23 Μαρ 2012

ΙΡΛΑΝΔΙΑ Πρόσθετα μέτρα λιτότητας και χαράτσια


ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πρόσθετα μέτρα λιτότητας και χαράτσια
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--
Για άλλη μια φορά, η Ιρλανδία προβάλλεται ως «πρότυπο» για την εκπλήρωση των στόχων μέσω των σαρωτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Ως συνήθως, είτε πρόκειται για «επιτυχία» είτε για «αποτυχία» των μνημονίων και των περιοριστικών μέτρων, επιβάλλεται νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων.
Η 31η Μάρτη συνιστά την «τελευταία προθεσμία» που έχουν περίπου 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά για να καταβάλουν το «έκτακτο χαράτσι» των 100 ευρώ, οριζοντίως, ως έκτακτο φόρο ακίνητης περιουσίας. 100 ευρώ εάν έχεις μία παράγκα, 100 ευρώ και εάν έχεις έπαυλη. Το μέτρο συνιστά μέρος των πακέτων των πρόσθετων μέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2012, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού του Fine Gael και του Εργατικού Κόμματος έχει ήδη αυξήσει το ύψος του «πακέτου» λιτότητας από 3,6 σε 3,8 δισ. ευρώ.
Συνάμα αστική κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν τις πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων καθώς εκτιμούν πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα έχει «επιπτώσεις». Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ εκτιμούν ότι η Ιρλανδία θα αναπτυχθεί 0,5% φέτος ενώ η ιρλανδική κυβέρνηση επιμένει σε πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,3%. Πιέσεις που δεν είναι άσχετες από τις «διαρροές» και τις «συζητήσεις» που φέρουν έναν εκ των βασικών κυβερνητικών εταίρων να απαιτεί την αναδιάρθρωση και του ιρλανδικού χρέους, για τη διάσωση της τράπεζας Anglo Irish, προκειμένου να ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Ολα αυτά τα «μαγειρέματα» θα ρίξουν κι άλλο το βιωτικό επίπεδο του λαού, καθώς εκτός του έκτακτου χαρατσιού για την ακίνητη περιουσία βρίσκεται καθ' οδόν σχέδιο νόμου μεταρρύθμισης της φορολογίας για την ακίνητη περιουσία, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί και η επιβολή πρόσθετου τέλους ύδρευσης μέχρι το 2014. Πάντως, η επιβολή των μέτρων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μόλις το 14% έχει μέχρι στιγμής πληρώσει και για ορισμένες περιοχές το ποσοστό αυτό πέφτει στο 1%. Παράλληλα, το κίνημα διαμαρτυρίας και άρνησης της πληρωμής του έκτακτου φόρου συνεχώς διευρύνεται, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου 30 ευρώ και τον τοκισμό της οφειλής κατά 1% το μήνα σε περίπτωση άρνησης πληρωμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ