27 Φεβ 2012

Διευρύνεται το χάσμα πλούτου - φτώχειας


Διευρύνεται το χάσμα πλούτου - φτώχειας
Ορισμένες σκέψεις, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την παγκόσμια οικονομία
Πρέπει να το ομολογήσουμε από την αρχή. Πολλές φορές η συνθλιπτική προπαγανδιστική μηχανή του ιμπεριαλισμού, δε μας επιτρέπει, για πολλούς λόγους, να αναδείξουμε τα πελώρια προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας σε όλες τις όψεις τους. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που "υποχωρούμε" άθελά μας και κλεινόμαστε σε "μικρόκοσμους", χωρίς να μπορούμε να ατενίσουμε τη γενικότερη φορά των πραγμάτων και την πορεία της σύγχρονης ανθρωπότητας.
Από αυτή την άποψη δεν προσέχτηκε και δε δόθηκε η σημασία που της αξίζει στην πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την παγκόσμια οικονομία.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ορισμένα βασικά στοιχεία της ογκώδους αυτής έκθεσης:
  • Η αρχική διαπίστωση που γίνεται, είναι ότι το Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν το 1993 ήταν περίπου 23.000 δισ. δολ. ενώ πριν από μια εικοσαετία το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν μόλις 4.000 δισ. Ομως από την αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν ωφελήθηκαν οι λαοί. Αντίθετα η φτώχεια αυξήθηκε και αγκάλιασε περισσότερα τμήματα του πληθυσμού της Γης.
Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω στοιχεία.
  • "358 δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν εισόδημα περισσότερο από τα αθροιστικά εισοδήματα πολλών χωρών στις οποίες κατοικεί το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού".
  • "Υπάρχουν σήμερα 1,6 δισ. άνθρωποι σε 89 χώρες που ζουν χειρότερα από ό,τι 10 χρόνια πριν.Σε 19 από αυτές τις χώρες, ανάμεσά τους η Αϊτή, η Λιβερία, η Νικαράγουα, το Σουδάν, η Βενεζουέλα κ.ά., το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρότερο από εκείνο του 1960".
  • "Στη Βρετανία και την Αυστραλία το 20% των πλουσιότερων πολιτών κερδίζουν 10 φορές περισσότερα από το 20% των φτωχότερων πολιτών".
Χάριν της πληρότητας της εικόνας, αξίζει να αναφερθούν ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία, από άλλες πηγές, τα οποία ήλθαν στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα.
  • "Το 11,5% του ιταλικού πληθυσμού ζει σε συνθήκες χαμηλότερες του ορίου της φτώχειας.Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής Πιέρο Καρνίνι, που συνέταξε τη μελέτη, υποστηρίζει πως οι φτωχοί στην Ιταλία ανέρχονται σε 6,7 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή 288.000 περισσότεροι απ' ό,τι το 1994. Τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια παιδιά ζουν μέσα στη μιζέρια, ενώ σε συνθήκες φτώχειας ζουν και οι Ιταλοί πτυχιούχοι, δηλαδή ποσοστό 2% του πληθυσμού της χώρας".
  • "Τα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων αυξάνονται, χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιούν περισσότερο προσωπικό.Αυτό αναφέρει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Φόρτσουν", το οποίο επισημαίνει ότι οι πεντακόσιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις σημείωσαν αύξηση των κερδών τους της τάξης του 15%. Ειδικότερατα συλλογικά κέρδη των 500 επιχειρήσεων έφτασαν το 1995 τα 323,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσόν κατά 14,7% μεγαλύτερο από την προηγούμενη χρονιά και σαφώς μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό της Γερμανίας, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε μόλις κατά 1,8%,φθάνοντας τα 35,12 εκατομμύρια άτομα, ενώ αρκετές επιχειρήσεις απέλυσαν προσωπικό... Η παγκόσμια οικονομία αυξήθηκε το 1995 μόλις κατά 2,4%".
Και ένα χαρακτηριστικό στοιχείο για τα "δικά μας".
  • "Το εκπληκτικό ποσό των 5,4 τρισεκατομμυρίων δραχμών διαχειρίστηκαν κατά το 1995, οι 500 μεγαλύτερες, βάσει πωλήσεων, εισαγωγικές και εμπορικές ελληνικές επιχειρήσεις.Την ίδια χρονική στιγμή τα συνολικά κέρδη των 500 επιχειρήσεων ανήλθαν σε 161 δισεκατομμύρια δραχμές. Ας σημειωθεί ότι οι αντίστοιχες 500 επιχειρήσεις του 1994 είχαν πραγματοποιήσει συνολικές πωλήσεις 4,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών και καθαρά κέρδη 113,3 δισ. δρχ. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών των επιχειρήσεων".
Απόπειρα συμπερασμάτων
Τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τα παραπάνω στοιχεία, έχουν αναμφίβολα σημαντική αξία για όσους αντιστέκονται στη σημερινή άθλια τάξη πραγμάτων, πολύ περισσότερο για όσους αγωνίζονται για να ανατρέψουν το σάπιο, όπως αποδεικνύουν και τα παραπάνω στοιχεία, σύστημα.
Δεν είναι καθόλου εύκολο όμως, να συμπυκνωθούν στα ασφυκτικά πλαίσια ενός σημειώματος.
Είναι προφανές ότι τον παγκόσμιο πλούτο που παράγεται δεν τον καρπώνονται και δεν τον απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, τα πλατύτερα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα η κατάσταση των τελευταίων, διαρκώς χειροτερεύει και το βιοτικό τους επίπεδο επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Την ίδια ώρα ο συσσωρευμένος πλούτος συγκεντρώνεται σε ακόμα λιγότερα χέρια, σε μια χούφτα μεγαλοκαπιταλιστών, η οποία αποκτά ανυπολόγιστη δύναμη και ουσιαστικά ρυθμίζει τις τύχες ολόκληρου του πλανήτη. Η οικονομία ολόκληρων χωρών εξαρτάται από τις δικές τους επιθυμίες και σχέδια.
Το χάσμα ανάμεσα στα δύο άκρα, τον πλούτο και τη φτώχεια, διαρκώς μεγαλώνει και "άθελά του" ο σύγχρονος κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός δημιουργεί τους όρους για την ανατροπή του. Από την άλλη αυτή ακριβώς η όξυνση των αντιθέσεων καθιστά τον ιμπεριαλισμό περισσότερο επιθετικό και επικίνδυνο. Ταυτόχρονα όμως και περισσότερο "ευάλωτο".
Η παραπάνω εικόνα υποβοηθά να ερμηνευθούν πολλές από τις εξελίξεις που σημειώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη καθώς και τα διάφορα γεωστρατηγικά παιχνίδια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βέβαιο είναι, ότι δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο εφιάλτης που ζει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη, δεν μπορεί να είναι μόνιμη κατάσταση. Η επιστροφή στη βαρβαρότητα είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τις λαϊκές μάζες, οι οποίες "αναλώνονται" για να αυξήσουν τα μυθικά κέρδη των ελάχιστων μεγαλοκαπιταλιστών.
Η ανθρωπότητα αργά ή γρήγορα θα βρει το δρόμο της προς την πρόοδο, προς την πραγμάτωση των πανανθρώπινων ιδανικών της ελευθερίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της "απαλλοτρίωσης των απαλλοτριωτών".
Και τότε το σημερινό σάπιο καπιταλιστικό σύστημα θα ανατραπεί κάτω από το βάρος των ίδιων των αντιθέσεών του, της πάλης του εργατικού κινήματος και θα προβάλλει μια άλλη δικαιότερη κοινωνία, η σοσιαλιστική.
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ