2 Φεβ 2012

Η εξέγερση των αγροτών στο Καστράκι το 1925


Η εξέγερση των αγροτών στο Καστράκι το 1925
Με το σημείωμά μου αυτό θέλω να υπογραμμίσω ένα σημαντικό γεγονός για την πολυβασανισμένη μας ανυπόταχτη αγροτιά.
Πριν 75 χρόνια, τον Φλεβάρη του 1925, οι αγρότες της περιοχής Τρικάλων, μαζί με τους παλαιούς πολεμιστές, ξεσηκώθηκαν και κατάλαβαν εκτάσεις μοναστηριών και τσιφλικάδων στο Καστράκι Καλαμπάκας. Τα αιτήματά τους ήταν, να απαλλοτριωθούν τα μοναστηριακά και τσιφλικάδικα κτήματα. Αιτήματα χρόνια, αλλά και υποσχέσεις ατέλειωτες από τους διάφορους πολιτικάντηδες, από τον Βενιζέλο μέχρι τους αγροτοπατέρες. Η υπομονή τους είχε πια εξαντληθεί. Πήραν απόφαση να διεκδικήσουν τη γη που καλλιεργούν δυναμικά. Ετσι αποφασίζουν να κατέβουν σ' αγωνιστικό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα, όλοι μαζί, αγρότες, παλιοί πολεμιστές, ακτήμονες, επαγγελματοβιοτέχνες.
Η μαζικότητα της συγκέντρωσης και η μαχητικότητα των συγκεντρωμένων μεγάλη και έχει ανησυχήσει τους τσιφλικάδες και τις αρχές. Τότε βάζουν μπρος το δοκιμασμένο σχέδιο της προβοκάτσιας και με την πρόφαση της κατάλυσης της εξουσίας, ρίχνουν τη χωροφυλακή να διαλύσει το πλήθος. Ομως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, τότε μπαίνει στη μέση ο στρατός με τον διοικητή του 5ου Συντάγματος Καβράκο. Ο στρατός αρνείται να κτυπήσει το συγκεντρωμένο λαό, ο Καβράκος αφηνιασμένος τότε μαζί με κάτι ανάξιους αξιωματικούς, ρίχνουν με τα πιστόλια τους στο ψαχνό. Αποτέλεσμα, 6 νεκροί και 15 τραυματίες, μεταξύ τους και ένα κοριτσάκι 12 χρόνων.
Η εξέγερση αυτή του εργαζόμενου λαού και των αγροτών των Τρικάλων έφερε μακροχρόνια τα θετικά της αποτελέσματα για τη γη. Ο συντονισμένος εκείνος αγώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη θετική έκβαση του αγώνα. Οι αγρότες δεν ήσαν μόνοι τους όπως τότε, το 1910 στο Κιλελέρ. Στην εξέγερση στα Τρίκαλα του 1925 είχαν τη συμμετοχή της εργατιάς, του ΚΚΕ και άλλων στρωμάτων.
ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ
Αθήνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ