19 Φεβ 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Βαθαίνει η ταξική συμμαχία ενάντια στο λαό



ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Βαθαίνει η ταξική συμμαχία ενάντια στο λαό
Την πρόθεσή τους να περάσουν με «φωτιά και σίδερο» τα νέα βάρβαρα μέτρα επιβεβαίωσαν οι κυβερνητικοί εταίροι
Στη στρατηγική σύμπραξη του μαύρου μετώπου ο λαός καλείται να αντιτάξει τη δική του συμμαχία για να βγει νικητής
Με ταξική συνοχή και απόλυτη ταύτιση θέσεων εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης. Στην προχτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., υπό τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, οριστικοποιήθηκε το βασικό κομμάτι των σκληρών μέτρων που το επόμενο διάστημα θα νομοθετήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου μνημονίου.
«Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν πως σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα πάμε μεενιαίες θέσεις όλων των κομμάτων. Και των τριών κομμάτων (...) Θα υπάρξουν κοινές θέσεις σε όλα τα μνημονιακά θέματα αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική και άρα προγραμματική σύμπλευση της μαύρης συμμαχίας.
Ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, συναντήθηκε χτες με το κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επιβολή του νέου πακέτου μέτρων, που θα συμπεριληφθεί στο μνημόνιο. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ε. Βενιζέλου, με τους τεχνοκράτες των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και νέες συναντήσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός προσήλθε στη σύσκεψη με τους τεχνοκράτες έχοντας εξασφαλίσει τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών σε:
-- Σαρωτικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
-- Νέες συνολικές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση.
-- Παραπέρα μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
-- Νέα πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η τρύπα του προϋπολογισμού του 2011.
-- Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Βιάζονται για το «προσωρινό μνημόνιο»
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα«υπάρξουν και νέες επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς», αφού θα πρέπει να καθοριστεί το «τελικό κείμενο του μνημονίου». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό την επόμενη βδομάδα, με στόχο να διαμορφωθεί μία «νέα συμφωνία» στήριξης της κυβέρνησης από τα τρία κόμματα, η οποία δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και γραπτά, με τις υπογραφές των Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη και Παπαδήμου.
Στις 30 Γενάρη, στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να παρουσιάσει το «προσωρινό μνημόνιο», που θα περιλαμβάνει την πλειοψηφία των νέων αντιδραστικών μέτρων, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, καθώς και τα κεφάλαια που προορίζονται για την «ανακεφαλαιοποίηση» των ελληνικών τραπεζών.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο Π. Καψής, με συνέντευξή του στο «Ράδιο 9», σημείωσε: «Θα πάμε με κοινές θέσεις και των τριών κομμάτων σε αυτή τη διαπραγμάτευση (...) Το βασικό στοιχείο το οποίο επιβεβαιώθηκε στη σύσκεψη, είναι η θέληση και των τριών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, να προχωρήσουν με απόλυτη συνοχή και να στηρίξουν πολιτικά το έργο της κυβέρνησης. Κυρίως, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την κατάθεση του νέου προγράμματος και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης».
Την ίδια ώρα ο Γ. Καρατζαφέρης, συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ισχυρίστηκε χτες ότι ο ίδιος και ο Αντ. Σαμαράς «διαφώνησαν για την περικοπή του 13ου - 14ου μισθού», κρύβοντας ουσιαστικά ότι «πρότειναν τη λήψη μέτρων ισοδυνάμου χαρακτήρα», που θα πλήξουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Στην προχτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, και ο Γ. Καρατζαφέρης έθεσαν θέμα παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου για όσο χρειαστεί, με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και στην Παιδεία και να προχωρήσει σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Παζάρια για το «κούρεμα»
Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα παζάρια γύρω από την κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για την καταστροφή μέρους από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και κέρδη που έχουν «επενδυθεί» στο υπέρογκο κρατικό χρέος. Σε ανοιχτή ακρόαση - τηλεδιάσκεψη, οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, οι τραπεζίτες του IIF και άλλοι μεγαλορεντιέρηδες, όπως τα λεγόμενα «κεφάλαια υψηλού ρίσκου» (hedge funds), έβαζαν χτες το απόγευμα τις τελευταίες «πινελιές» για την επίτευξη της μεταξύ τους συμφωνίας.
Στόχος τους, να είναι απόλυτα έτοιμοι για την τελική επικύρωση από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών (Γιούρογκρουπ) που συνεδριάζει τη Δευτέρα και στη συνέχεια από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συγκαλείται στις 30 του Γενάρη. Από το τελικό «ντιλ» θα υπάρξουν και μερίδες τρωκτικών που θα αποδειχτούν οι μεγάλοι κερδισμένοι της διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα στα σκαριά έχουν και τον πακτωλό με τα διακρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζών που θα εμφανίσουν κεφαλαιακές απώλειες. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, όσο και οι τραπεζίτες του IIF διαβεβαίωναν χτες το απόγευμα ότι το «κλίμα είναι καλό» και «καταγράφεται πρόοδος».
Σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση:
  • Το αρχικό «κούρεμα», σε όρους αρχικής ονομαστικής αξίας, φαίνεται να «κλειδώνει» στο 50%.
  • Το 50% που απομένει, θα επιμεριστεί περίπου 15% σε μετρητά και 35% σε νέα ομόλογα.
  • Το κουπόνι των νέων ομολόγων θα κυμαίνεται από 4% μέχρι 4,3%. Ορισμένοι από τους τραπεζίτες προωθούν σχέδια κλιμάκωσης των επιτοκίων, από χαμηλότερη βάση, με βαθμιαία αύξηση κάθε 2 χρόνια και με σενάρια σύνδεσής τους με το ρυθμό του παραγόμενου ΑΕΠ.
  • Το «νέο» κρατικό χρέος θα υπόκειται σε καθεστώς «ετεροδικίας», συγκεκριμένα στο βρετανικό δίκαιο.
  • Τα ποσοστά της λεγόμενης «εθελοντικής συμμετοχής» των μεγαλοπιστωτών θα κρίνουν την ενεργοποίηση της νομικής «ρήτρας συλλογικής δράσης», που θα κάνει υποχρεωτική τη διαδικασία και για τους απρόθυμους μεγαλορεντιέρηδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ