17 Μαρ 2012

Με κρύο μυαλό


Με κρύο μυαλό
Κάθε μέρα όλο και πιο καθαρά, κάθε ώρα όλο και πιο έντονα, η αστική προπαγάνδα ανεβάζει το ρυθμό της τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να οδηγήσει τις συνειδήσεις σε κατάσταση απόλυτης υποταγής, τρομοκρατημένες από το τι χειρότερο μπορούν να πάθουν.
Μελετημένη προπαγάνδα, ώστε κάθε ξεχωριστό στοιχείο της να συμβάλει στο τελικό ζητούμενο: Να αποδεχτούν τα λαϊκά στρώματα ως μονόδρομο τον εφιάλτη.
Από τις δηλώσεις κάποιου στελέχους της ΕΕ ονόματι Μορς επιλέχθηκε να προβληθεί το τμήμα εκείνο όπου εκτιμούσε ότι παρά την κυβερνητική απόφαση για μισθούς στα 511 ευρώ η χώρα μας είναι ακόμα στη μέση της διαδρομής για να φτάσει εκεί που τα μονοπώλια αξιώνουν να φτάσουν οι μισθοί. Δηλαδή, υποβάλλουν την ιδέα ότι αυτονόητα οι μισθοί πρέπει να πέσουν στα 300 ευρώ όπως απαιτούν κάποιοι βιομήχανοι.
Σε μια αθώα συνέντευξη για την προβολή ενός βιβλίου της Ε. Ακρίτα στον «Σκάι», η παρουσιάστρια ρωτάει τη γνώμη της καλεσμένης με την ερώτηση: «Λένε κάποιοι ότι την επομένη των εκλογών στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν θα υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις (...) λένε ότι αν οι εκλογές δεν βγάλουν στήριξη του προγράμματος ξεχάστε το δάνειο».
Στη ψύχρα, δηλαδή, με μια αθώα ερώτηση υποβάλλει τι πρέπει να ψηφίσουν οι άνθρωποι, ώστε να έχουν υποτίθεται μισθό και σύνταξη. Γιατί και τώρα δεν έχουν.
Στην αρθρογραφία του αστικού Τύπου επανήλθε το «τούνελ». Με τη διαφορά ότι τώρα δε μιλάνε για έξοδο απ' αυτό, αλλά για αποδοχή της παραμονής σ' αυτό. Ετοιμάζουν το κλίμα για μέτρα κι άλλα μέτρα.
Απέναντι σε μια τέτοια προπαγάνδα, το εργατικό κίνημα είναι υποχρεωμένο να αντιτάξει με επιμονή, κάθε μέρα και ώρα, το σύνολο της στρατηγικής του, ώστε να γίνεται καθαρό πως απέναντι στο μονόδρομο που εκβιάζει η αστική τάξη, υπάρχει ο μονόδρομος των λαϊκών στρωμάτων που αδιαφορούν - πρέπει να αδιαφορούν - για τις αγωνίες των αστών. Το μονόδρομο των εργατών τον έχει διατυπώσει λιτά και περιεκτικά το ΚΚΕ: Λαϊκή συμμαχία για ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία.
***
Οι εκβιασμοί για την επόμενη μέρα πρέπει να επιστραφούν σε εκείνους που τους εκτοξεύουν.
«Ζώνη ερειπίων» είναι ήδη η χώρα. Μια βόλτα στις βιομηχανικές περιοχές το βεβαιώνει. Μια βόλτα στα βοσκοτόπια το βεβαιώνει. Μια βόλτα στα χωράφια το βεβαιώνει. Ζώνη ερειπίων είναι τα σχολεία με τα πεινασμένα παιδιά. Ζώνη ερειπίων οι γειτονιές που στα εργατόσπιτα φοβούνται να ανοίξουν το φως για να μειώσουν όσο μπορούν το λογαριασμό, ζώνη ερειπίων είναι εκεί που στο τσουκάλι πια μετράνε με το σπυρί το ρύζι. Δεν είναι μέλλον αυτά, είναι σήμερα.
Η αστική τάξη ξέρει τι συμβαίνει στα εργατόσπιτα. Ποντάρει στο φόβο των μεσοαστών ότι θα γίνουν κι αυτοί τμήμα της εργατικής τάξης και εκβιάζει τη συμβολή τους στην προπαγάνδα της, ώστε να πειστεί η εργατική τάξη να δεχτεί για το μάταιο των αντιστάσεών της.
Ο παλιός χωροφύλακας που πήρε μια άδεια καφετζή και παπαγαλίζει καθημερινά ότι «το ΚΚΕ μας οδηγεί στην καταστροφή», δεν είναι αθώος του αίματος, όπως δεν είναι αθώο κάθε παπαγαλάκι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έρχεται στο καφενείο με γεμάτη την τσέπη για ένα αθώο κέρασμα και παράλληλα σπέρνει τρόμο στο συνταξιούχο ότι άμα ψηφίσει τους κομμουνιστές θα χάσει κι αυτά που έχει. Αλλά δεν έχει πια τι να χάσει. Του τα πήραν όλα. Γίνεται συγκεκριμένη δουλειά στις γειτονιές για να παγώσει από τρόμο ο κόσμος. Αυτή η άτιμη προπαγάνδα πρέπει να απαντιέται άμεσα. Κι εδώ αναδεικνύεται σε εξαιρετικά πολύτιμη η προσφορά των Λαϊκών Επιτροπών, που όσο απλώνουν τη δράση τους, όσο στην πράξη βοηθάνε καθένα να σταθεί όρθιος, να μη φοβάται, να νιώθει ότι η εργατική λαϊκή αλληλεγγύη είναι παρούσα σε κάθε φάση της ζωής καθενός, απαντά άμεσα στην τρομοκράτηση, ενισχύει την αντίσταση.
***
Είμαστε ήδη στα γεμάτα στη μάχη. Τώρα, περισσότερο από χτες, πρέπει να ακούγεται στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς το «μπροστά, γερά με το ΚΚΕ». Στις συγκεντρώσεις, στις διαδηλώσεις, στους αγώνες.
Η προεκλογική περίοδος αντί για μια πορεία πένθιμης φάλαγγας που θα κλαίει τη μοίρα της, μπορεί να γίνει πορεία ανάτασης για το λαϊκό κίνημα. Να δουλέψουμε περισσότερο με τον στίχο του ποιητή: «Χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς».
***
Με τα δικά τους λόγια, οι αστοί ομολογούν ότι ο κόσμος πάει στην κάλπη για να τους τιμωρήσει. Με τα δικά τους λόγια αξιώνουν η κυβέρνηση να είναι φιλοευρωπαϊκή για να μπορεί, λένε, να επιβάλει νέες περικοπές - σπατάλης το λένε.
Οσοι ζούνε στα εργατόσπιτα ξέρουν ήδη τι σημαίνει «περικοπή σπατάλης». Και μόνο γι' αυτό, η κυβέρνηση που θα βγει από τις κάλπες πρέπει να 'ναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμη να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική.
***
Ναι, απαιτείται «περισυλλογή και ευθύνη». Για τους ακριβώς αντίθετους λόγους απ' αυτούς που ζητά η αστική τάξη.
Με κρύο μυαλό πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη η αντίδραση σε ένα προς ένα τα μέτρα που αφαιρούν από την εργατική τάξη και δίνουν στους καπιταλιστές. Με κρύο μυαλό τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ενισχύσουν τη δύναμή τους, δίνοντας στο ΚΚΕ και την εκλογική δύναμη που απαιτείται για να αφαιρεί δύναμη από τα κόμματα της αστικής τάξης και τα συμπληρώματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ