλιείας σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε σχετικά τα εξής:
«Η άναρχη αλίευση από μεγάλους στόλους στις θαλάσσιες περιοχές των κρατών μελών της ΕΕ και σε τρίτες χώρες, που περιλαμβάνεται στη στρατηγική για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, επιφέρει ισχυρό πλήγμα στα αλιευτικά αποθέματα, την επισιτιστική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, με οδυνηρές επιπτώσεις για τους λαούς.
Η άναρχη αλιεία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, για τη μεγιστοποίηση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αλιεία.
Με πρόσχημα την "παράνομη" αλιεία, επιταχύνονται οι διαδικασίες για το μαζικό διωγμό των φτωχών ψαράδων, την καταστροφή των αλιευτικών σκαφών "αντί πινακίου φακής", και ταυτόχρονα την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες, τη μεταποίηση και εμπορία αλιευμάτων.
Η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών που περιλαμβάνονται στη σχετική πρόταση της ΕΕ, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, το Safe Sea Net, δεν πρόκειται να καταπολεμήσει την παράνομη αλιεία, αλλά θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στους φτωχούς ψαράδες, τους μετανάστες και γενικότερα στο εργατικό κίνημα.
Το ΚΚΕ καταψηφίζει την έκθεση για την "καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και ο ρόλος της ΕΕ".
Οι φτωχοί ψαράδες από την ΕΕ έχουν να περιμένουν μόνο καταστολή και την εξαφάνισή τους, φτώχεια και εξαθλίωση, για τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών των μονοπωλίων.
Η συμπόρευση των ψαράδων με το ΚΚΕ και η συμμετοχή τους στη λαϊκή συμμαχία με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, η πάλη ενάντια στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική, για την ανατροπή γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής και την αποδέσμευση από την ΕΕ, με Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για τη στήριξη των μικρομεσαίων ψαράδων, τη διατροφική επάρκεια σε αλιεύματα και την προστασία του περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ