19 Φεβ 2012

Ο εφιάλτης της πείνας σκεπάζει τον πλανήτη


Ο εφιάλτης της πείνας σκεπάζει τον πλανήτη
Παπαγεωργίου Βασίλης
Σε 963 εκατομμύρια υπολογίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων τον αριθμό των υποσιτισμένων σε όλο τον κόσμο!
Το πρόβλημα της πείνας παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις και δεν αφορά μόνον τις αναπτυσσόμενες χώρες, αφού χτυπάει πλέον και την καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος.
Ο αριθμός των πεινασμένων αυξήθηκε στη διάρκεια του 2007 κατά 40 εκατομμύρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων εκτιμά ότι αυτή η αύξηση οφείλεται, εκτός των άλλων, στην εκρηκτική άνοδο της τιμής των τροφίμων. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι τα τρόφιμα, οι πρώτες ύλες, όπως και το πετρέλαιο έγιναν αντικείμενο χρηματιστηριακής σπέκουλας που απέφερε κέρδη τρισεκατομμυρίων δολαρίων στους κεφαλαιοκράτες και σκόρπισε πείνα σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού υποσιτίζεται. Βεβαίως, η συντριπτική πλειοψηφία τους (907 εκατομμύρια) ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Από αυτούς, το 65% ζει σε μόνον επτά χώρες: Ινδία, Κίνα, Κονγκό, Μπανγκλαντές, Ινδονησία, Πακιστάν και Αιθιοπία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Υποσαχάρεια Αφρική, όπου 236 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται επί χρόνια και αποτελούν την πλειοψηφία του συνολικού πληθυσμού. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στο Κονγκό, όπου εξαιτίας του πολέμου, ο αριθμός των υποσιτισμένων αυξήθηκε σε μια τετραετία από 11 σε 43 εκατομμύρια, δηλαδή το 76% του συνολικού πληθυσμού...
Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος, η τεράστια αύξηση της τιμής των τροφίμων τα τελευταία δύο χρόνια οδήγησε σε νέα αύξηση του αριθμού των πεινασμένων που υπολογίζονται σε 51 εκατομμύρια.
Τέλος, οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των υποσιτισμένων από 15 εκατομμύρια (το 1992) σε 37 εκατομμύρια το 2007.
Είναι χαρακτηριστική από την άποψη αυτή η πορεία της τιμής του ρυζιού που αποτελεί τη βασική τροφή για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε μέσα σε μια τετραετία 2004 - 2007 από 203 δολάρια σε 1.000 δολάρια ο τόνος!
Στους λόγους που οδήγησαν στη δραματική αύξηση της πείνας στον κόσμο συγκαταλέγονται εκτός της ανόδου των τιμών, το ξεκλήρισμα εκατομμυρίων αγροτών εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής, η αύξηση της παραγωγής βιοκαυσίμων που οδηγεί στην εγκατάλειψη των παραδοσιακών καλλιεργειών προς όφελος της καλλιέργειας «ενεργειακών φυτών», οι κλιματικές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα τη λειψυδρία. Πάνω από όλα όμως βρίσκεται η λεηλασία των αναπτυσσόμενων χωρών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Λεηλασία που αφορά στους πόρους, στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις πρώτες ύλες.
Η πείνα, επομένως, δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο όπως την παρουσιάζουν οι απολογητές του καπιταλισμού. Είναι συνέπεια της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και επομένως εξαλείφεται μαζί της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ