31 Δεκ 2011

Υπόσχεται καπιταλισμό με ... «χαλινάρι»



ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Υπόσχεται καπιταλισμό με ... «χαλινάρι»
Το «κάρο μπροστά απ' το άλογο», όπως προ ολίγου καιρού ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη «χρεολογία», έβαλε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία αναλώθηκε στην «κρίση χρέους» και σε προτάσεις αντιμετώπισης, προς όφελος του κεφαλαίου, ενός συμπτώματος μιας βαθιάς και γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης.
Ο Αλ. Τσίπρας βρήκε τις ηγεσίες της ΕΕ «πολύ κατώτερες των περιστάσεων» και την ελληνική κυβέρνηση δίχως «θέσεις και διαπραγματευτική στρατηγική» και μάλιστα «με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα»! Συνεπώς, είπε, «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για λύση ουσιαστική για τη χώρα, για το λαό (...) γιατί σήμερα στην Ευρώπη κυριαρχεί η αντίληψη του κατευνασμού των αγορών»! Πρόκειται για φαιδρότητες, αφού στο πλαίσιο της ΕΕ κάθε κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της χώρας της και όλες μαζί προασπίζουν τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, με ενιαία επίθεση στους λαούς. Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι αν δε βρεθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής τότε υπάρχει κίνδυνος «κραχ», «αργεντινοποίησης» της χώρας.
Η δυσκολία διαχείρισης της κρίσης ερμηνεύτηκε απ' τον Αλ. Τσίπρα σαν «εγκλωβισμός στο αδιέξοδο νεοφιλελεύθερο μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας» και αντέτεινε «επιλογές ακύρωσης και παράκαμψης των αγορών και όχι κατευνασμού τους»!! Σαν τέτοιες, μάλιστα, αράδιασε προτάσεις του ευρωοπορτουνισμού για διαχείριση του χρέους όπως διαγραφή ενός μέρους του, βελτίωση του χρόνου αποπληρωμής και των επιτοκίων για το υπόλοιπο, απευθείας δανεισμός απ' την ΕΚΤ, μεταφορά μέρους του χρέους στην ΕΚΤ, έκδοση ευρωομολόγου και ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες της περιφέρειας.
Πρόκειται για προτάσεις που ούτως ή άλλως συζητιούνται στους κόλπους τμημάτων του κεφαλαίου, ρύθμισης των χρεών για να ανοίξει η κάνουλα νέων δανείων που θα καταλήξουν στις «τσέπες» του. «Κατευνάζοντας» ο ίδιος το κεφάλαιο διευκρίνισε ότι «η αθέτηση πληρωμών δεν είναι επιθυμία μας», αλλά, όπως είπε, αν η κυβέρνηση έστελνε αυτό το «στοιχειώδες μήνυμα», τότε «δεν θα είχαμε υποστεί ούτε το πρώτο Μνημόνιο ούτε το δεύτερο Μνημόνιο και δεν θα είχαμε πετσοκόψει τους μισθούς και τις συντάξεις»! Σιγοντάροντας την κυρίαρχη προπαγάνδα που παρουσιάζει το «μνημόνιο» σαν αναγκαίο για τη μείωση του χρέους.
Ακόμα, πρότεινε «αναθεώρηση όλων των συνθηκών που εδραιώνουν το νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη», αποσιωπώντας ότι οι ευρωενωσιακές συνθήκες ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κεφαλαίου και προκρίνουν τη μορφή διαχείρισης που τις υπηρετεί καλύτερα. Απογειώνοντας τις αυταπάτες πρόσθεσε «το αν η ΕΚΤ θα λειτουργεί μονάχα προς όφελος των μεγάλων τραπεζικών ομίλων ή θα αλλάξει πολιτική (...) είναι λύσεις οι οποίες αν αποφασιστούν ανοίγουν άλλες προοπτικές και άλλους δρόμους» και αποσπώντας σκόπιμα την πολιτική απ' την οικονομία συμπλήρωσε ότι «η αιτία του προβλήματος σήμερα είναι ότι οι αγορές είναι ανεξέλεγκτες, οι αγορές είναι πάνω από την πολιτική».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την επιζήμια λογική ότι σε μια ταξικά διαιρεμένη κοινωνία, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι μπορούν να λειτουργήσουν σαν συνεταιράκια, ισχυρίστηκε «δεν αρκούν οι αποφάσεις να ληφθούν σε μια Σύνοδο Κορυφής αλλά πρέπει να στηριχθούν από τους αγώνες των λαών και τα κινήματα». Προς τούτο «μετατόπισε» τη διαχωριστική γραμμή που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στα μονοπώλια και τους λαούς και ισχυρίστηκε ότι αυτή χαράσσεται ανάμεσα στην «ανοχή, υποταγή στην κυρίαρχη λογική που θέτει η τρόικα, το ΔΝΤ» και στην «αντίληψη ότι μπορούμε να βρούμε διέξοδο».
Πάνω σ' αυτήν την επίπλαστη διαχωριστική γραμμή ζήτησε και να οικοδομηθεί η συμμαχία της «αριστεράς», ομολογώντας ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την επιδιώκει για να πάρει μέρος στο «κάστινγκ» της άρχουσας τάξης για την επόμενη φουρνιά πολιτικών της εκπροσώπων, στο πλαίσιο και των διεργασιών αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Είπε ο Αλ. Τσίπρας: «Αν δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών μαρτυρούν ότι ο δικομματισμός καταρρέει και ότι αν η αριστερά σήμερα μπορούσε να βρει σημεία κοινού βηματισμού θα ήταν πρώτη δύναμη (...) να κυβερνήσει τη χώρα με μοναδικό σκοπό να μας βγάλει από το Μνημόνιο της χρεοκοπίας»!
Πρόσθεσε ότι η «πλατιά συμμαχία (...) θα εκφράζει πρωτίστως κοινωνικές ανάγκες και θα (...) είναι ενάντια και σε άλλα συμφέροντα όπως των τραπεζιτών, του μεγάλου κεφαλαίου». Το πώς εννοεί ο οπορτουνισμός την εναντίωση με το κεφάλαιο προκύπτει αβίαστα απ' το γεγονός ότι ποτέ και πουθενά δεν αμφισβητεί τα «θεμέλια» της εξουσίας του, την ιδιοκτησία του στα μέσα παραγωγής που του επιτρέπει να καρπώνεται τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ