27 Ιαν 2012

Πρόταση για πανεργατική απεργία στις 9 Φλεβάρη από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ


Πρόταση για πανεργατική απεργία στις 9 Φλεβάρη από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ
  • Αμεση σύγκληση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ ζητά η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία με πρόταση για 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 9 Φλεβάρη
  • Η εργατική τάξη να μη δεχτεί τη σφαγή της, κανένας «διάλογος», τονίζει το ΠΑΜΕ!
Κόντρα στο φόβο και τις αυταπάτες, η εργατική τάξη πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή της
Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο πρέπει να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός, να οργανωθεί ο ξεσηκωμός των εργατών ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης που - όπως φάνηκε και από τις νέες προκλητικές αξιώσεις που κατέθεσαν προχτές οι μεγαλοβιομήχανοι - δεν έχει τελειωμό. Την ανάγκη αυτή υπηρετεί η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας στις 9 Φλεβάρη και κλιμάκωση της πάλης το αμέσως επόμενο διάστημα. Την πρόταση αυτή κατέθεσε χτες στη ΓΣΕΕ η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ζητώντας την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της διοίκησης για τη λήψη σχετικής απόφασης και απαιτώντας, ταυτόχρονα, να φύγει η ΓΣΕΕ από το «διάλογο».
Η πρόταση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας έχει ως εξής:
«Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. σε συνεργασία με την τρόικα, ικανοποιώντας τις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις και ανάγκες του κεφαλαίου, γενικεύει και κλιμακώνει τον καθολικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει ενάντια στις εργατικές οικογένειες, στα πλατιά λαϊκά στρώματα για να τσακίσει ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε.
Η κλιμάκωση της δράσης της εργατικής τάξης είναι η μόνη απάντηση που τους πρέπει στο θράσος και την πολιτική τους αναλγησία όταν την ίδια ώρα που ρίχνουν το λαό στα τάρταρα, ισχυρίζονται ότι σώζουν το λαό και την πατρίδα από τη χρεοκοπία.
Σε μια περίοδο που γενικεύονται η οργή, ο θυμός και η αγανάκτηση των εργαζομένων ενάντια στους ωμούς εκβιασμούς και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τους φορείς τους, η στάση της ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή της στο διάλογο - σφαγείο συνιστά ευθεία και προκλητική στήριξη τόσο των ίδιων των αντιλαϊκών μέτρων, όσο και, πολύ περισσότερο, των πολιτικών φορέων που τα προωθούν.Να φύγει τώρα η ΓΣΕΕ από το διάλογο.
Οι απεργίες πρέπει να είναι αφετηρία νέας κλιμάκωσης της δράσης της εργατικής τάξης με στόχο την παρεμπόδιση, την αποτροπή ψήφισης και υλοποίησης των νέων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, των εργοδοτικών οργανώσεων και της τρόικας.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ζητούν την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ με θέμα απόφαση για 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία στις 9 Φλεβάρη και κλιμάκωση της πάλης το αμέσως επόμενο διάστημα».
Τώρα συζήτηση στους τόπους δουλειάς για την κλιμάκωση
Με άλλη ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον «κοινωνικό διάλογο» και καλεί την εργατική τάξη να πάρει στα χέρια της την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Ενώ η επίθεση μεγαλώνει, ενώ η εργατική τάξη είναι διατεθειμένη να παλέψει, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιδιώκει να τη μαντρώσει στα δόκανα του κοινωνικού διαλόγου και να την οδηγήσει στη σφαγή των δικαιωμάτων της.
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και διευκολύνουν τη μεθόδευση της επίθεσης για το σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων.
Αυτός ο διάλογος που συμμετέχουν διευκολύνει την επίθεση. Η εργατική τάξη να μην αποδεχτεί τη σφαγή της. Καμιά αναμονή. Τώρα συζήτηση στους χώρους δουλειάς για νέα 24ωρη προειδοποιητική απεργία όπως προτείνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τις 9 Φλεβάρη και κλιμάκωση της πάλης».
Ψάχνουν προσχήματα
Πρόταση για την κήρυξη απεργίας κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στην ΑΔΕΔΥ, δύο φορές μέσα σε λίγες μέρες. Την πρώτη φορά, την περασμένη Τρίτη, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απέρριψε την πρόταση με το πρόσχημα ότι πρέπει πρώτα να συζητήσει με τη ΓΣΕΕ. Ετσι, καθυστερεί και προσφέρει πολύτιμο χρόνο στη συγκυβέρνηση να προωθήσει τους σχεδιασμούς της. Χτες, απέρριψε για δεύτερη φορά την πρόταση για έκτακτη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής με το ίδιο θέμα με το επιχείρημα ότι αυτή τη στιγμή γίνεται «διάλογος»!
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Ετοιμη η συμφωνία για τη σφαγή μισθών και συμβάσεων
Πρότυπό τους η κατάπτυστη σύμβαση που επέβαλε ο μεγαλοβιομήχανος Μάνεσης στους χαλυβουργούς του Βόλου, όπως προκύπτει από δήλωση του υπουργού Εργασίας
Σε συμφωνία φαίνεται να έχουν καταλήξει οι «κοινωνικοί εταίροι» για το σφαγιασμό μισθών και συμβάσεων, έχοντας εξασφαλίσει ρητά και την ολόπλευρη στήριξη των τριών κομμάτων που συγκυβερνούν.
Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα ανέφερε αμέσως μετά το τέλος της χτεσινής διυπουργικής σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας με δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου οι εταίροι φαίνεται ότι καταλήγουν στα τρία σημεία» και ότι στο πλαίσιο αυτό και στο θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων κατά 650 εκατομμύρια ευρώ υπάρχει «πολιτική συμφωνία» ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δηλώνει πανέτοιμη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για την επιτάχυνση της αντεργατικής επίθεσης αν για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσουν οι «εταίροι», καθώς κυβερνητικά στελέχη άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ή την κατάργηση του ενός εκ των δύο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι στιγμής οι «εταίροι» τα βρίσκουν στα εξής:
  • Ψαλίδι στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν μεγάλη απόκλιση από τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο υπουργός είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει με επιχειρησιακές συμβάσεις όπως αυτή της Χαλυβουργίας. Είναι προφανές ότι εννοεί την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι εργατοπατέρες -ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ- στη Χαλυβουργία Βόλου η οποία προβλέπει εκ περιτροπής εργασία και 500 ευρώ μισθό σε συνθήκες κόλασης.
  • «Πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθούς και «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες, επιδομάτα και άλλα) για το 2012. Δεν αποκλείεται και η κατάργηση των ωριμάνσεων. Αυτό σημαίνει ότι δε θα δοθεί τον Ιούλιο του 2012 ούτε η προβλεπόμενη από την ΕΓΣΣΕ αύξηση της τάξης του 2,6% και ότι στην πράξη οι μισθοί μειώνονται. Το ίδιο σημαίνει και η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών η οποία οδηγεί στην παραπέρα κλοπή του πλούτου που παράγουν οι εργάτες και παρακρατούν οι εργοδότες, συρρικνώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και επομένως τις υπηρεσίες και παροχές που προσφέρουν. Αντιθέτως, δημιουργούν συνθήκες στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Οι συμφωνίες «κοινωνικών εταίρων» και της συγκυβέρνησης αποδεικνύουν περίτρανα πόσο αρμονική και αδιατάρακτη είναι η συνεργασία μεγαλοεργοδοτών - εργατοπατέρων αλλά και ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, για να βουλιάζουν τη λαϊκή οικογένεια όλο και πιο βαθιά στην εξαθλίωση.
Επιβεβαιώνεται το ΠΑΜΕ
Επιπλέον, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ΠΑΜΕ που κατήγγειλε τον «κοινωνικό διάλογο» προειδοποιώντας από την πρώτη στιγμή ότι κάθε μάζωξη των «εταίρων» προμηνύει νέα βάσανα για τους εργάτες. Αναδεικνύονται καθαρά οι εγκληματικές ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που συμπρωταγωνιστεί στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των πιο άγριων μέτρων που προωθούνται τα τελευταία χρόνια ενάντια στην εργατική τάξη. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, με θράσος κορόιδευε τους εργαζόμενους χτες καθώς ενώ ήδη είχε συμφωνηθεί η κλιμάκωση της λαίλαπας έβγαινε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους ότι δε θα χτυπηθούν οι μισθοί και οι συμβάσεις...
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Απόφαση που στηρίζει την ομηρία
Η ανανέωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου μπορεί να δικαιολογείται «από την ανάγκη αντικατάστασης» ακόμη και σε περίπτωση «που η ανάγκη αυτή αποδεικνύεται πως είναι επαναλαμβανόμενη, ακόμη και μόνιμη», αναφέρεται σε απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πρόκειται για απόφαση που στηρίζει τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας, απαντώντας μάλιστα σε όσους καλλιεργούσαν αυταπάτες ότι όσοι κάλυπταν «μόνιμες ανάγκες» (όπως κάποιοι επιμένουν να διακρίνουν τις ανάγκες σε ... μόνιμες και προσωρινές) θα γλίτωναν από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, το δικαστήριο του Λουξεμβούργου (CEJ) αποφάνθηκε ότι «μόνο και μόνο το γεγονός ότι ένας εργοδότης υποχρεώνεται να προσφύγει σε προσωρινές αντικαταστάσεις με τρόπο επαναλαμβανόμενο, ακόμη και μόνιμο, και ότι οι αντικαταστάσεις αυτές μπορούν επίσης να καλυφθούν με την πρόσληψη μισθωτών βάσει συμβάσεων εργασίας αόριστης διάρκειας, δε σημαίνει ότι υπάρχει κατάχρηση». Το δικαστήριο είχε κληθεί να αποφανθεί για την περίπτωση μιας Γερμανίδας υπαλλήλου, της Μπιάνκα Κιουτσιούκ, η οποία εργάσθηκε για τον ίδιο εργοδότη επί ένδεκα χρόνια βάσει 13 διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Η Κιουτσιούκ αντικαθιστούσε κάθε φορά μισθωτούς που απασχολούνταν με συμβάσεις αόριστου χρόνου και έπαιρναν τις διακοπές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ