27 Ιαν 2012

Νέες φοιτητικές εστίες ζητά το ΚΚΕ με καταγγελίες για Κέρκυρα


Τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών, τη συντήρηση και αναβάθμιση των υφισταμένων αλλά και τη διασφάλιση της δωρεάν στέγασης και σίτισης του συνόλου των φοιτητών ζητά το ΚΚΕ, το οποίο αναφέρεται και στην περίπτωση της Κέρκυρας με ερώτηση στη Βουλή. Την ερώτηση κατέθεσαν προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου 6 βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Κέρκυρας Μπάμπης Χαραλάμπους.

Τους διώχνουν το καλοκαίρι...

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι στην Κέρκυρα οι φοιτητές αναγκάζονται να αφήνουν τα δωμάτια την καλοκαιρινή περίοδο για να νοικιάζονται στους τουρίστες, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως στο Βόλο, δωμάτια διατίθενται μόνο στους πρωτοετείς, τα οποία τον επόμενο χρόνο είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι εστίες όπου οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν νοίκια μέχρι και 60 ευρώ το μήνα.

Το κείμενο της ερώτησης

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησης, «οι φοιτητικές εστίες της χώρας, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής απαξίωσης και ξεπουλήματός τους και της σταθερής υποχρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Συγκεκριμένα, διατίθενται 8260 κλίνες για πάνω από 600.000 φοιτητές και σπουδαστές, ενώ οι περισσότερες εστίες είναι ασυντήρητες, χωρίς θέρμανση, αρκετές με κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες.
Ο νέος νόμος-πλαίσιο ξεπουλά ολοκληρωτικά τις εστίες σε ιδιώτες, μέσω των ΝΠΙΔ που θα ιδρύσουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της αγοράς. Είναι δεδομένο ότι θα επιβληθούν και θα γενικευτούν πιο ακριβά νοίκια, θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η ποιότητα των παροχών. Για άλλη μια φορά, το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι φοιτητές και σπουδαστές που εργάζονται, που είναι παιδιά φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Στα πλαίσια της καπιταλιστικής κρίσης, κι ενώ η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να σπουδάσει τα παιδιά της λόγω και του μεγάλου κόστους διαβίωσης σε άλλη πόλη, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ στενεύει, αντί να διευρύνει, τα κριτήρια στέγασης σε φοιτητική εστία. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι κλείνει η στρόφιγγα για τα παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών οικογενειών προς την Ανώτατη Εκπαίδευση, ότι αυτά καταδικάζονται στην αμορφωσιά και προορίζονται για φτηνή εργατική δύναμη. Είναι επιτακτικό σήμερα κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μη μείνει άστεγος, να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές για οικονομικούς λόγους».
Οι βουλευτές ζητούν από την Υπουργό Παιδείας να δημιουργηθούν νέες εστίες, να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, δωρεάν για όλους τους φοιτητές-σπουδαστές, να αξιοποιηθούν άμεσα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άλλοι κατάλληλοι χώροι για τη διασφάλιση της δωρεάν στέγασης και σίτισης του συνόλου των φοιτητών-σπουδαστών ενώ μέχρι τη διασφάλιση δωρεάν χώρων φοιτητικής στέγασης, να επιδοτηθούν τα νοίκια των φοιτητών και σπουδαστών που έχουν περάσει σε Τμήματα μακριά από τον τόπο διαμονής.
Την ερώτηση υπογράφουν οι Γιάννης Πρωτούλης, Γιάννης Ζιώγας, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Αποστόλης Νάνος και Μπάμπης Χαραλάμπους.
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ