19 Φεβ 2012

ΟΑΚΑ Ερμαιο των χρεών... και ο λογαριασμός στους αθλούμενους


ΟΑΚΑ
Ερμαιο των χρεών... και ο λογαριασμός στους αθλούμενους
Τραγική φαίνεται να είναι πλέον η κατάσταση όσον αφορά στο συγκρότημα του ΟΑΚΑ, σύμφωνα και με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τη βδομάδα που πέρασε. Δεν έφθαναν οι κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με σκοπό την ολοκληρωτική παράδοση σε ιδιώτες του σταδίου, τα χρέη που έχουν φορτώσει κατά καιρούς οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ που το χρησιμοποιούν, τώρα πλέον έρχονται και οι ιδιωτικές εταιρείες ώστε να αποτελειώσουν ό,τι απομένει.
Το συγκρότημα, που φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και ανακαινίστηκε με την ίδια ακριβώς συνταγή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όχι μόνο παραμένει κλειστό και απαγορευμένο για τον ίδιο το λαό αλλά πλέον γίνεται και έρμαιο στις απαιτήσεις των επιχειρηματιών. Και όλα αυτά υπό την πλήρη αδιαφορία της πολιτείας. Την ίδια ώρα η διοίκηση του σταδίου καλεί τους αθλούμενους να πληρώσουν προκειμένου να κάνουν την οποιαδήποτε χρήση των εγκαταστάσεων ενώ κομμάτια του σταδίου έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες για εκμετάλλευση. Ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις τακτικές που εφαρμόζουν οι αρμόδιοι, με τη λογική ότι δε «βγαίνουν τα έξοδα», τα χρέη πνίγουν το ολυμπιακό συγκρότημα, που μετατρέπεται σε ένα... ακριβό φιλέτο προκειμένου κάποιοι να το καταβροχθίσουν.
Παρολίγον κατάσχεση;

Το νέο πρόβλημα αποκάλυψε με δημοσίευμά της η αθλητική ιστοσελίδα «Cοntra.gr» και πραγματικά έκανε πάταγο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη διοίκηση του σταδίου έφτασε πριν από λίγες μέρες με κλητήρα κατασχετήριο για χρέη ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από εταιρεία καθαρισμού που συνεργαζόταν με το ΟΑΚΑ από το 2004 μέχρι και το 2011 όταν και ανέλαβε άλλος εργολάβος. Η πρώτη εντολή αφορούσε κατάσχεση ποσού ύψους 500.000 ευρώ και προκειμένου να καλυφθεί ζητήθηκε από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της εταιρείας να δοθεί το υπερσύγχρονο λογισμικό των μάτριξ, των ηλεκτρονικών πινάκων δηλαδή του κεντρικού σταδίου, όπου Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δίνουν τα παιχνίδια τους για το πρωτάθλημα, το κύπελλο και την Ευρώπη, ενώ το χρησιμοποιεί και η Εθνική ομάδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην περίπτωση που προχωρούσε η κατάσχεση του συγκεκριμένου λογισμικού θα μιλούσαμε για αχρήστευση ουσιαστικά των φωτεινών πινάκων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του σταδίου. Κι όλα αυτά μόνο για το 1/5 του ποσού που διεκδικεί η εταιρεία από το ΟΑΚΑ.
Προκειμένου να «παγώσει» για λίγο η διαδικασία εκταμιεύθηκαν 100.000 ευρώ από τα ταμεία του σταδίου, τα οποία πήρε έναντι η συγκεκριμένη εταιρεία μέχρι να βρεθούν τρόποι να καλυφθούν τα 2,4 εκατ ευρώ, αφού δύσκολα θα επιτευχθεί κάποιος διακανονισμός. Πλέον και με δεδομένο ότι στον προϋπολογισμό δεν έχουν υπολογιστεί ανάλογα κονδύλια και μάλιστα για τέτοια ποσά, το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται «μαύρη τρύπα».
Βραχνάς οι οφειλές
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΟΑΚΑ τα τελευταία χρόνια ήταν τα χρέη που είχαν δημιουργήσει οι ΠΑΕ, οι ΚΑΕ και όσοι φορείς έκαναν χρήση του σταδίου. Χρέη που μέχρι τη χρονιά που πέρασε άγγιζαν τεράστια ποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μισά του 2011 οι οφειλές μόνο για το ρεύμα είχαν ανέλθει στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ. την ώρα που, τότε, τα οφειλόμενα προς το ΟΑΚΑ ανέρχονταν στα 10 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, όπως είχαν παραδεχθεί και οι τότε αρμόδιοι της διοίκησης του σταδίου, ήταν πολύ δύσκολο να πάρουν τα λεφτά και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις κατέφυγαν στη νομικό οδό στέλνοντας εξώδικα σε κάποιους από τους οφειλέτες.
Οι αθλούμενοι ...πληρώνουν το μάρμαρο
Την ώρα που συμβαίνουν αυτά, για μια ακόμη φορά, αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο με τη δικαιολογία των εξόδων και της συνέχισης της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι οι εργαζόμενοι και οι νέοι που θέλουν να αθληθούν. Πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκε θέμα όταν η διοίκηση του σταδίου αποφάσισε να βάλει χαράτσι σε όσους ήθελαν να κάνουν χρήση του βοηθητικού γηπέδου Κ2 καθιερώνοντας την περίφημη κάρτα μέλους και έχοντας συνδρομή στα 85 ευρώ στις ομαδικές συνδρομές και στα μέλη των συλλόγων. Μάλιστα, το θέμα είχε φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, στην οποία αναφέρονταν τα εξής:
«Σύμφωνα με καταγγελίες, η διεύθυνση του ΟΑΚΑ αποφάσισε να επιβάλει το ποσό των 85 ευρώ για ομαδικές συνδρομές και μέλη συλλόγων που χρησιμοποιούν το Κ2 βοηθητικό στάδιο του ΟΑΚΑ. Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους κατόχους ατομικής κάρτας μέλους! Η απόφαση αυτή υλοποιεί την κατεύθυνση που έχει το υπουργείο για τα ΕΑΚ (Εθνικά Αθλητικά Κέντρα) της χώρας και αφορά την αποδέσμευση του κράτους από την ευθύνη και την υποχρέωση της συντήρησης και της λειτουργίας τους. Οι διοικήσεις των κέντρων αυτών καλούνται να βρουν τρόπους μέσω της επιχειρηματικής δράσης και της ανταποδοτικότητας προκειμένου να βρουν έσοδα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το κόστος καλείται να το πληρώσει η λαϊκή οικογένεια. Την ίδια ώρα παραχωρούνται υποδομές και εγκαταστάσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε ΠΑΕ, ΚΑΕ για αξιοποίηση αφήνοντας πίσω τους τεράστια χρέη. ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός πώς θα αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση ώστε να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση και χρήση από το λαό και τη νεολαία της περιοχής».

ΜΠ. ΤΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ