26 Φεβ 2012

ΤΣΕΧΙΑ Δυναμώνει η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας



ΤΣΕΧΙΑ
Δυναμώνει η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας
Αντικομμουνιστικό «φεστιβάλ» με... στόχο τη νεολαία
Με κάθε τρόπο προσπαθούν οι κυρίαρχες αντιδραστικές δυνάμεις της Τσεχίας να ξαναγράψουν την Ιστορία και να χειραγωγήσουν τις νεότερες γενιές, είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την καπιταλιστική παλινόρθωση.
Αυτές τις μέρες, από τις 20 Φλεβάρη, διεξάγεται στην τσεχική πρωτεύουσα το λεγόμενο ετήσιο «διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ Mene Tekel», με στόχο, όπως υποστηρίζεται, «τη βελτίωση της κατανόησης όλων των κακών και ολοκληρωτικών καθεστώτων σε όλο τον κόσμο, τόσο στο παρελθόν όσο και στην παρούσα φάση». Διοργανωτές είναι ο Δήμος της Πράγας, η «Συνομοσπονδία Πολιτικών Κρατουμένων», το λεγόμενο «Ινστιτούτο για τη Μελέτη Απολυταρχικών Καθεστώτων» και η «Τέχνη χωρίς Σύνορα». Πρόκειται για ένα «φεστιβάλ» που συμπεριλαμβάνει συζητήσεις με λεγόμενους «πολιτικούς» κρατούμενους επί σοσιαλισμού, συναυλίες, ταινίες, εκθέσεις αλλά και διαδραστικά προγράμματα για παιδιά σχολικής ηλικίας. Εκτός από την προσπάθεια δαιμονοποίησης του παρελθόντος, οι διοργανωτές στηρίζουν και τη λεγόμενη «Διακήρυξη 2012», που ξεκίνησε στις αρχές του έτους από μια ομάδα, την «Πρωτοβουλία για τη Νομική Επανόρθωση για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού». Η συγκεκριμένη ομάδα ζητά από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν συγκεκριμένους νομικούς κανόνες ώστε να τιμωρούνται οι κομμουνιστές «εγκληματίες», καταργώντας παράλληλα όποια επιδόματα λαμβάνουν.
Είναι γνωστή εξάλλου η πολιτική που ακολουθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας σε ό,τι αφορά στον εντεινόμενο αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη της Ιστορίας, στην εξίσωση του φασισμού με το σοσιαλισμό, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις αντικομμουνιστικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, ήδη η Κάτω Βουλή έχει εγκρίνει νομοσχέδιο για την επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης «τρίτης αντίστασης», δηλαδή του λεγόμενου «αντικομμουνιστικού αντιστασιακού κινήματος». Με βάση αυτό, ανάμεσα στα άλλα, οι υποτιθέμενοι «αγωνιστές» που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας, ακόμα και με εγκληματικές πράξεις, σαμποτάζ και δολιοφθορές την περίοδο 1948 - 1989, θα λάβουν το καθεστώς του «βετεράνου του πολέμου»... Επιπλέον, οι δήθεν αυτοί «αγωνιστές» θα λαμβάνουν συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές που σήμερα απολαμβάνουν οι αντιφασίστες μαχητές.
Το πρώτο «φεστιβάλ» διοργανώθηκε το 2007 και από τότε «αποκαλύπτει ιστορίες αυτών που είχαν καταπιεστεί, φυλακιστεί και βασανιστεί σε απολυταρχικά καθεστώτα». Αρχικά τα «φεστιβάλ» επικεντρώνονταν στη σύγχρονη ιστορία των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλτικών χωρών, ενώ το «περιεχόμενό» τους ...επεκτείνεται και σε άλλες χώρες, όπως η Λευκορωσία, η Κίνα, η Δυτική Σαχάρα!
Πολύμορφη παρέμβαση και στην Εκπαίδευση
Στο ...στόχαστρο των διαφόρων αντικομμουνιστικών ομάδων βρίσκεται η νεολαία, η οποία δεν έχει ζήσει τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Το «Mene Tekel» με υπερηφάνεια δηλώνει πως δρα και μέσα στα σχολεία, εμφανίζοντας «πολιτικούς» κρατουμένους για συζητήσεις με τα παιδιά. Εξάλλου, στην Τσεχία η χειραγώγηση ξεκινάει κυριολεκτικά από το νηπιαγωγείο και κλιμακώνεται στη βασική και μέση Εκπαίδευση έως την ανώτατη, όπου γίνεται διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων και ιδιαίτερα της μεταπολεμικής Ιστορίας, γίνεται αναφορά στις αρνητικές πλευρές, μηδενίζοντας και εξαφανίζοντας τα πολλά θετικά στη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Αναφέρονται στα «εγκλήματα του κομμουνιστικού καθεστώτος τη δεκαετία του '50», αποκρύβοντας ότι υπήρχαν οργανωμένα σαμποτάζ ενάντια στο λαϊκό καθεστώς, ότι υπήρξαν δολοφονίες κομμουνιστών ηγετών που αναδείχτηκαν από τη λαϊκή ετυμηγορία στην εξουσία, δολοφονίες υπευθύνων σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, αστυνομικών, συνοριοφυλάκων.
Η επιλογή να επικεντρωθούν στη νεολαία δεν είναι καθόλου τυχαία. Φοβούνται μήπως οι σημερινές νέες γενιές μάθουν την αλήθεια και διδαχθούν από την τεράστια προσπάθεια των προγόνων τους να οικοδομήσουν μια πιο δίκαιη κοινωνία, τη σοσιαλιστική.

Κ. Χ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ