6 Δεκ 2011

Κρούουν τον κώδωνα κινδύνου



Eurokinissi
Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσταση τουΘεατρικού Μουσείου,εξαιτίας της αδιαφορίας του ΥΠΠΟΤ, έστειλε η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (ΕΕΘΣ), στον πρωθυπουργό, τον υπουργό και υφυπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού.
Η ΕΕΘΣ το 1938 ίδρυσε το Θεατρικό Μουσείο, χάρη στη φροντίδα του αείμνηστου ιστορικού του ελληνικού θεάτρου Γιάννη Σιδέρη. Το μουσείο αυτό, εκτός των άλλων, διαθέτει αρχειακό υλικό για την αρχαία τραγωδία και αττική κωμωδία, προσφέροντας μοναδική δυνατότητα, διεθνώς, θεατρολογικής μελέτης. Το 1983 η ΕΕΘΣ παραχώρησε το πολύτιμο αρχείο της (εκθέματα, βιβλία, μακέτες, χειρόγραφα, πίνακες, φωτογραφίες, προγράμματα, αφίσες, κοστούμια, έπιπλα κλπ.) στο Κέντρο Μελέτης - Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου (ΚΜΕΕΘ), σωματείο που ιδρύθηκε με σκοπό «τη συνέχιση του Θεατρικού Μουσείου της ΕΕΘΣ».
«Δικαιολογημένα η ΕΕΘΣ ανησυχεί για την κατάσταση ανάγκης» του Θεατρικού Μουσείου, αφού κινδυνεύει η πολύτιμη περιουσία της, που είναι μη εκποιήσιμη και μη μεταβιβάσιμη, αλλά και συμπαρίσταται σε κάθε ενέργεια της διοίκησης του ΚΜΕΕΘ, για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του και τη λύση των βασικών του προβλημάτων - οικονομικό και στέγασή του σε χώρο αρμόζοντα «στην αξία του». Το μουσείο τα τελευταία χρόνια επιχορηγούνταν από το ΥΠΠΟ. Ομως, τα τελευταία χρόνια, η καταβολή της επιχορήγησης, έγινε «θρίλερ» που παίζεται όταν το μουσείο απειλείται με κλείσιμο, «φτάνοντας στα όρια της επαιτείας», προκειμένου να πληρωθούν τα στοιχειώδη έξοδά του, ενώ σε «μουσεία και φορείς ιδιωτών καταβάλλονται μεγάλα χρηματικά ποσά, με κριτήρια που παραβιάζουν τις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας. Η παραβίαση αυτή είναι οφθαλμοφανής, καθόσον το μουσείο αυτό εμπεριέχει την 170χρονη ιστορία του ελληνικού θεάτρου, τα κείμενα, τις παραστάσεις και τα ντοκουμέντα της αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας», υπογραμμίζει η ΕΕΘΣ.
Το μουσείο απειλείται, πάλι, με κατάσχεση για χρέη στο ΙΚΑ, που δεν μπορεί να εξοφλήσει ούτε με δόσεις, λόγω μη έγκαιρης χρηματοδότησής του, ενώ εκκρεμούν επί μήνες και οι αμοιβές των εργαζομένων και οφείλονται οι ασφαλιστικές εισφορές γι' αυτούς.
Η ΕΕΘΣ, επιφυλασσόμενη των δικαιωμάτων της, καλεί «να δοθεί επείγουσα προτεραιότητα στην οικονομική ενίσχυση του Θεατρικού Μουσείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ