27 Φεβ 2012

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του "σκανδάλου"


ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του "σκανδάλου"
Ακόμα δύο περιοχές, όπου πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκχώρησε η κυβέρνηση στις πολυεθνικές
Με την υπογραφή δύο ακόμη συμβάσεων αποικιακού τύπου με πολυεθνική κοινοπραξία, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου έκλεισε χτες τον πρώτο εγκληματικό κύκλο παραχωρήσεων των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου - φυσικού αερίου) στο ξένο κεφάλαιο, ενώ προανήγγειλε και το δεύτερο. Οι νέες συμβάσεις αφορούν την παραχώρηση των περιοχών Αιτωλοακαρνανίας και Πατραϊκού Κόλπου σε πολυεθνική κοινοπραξία πετρελαιοειδών, με επικεφαλής την "Triton", ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί ακόμη δύο παραχωρήσεις, σε άλλες πολυεθνικές, των περιοχών Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Ιωαννίνων.
Η νέα πρακτική ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού ορυκτού πλούτου της χώρας, που εγκαινίασε η υπουργός Ανάπτυξης, εντάσσεται στα πλαίσια της υλοποίησης του νόμου 2219/95, που βγάζει κυριολεκτικά στο "σφυρί" τον υπόγειο ορυκτό πλούτο της χώρας και βέβαια στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτή την πολιτική επιχειρούν να την εξωραϊσουν, χαρακτηρίζοντάς την "εκσυγχρονισμό της πετρελαϊκής πολιτικής της χώρας", γεγονός που τους επιτρέπει να καυχιούνται και για την αποτελεσματικότητα της υλοποίησής της. Βρισκόμενη σε μια τέτοια "κρίση"... υπερηφάνειας και αυταρέσκειας η Β. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπογραφής των συμβάσεων με τους εκπροσώπους της "Triton", ανακοίνωσε ότι προχωράνε ήδη σε αξιολόγηση των τεχνικών δεδομένων για την προετοιμασία του 2ου γύρου - όπως αποκαλείται - παραχωρήσεων, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η "εκσυγχρονιστική πετρελαϊκή πολιτική" παραδίδει στις πολυεθνικές κοινοπραξίες τον πλήρη έλεγχο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των 4 περιοχών που παραχωρήθηκαν, αφού με βάση το σχετικό νόμο, αλλά και τις σχετικές συμβάσεις, η συμμετοχή της ΔΕΠ - ΕΚΥ περιορίζεται μόλις στο 12%. Προβλέπεται επίσης ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα είναι διάρκειας 25 χρόνων, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται διάστημα μέχρι και 12 χρόνων που απαιτούνται για το στάδιο των ερευνών και κατά το οποίο επίσης την κυριότητα θα έχουν οι πολυεθνικές κοινοπραξίες. Η ελληνική κυβέρνηση παραδίδει δηλαδή για τουλάχιστον 37 χρόνια ολόκληρες περιοχές της χώρας (υποθαλάσσιες και χερσαίες) στα κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών. Το μίσθωμα που θα καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο για αυτή την παραχώρηση θα είναι μόλις το 2%-15% της συνολικής παραγωγής υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι συμβάσεις - που υπογράφτηκαν χτες - αφορούν συνολικά επένδυση 55 εκατ. δολαρίων για ερευνητική περίοδο 6 και 7 ετών αντίστοιχα για τις δύο περιοχές, ενώ δέσμευση αναλαμβάνεται μόνο για επένδυση 27 εκατ. δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ