26 Φεβ 2012

Δανία: Στη λαιμητόμο τα λαϊκά δικαιώματα


Δανία: Στη λαιμητόμο τα λαϊκά δικαιώματα
Η παρουσία του στρατού της Δανίας στα κατοχικά μέτωπα φανερώνει την ενσωμάτωσή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους οργανισμούς

Associated Press
Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι θα κάνει την Ελλάδα «Δανία του νότου». Και το πρόβαλε ως συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι αναφορές και οι προτάσεις στο ξεπέρασμα της κρίσης από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και της φιλομονοπωλιακής ανάπτυξης αφορούν μονόπλευρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι καπιταλιστές θέλουν να βγουν κερδισμένοι με αφορμή την οικονομική κρίση. Εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να επιβάλουν όσα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, να πάρουν πίσω όσες κατακτήσεις έχουν μείνει, ώστε να σιγουρέψουν τη διαιώνιση της κερδοφορίας τους. Ολα τα μέτρα που παίρνουν καθημερινά αφορούν στη συνολική μείωση του εργατικού κόστους. Και αυτό δε γίνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.
Ηδη έχουμε δείγματα από ισολογισμούς εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών που δημοσιεύονται και δείχνουν ότι τα μεγάλα μονοπώλια δεν είναι και τόσο χαμένα. Η πρόωρη κήρυξη εκλογών στη χώρα μας είχε αποκλειστικό σκοπό να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και την αγανάκτηση και να δημιουργήσει έστω και προσωρινά πρόσφορο έδαφος με τις ψεύτικες υποσχέσεις για να παρθούν τα απαραίτητα αντιλαϊκά μέτρα.
Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής, για να πιστέψει ότι με τις εκλογές και με τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται είναι δυνατό να ξεπεραστεί η κρίση. Η ΝΔ λέει ότι για τις εκλογές φταίει η διεθνής κρίση, ενώ μέχρι πρόσφατα μας διαφήμιζε τις επιλογές της στη διεθνή αρένα. Το ΠΑΣΟΚ λέει - παραπλανώντας κι αυτό - ότι για όλα φταίει η ΝΔ. Η προπαγανδιστική «ατάκα» του Γ. Παπανδρέου ότι θα κάνει την Ελλάδα «Δανία του νότου» είναι πολύ αποκαλυπτική για την πολιτική που θα εφαρμόσει και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους εργαζόμενους.
Νεολαίοι της Δανίας συμμετέχουν σε λαϊκή κινητοποίηση στην Κοπεγχάγη, ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιδραστική πολιτική

Associated Press
Ας δούμε συγκεκριμένα τι σημαίνει Δανία στις μέρες μας:
1. Κυβέρνηση συνασπισμού δεξιάς - ακροδεξιάς.
Η επίθεση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης στις κοινωνικές παροχές και ιδιαίτερα οι αλλαγές που επιβλήθηκαν στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στα τέλη της δεκαετίας του '90 είχαν ως αποτέλεσμα - ελλείψει εναλλακτικής λύσης, αφού στο άλλοτε ισχυρό ΚΚ Δανίας επικράτησαν οι οπορτουνιστές και το διέλυσαν - να έχουμε από το 2001 κυβέρνηση συνασπισμού των κομμάτων της δεξιάς και της ακροδεξιάς με αποτέλεσμα το τελειωτικό ξήλωμα όλων εκείνων των κοινωνικών παροχών που διέκριναν το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο.
Το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα, κάτι αντίστοιχο του ΛΑ.Ο.Σ., έχει συσπειρώσει στις γραμμές του τα πιο ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία και το μόνο που προβάλλουν είναι ο αντικομμουνισμός και το κυνήγι των ξένων. Στηρίζοντας την κυβέρνηση, έχει επιδράσει πολύ σε ριζικές κοινωνικές αλλαγές. Από την άλλη προβάλλεται κατά το μέγιστο από τα ΜΜΕ και πολλά ηγετικά στελέχη του προέρχονται από τη σοσιαλδημοκρατία.
2. Σοσιαλδημοκρατική στήριξη στις ανατροπές.
Η πιο έμπρακτη απόδειξη συνεργασίας δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη Δανία είναι η κατάπτυστη συμφωνία μεταξύ τους, τον Ιούνη του 2006, που παρουσίασαν από κοινού στη Βουλή και ψήφισαν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις ποιότητας». Το μεταρρυθμιστικό αυτό πλαίσιο περιλαμβάνει 10 ενότητες για να εξασφαλιστούν το πλήρες ξήλωμα των κοινωνικών παροχών που έχουν απομείνει, η αναπροσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος και η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας.
Αναφέρουμε επιλεκτικά τα πιο σημαντικά σημεία αυτών των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων:
Από μεγάλη κινητοποίηση στη Δανία
α) Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια σε πρώτη φάση, ενώ μετά το 2024 θα ανεβαίνει αναλογικά, όσο ανεβαίνει ο μέσος όρος ζωής!
β) Λήψη μέτρων για τη μείωση δήθεν της ανεργίας, με άλλα λόγια μαστίγιο στους εργαζόμενους και εξαναγκασμός για την αποδοχή οποιασδήποτε απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κατοχυρωμένο κανένα επάγγελμα. Είναι πια όλοι απασχολήσιμοι και θα δουλεύουν όπου υπάρχει ανάγκη. Ετσι, ένας οικοδόμος ενώ πληρώνει περίπου 70 ευρώ το μήνα για να έχει το δικαίωμα επιδόματος ανεργίας, εξαναγκάζεται, αν μείνει άνεργος, να πάει σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά, αρκεί να μην κάθεται. Υπήρξαν περιπτώσεις που εξανάγκασαν ακαδημαϊκούς άνεργους να μοιράζουν πρωινές εφημερίδες προς όφελος των εκδοτών. Εχουν συσταθεί ακόμη και ομάδες υπαλλήλων - χαφιέδων που επισκέπτονται τακτικά τα σπίτια των ανέργων, μήπως και δουλεύουν παράνομα. Και καθημερινά πρέπει ο άνεργος να αποδεικνύει έμπρακτα τις προσπάθειες που κάνει για να βρει δουλειά, αλλιώς του κόβεται το επίδομα.
γ) Αυστηρά μέτρα ενάντια στους μετανάστες και ιδιαίτερα στα παιδιά τους, αφού τους αφαιρούν κάθε δικαίωμα ισότιμης μεταχείρισης και κοινωνικών παροχών.
δ) Μέτρα ενάντια στους φοιτητές και περικοπές στο φοιτητικό επίδομα για να εξαναγκάζονται να μπαίνουν από νωρίς στην αγορά εργασίας.
ε) Μέτρα για την Παιδεία, που αναπροσαρμόζεται σε όλες τις βαθμίδες σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.
στ) Δημιουργία τράπεζας DNA, όπου θα αποθηκεύονται τα DNA του κάθε νεογέννητου παιδιού, και στην οποία, εκτός των γιατρών, θα 'χουν πρόσβαση η Αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες.
3. Αντιμεταναστευτική πολιτική, «τρομονόμοι» και ρατσισμός.
Παράλληλα με τα παραπάνω πρέπει να αναφερθεί ότι, πάλι με συμφωνία των παραπάνω κομμάτων, η Δανία έχει την πιο απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τον πιο αυστηρό «τρομονόμο». Σε σχέση με την παγκόσμια συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται στην Κοπεγχάγη στο τέλος του χρόνου συζητιέται η απαγόρευση των διαδηλώσεων, το κλείσιμο των συνόρων και πρόστιμο 1.500 ευρώ σε όποιον συλληφθεί ή ακόμη και φωτογραφηθεί να διαδηλώνει.
Αν και η Δανία, λόγω έλλειψης βαριάς βιομηχανίας, δεν είχε ποτέ πολλούς μετανάστες, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και επί σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, όταν άρχισαν τα πρώτα κύματα προσφύγων να έρχονται, στη δανέζικη πολιτική το μεταναστευτικό πρόβλημα καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο κύρια. Σ' αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε και υπουργείο ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωνε την περίοδο εκείνη: «Εγγυόμαστε ότι θα πατάξουμε την παράνομη μετανάστευση και ότι η εγκληματικότητα θα πληρώνεται ακριβά. Οι Δανοί δεν είναι ρατσιστές, αλλά είναι αγανακτισμένοι με τα προβλήματα που δε λύνονται». Μήπως θυμίζει λίγο Καρατζαφέρη;
Ορισμένα ακόμα παραδείγματα:
-- Στις 18.8.98, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, UNHCR, δηλώνει ότι ο μεταναστευτικός νόμος της Δανίας είναι σε αντίθεση (ακόμα και) με τις (βάρβαρες) διεθνείς συμβάσεις. Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της νεολαίας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Morten B' dskov, παραδεχόμενος ότι το κόμμα του εφαρμόζει πολιτική διακρίσεων, δήλωνε: «Κάναμε κάποιες υποχωρήσεις προς τα δεξιά για να εξασφαλίσουμε πλατιά συμφωνία. Η ουσία όμως είναι ότι υποστηρίζουμε μια πολιτική διακρίσεων και ανισότητας».
-- Την 1.11.97, η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» γράφει: «Ενα Σαββατοκύριακο, με τη σύλληψη 30 παράνομων προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα της Δανίας ήταν αρκετό για να σπείρει τον πανικό σ' αυτή την ήρεμη χώρα. Η ακροδεξιά ζήτησε την επέμβαση του στρατού και πιο κυνικά ζητά την αγορά αλεξίπτωτων για να τους πετάξουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν. Ακόμη και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα αυτήν την υστερία για το θέμα των προσφύγων».
-- Στις 19.11.97, η γαλλική εφημερίδα Liberation γράφει σε σχετικό άρθρο: «Ο πυρετός της ξενοφοβίας χτύπησε τη Δανία και αναρωτιέται στη συνέχεια πώς μπορεί σε μια χώρα με τόσο λίγους ξένους να αναπτυχθεί τέτοιο κλίμα υστερίας». Αναφέρει συγκεκριμένα δύο περιπτώσεις: Σε ένα λεωφορείο απαγόρεψαν σε κάποια Σομαλή κοπέλα να καθίσει γιατί ήταν μαύρη, και τη δήλωση κάποιου ακροδεξιού πολιτικού του Λαϊκού Κόμματος, ότι η γρατζουνιά στο αυτοκίνητό του είναι πολύ χειρότερη όταν έχει γίνει από έναν Βόσνιο παρά από έναν Δανό. Κλείνοντας το άρθρο, αντιπαραθέτει την βίαιη ξενοφοβία της Δανίας, με τη Δανία που στη διεθνή αρένα θέλει να εμφανίζεται σαν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
-- Στις 15.2.2000 η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραψε ότι οι θέσεις του Χάινταρ στην Αυστρία είναι εφαρμοζόμενη πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης στη Δανία.
-- O I P.C. Mollerups γράφει στη δανέζικη εφημερίδα Information στις 19.2.00: «Με τη μεταναστευτική πολιτική της η Δανία γίνεται πρωτοπόρα στην Ευρώπη. Τα σκληρά μέτρα για τον περιορισμό τής έλευσης μεταναστών και προσφύγων όσο και τα μέτρα για την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, αντιγράφονται και από άλλες χώρες. Με την εμφάνιση του Χάιντερ στην Αυστρία, έχουμε απλά έναν πολιτικό που κάνει κήρυγμα στη Βιέννη για αυτά που εδώ και καιρό η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας έχει εφαρμόσει στην πράξη. Οι Δανοί δεν πρέπει να φοβούνται πια ότι οι ξένοι θα τους πάρουν τις δουλειές ή θα γίνουν περισσότεροι απ' αυτούς. Η Δανία δε θα γίνει ποτέ χώρα πολλών εθνοτήτων. Οι παραπάνω υποσχέσεις δεν προέρχονται από έναν ακροδεξιό πολιτικό, ούτε από την κυρία Kjrsgaard (πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος), αλλά από την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, κου Poul Nyrup Rasmussen».
4. Αντιλαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στη Δανία έχει προωθηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σχέδιο ανάλογο του «Καποδίστρια 2», με αποτέλεσμα να λειτουργούν οι δήμοι σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις, με κριτήριο πάντα τον περιορισμό των εξόδων, την αύξηση της φορολογίας και την ανάθεση της λειτουργίας, κτιρίων, σχολείων, νοσοκομείων, γηροκομείων κλπ. στο ιδιωτικό κεφάλαιο.Οι παιδικοί σταθμοί δεν έχουν προσωπικό, οι συγκοινωνίες, παρόλο το καλό δίκτυο ακριβαίνουν και δεν εξυπηρετούν, και οι ουρές στα νοσοκομεία είναι αμέτρητες. Το νέο είναι ότι οι δήμοι αναλαμβάνουν και την ευθύνη για τη διαχείριση των ταμείων ανεργίας. Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας 90.000 παιδιά στη Δανία ζουν κάτω από το όριο φτώχειας με τους δείκτες της ΕΕ.
5. Μαζικές απολύσεις.
Με ευθύνη και του σοσιαλδημοκρατικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, εφαρμόστηκε έγκαιρα η «flexicurity» (ευελφάλεια), που σημαίνει στην πράξη απολύσεις χωρίς συνέπειες για τους εργοδότες. Ετσι με την εκδήλωση της κρίσης έχουμε χιλιάδες απολύσεις, αμέτρητες ουρές απελπισμένων ανέργων και εμπαιγμό από τα οικονομικά ισχυρά σοσιαλδημοκρατικά εργατικά σωματεία.
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
-- Στην σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS, οι εργαζόμενοι με την πίεση του σωματείου αποδέχτηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη σύμβαση με δραστική μείωση των αποδοχών και παράλληλη αύξηση του μέσου χρόνου εργασίας. Παρ' όλες αυτές τις υποχωρήσεις εκ μέρους των εργαζομένων τον Φλεβάρη του 2009 απολύθηκαν 3.000 εργαζόμενοι και 5.600 οι οποίοι εργάζονταν σε τμήματα της εταιρείας που ιδιωτικοποιήθηκαν, ξαναπροσλήφθηκαν από τις νέες εταιρείες που ανέλαβαν με πολύ χειρότερους όρους και μειωμένες αποδοχές. Στις αρχές του Αυγούστου με την έκθεση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία θα απολύσει περισσότερους από 1.000 έως 1.500 εργαζόμενους και απαίτησε εδώ και τώρα να δεχτούν οι εργαζόμενοι να υπογραφεί νέα σύμβαση με μείωση αποδοχών από 10% έως 20%. Το σωματείο των εργαζομένων είχε προτείνει για να μη γίνουν απολύσεις να συμφωνηθεί μείωση των αποδοχών «μόνο» της τάξης του 7%.
-- H γερμανική εταιρεία MAN Diesel ανακοίνωσε στις αρχές του Αυγούστου 550 απολύσεις σε εργοστάσιό της στην πόλη Frederikshavn της Δανίας, προκειμένου να μεταφέρει την παραγωγή σε χώρες όπου το εργατικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο. Ο πρόεδρος της εργατικής συνομοσπονδίας στην περιοχή Cai Mιller, δήλωσε τότε: «Ηδη στην περιοχή μας οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000. Η κρίση φαίνεται να κρατάει γι' αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε νέες μορφές απασχόλησης. Ενας τρόπος είναι η στροφή στην πράσινη οικονομία και γενικότερα σε κλάδους που προστατεύουν το περιβάλλον. Ελπίζουμε το συντομότερο η υπουργός απασχόλησης να καταλάβει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ανεξάρτητα από τα σχέδια της κυβέρνησης θα ήταν προς τιμήν της αν θα απλοποιούσε τη γραφειοκρατία σχετικά με την καταγραφή των ανέργων και τις δυνατότητες παραπέρα εκπαίδευσης. Και τέλος υπενθυμίζουμε στα μέλη της συνομοσπονδίας μας ότι μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της δωρεάν επίσκεψης στον ψυχολόγο. Είναι ένας καινούργιος τομέας που δίνουμε πολύ βάρος γιατί μπορεί να βοηθήσει τους απολυμένους να δουν μπροστά νέες δυνατότητες που πάντα υπάρχουν».
-- Στις 11 Αυγούστου ανακοινώθηκε στη Δανία το κλείσιμο των ναυπηγείων Lind, που σημαίνει αυτόματα και την απόλυση των 3.000 εργαζομένων. Ο σοσιαλδημοκράτης εκπρόσωπος του σωματείου είπε ότι ήταν κάτι που αναμενόταν από καιρό. «Μας απογοητεύει η απόφαση αλλά πρέπει να δούμε πώς θα βοηθήσουμε τα μέλη μας που θα μείνουν άνεργοι», συμπλήρωσε με νόημα.
-- Μαζικές απολύσεις είχαμε όμως και στον τομέα της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας». H πολυεθνική εταιρεία VESTAS, που κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια στην παγκόσμια αγορά στον τομέα της «πράσινης οικονομίας», ανακοίνωσε πρόσφατα 1.900 απολύσεις σε Μεγάλη Βρετανία και Δανία, για να μεταφέρει την παραγωγή ανεμογεννητριών σε χώρες όπου το εργατικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο, παρόλο που και στη Δανία και στη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται αύξηση των παραγγελιών και τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2009 είναι πάνω από 80 εκ. ευρώ. Και έχει πάρει και κρατικές επιδοτήσεις.
6. Εργοδοτικά εγκλήματα.
Μέσα στο 2009 έχουμε ήδη 27 νεκρούς σε εργατικά ατυχήματα. Το 2008 είχαμε 44 νεκρούς.
7. Ιμπεριαλιστική ενσωμάτωση.
Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα - μέλος της ΕΕ που έστειλε στρατό στο Ιράκ και τμήματα του δανέζικου στρατού συμμετέχουν σήμερα ενεργά σε ένοπλες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Σαν ανταμοιβή, ο πρώην πρωθυπουργός έγινε πρόσφατα γγ του ΝΑΤΟ. Ακόμη δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι πολλές δανέζικες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας δουλεύουν αποκλειστικά για παραγγελίες της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, ειδικά σε ηλεκτρονικά συστήματα και ανταλλακτικά. Η εταιρεία MΑRSK, του Δανού εφοπλιστή A.P. Mιller, έχει τεράστια συμβόλαια μεταφορών για τον ανεφοδιασμό του αμερικανικού στρατού στον Περσικό και αποκομίζει δισεκατομμύρια κέρδη από στρατιωτικές δραστηριότητες που χρηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή η φορολογία των λαϊκών στρωμάτων. Ο εναέριος χώρος της Δανίας ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά από τη CIA υπόπτων για τρομοκρατία.
Ψήφο στο ΚΚΕ!
Με άλλα λόγια, η Δανία δε διαφέρει σε πολλά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οσο υπήρχε το αντίπαλο δέος, δηλαδή οι σοσιαλιστικές χώρες, απολάμβαναν και οι Δανοί εργαζόμενοι αυξημένες παροχές. Σήμερα, τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν επιτρέπουν τέτοιες πολυτέλειες. Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης στον οποίο θέλει να αναλάβει το τιμόνι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ποτέ και πουθενά αίσιο τέλος για τους εργαζόμενους. Οι πλούσιοι θα γίνονται όλο λιγότεροι και πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και περισσότεροι.
Και μόνο για τη δήλωση του προέδρου του ότι θα κάνει την Ελλάδα Δανία, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τιμωρηθεί σήμερα στην κάλπη. Οπως πρέπει να τιμωρηθούν και τα άλλα ευρωλάγνα κόμματα, είτε υπηρετούν το κεφάλαιο, με πρώτη τη ΝΔ, είτε δεν αμφισβητούν τη στρατηγική του. Με ψήφο στο ΚΚΕ που δείχνει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης για τη σοσιαλιστική Ελλάδα, που θα γίνει πρότυπο και για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και στη Δανία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Π. Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ