24 Μαρ 2012

ΡΟΥΜΑΝΙΑ Ο καπιταλισμός κίνδυνος για την Υγεία


ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ο καπιταλισμός κίνδυνος για την Υγεία
Πολυήμερες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το Γενάρη στη χώρα ενάντια στη λιτότητα και στις αλλαγές στο σύστημα Υγείας
Η μετατροπή της λαϊκής ανάγκης και του δικαιώματος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, απρόσιτο για όλο και περισσότερους - όπως προκύπτει από το νέο σύστημα Υγείας που εφαρμόζεται στη Ρουμανία - έχει ολοένα και περισσότερες τραγικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα. Η Υγεία έχει μετατραπεί σε ατομική υπόθεση ανάλογα με το «πορτοφόλι» του καθένα.
Σχεδόν το 40% του πληθυσμού (που συνολικά καταγράφεται σε 21.849.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2012) ζει σε συνθήκες φτώχειας και έχει μικρότερη ...πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω της υποχρεωτικής πλέον οικονομικής συμμετοχής του σ' αυτήν, με αποτέλεσμα να έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία του. Καθημερινές είναι σχεδόν οι αναφορές από νοσοκομεία σχετικά με σοβαρά ιατρικά προβλήματα σε παιδιά και ηλικιωμένους. Εξάλλου, η Ρουμανία κατέχει μια θέση στις χώρες με το χειρότερο δείκτη παιδικής θνησιμότητας στην ΕΕ, όπου κάθε χρόνο πάνω από 2.500 παιδιά πεθαίνουν πριν φτάσουν στο πρώτο χρόνο της ζωής τους! Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας με πνευμονικές, καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και Aids. Ενώ τα τελευταία 18 χρόνια δίνεται μόλις το 2% του ΑΕΠ για την Υγεία, με αποτέλεσμα ελλείψεις σε προσωπικό (σε συνδυασμό με τη μετανάστευση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού), υλικοτεχνική υποδομή και φάρμακα.
Εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας
Ηδη, από τις περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού και τη μείωση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία έχουν κλείσει τουλάχιστον 200 από τα 450 νοσοκομεία της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις, αρκετοί ασθενείς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς κάποια ιατρική φροντίδα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και αναγκάζονται να διασχίζουν δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν σε κάποιο κοντινό νοσοκομείο. Ενώ, λόγω της αύξησης της τιμής των φαρμάκων και της μειωμένης πλέον χρηματοδότησης σε συγκεκριμένες εξετάσεις πολλοί ασθενείς αναγκάστηκαν να διακόψουν τις θεραπείες τους, καθώς οι οικογενειακοί γιατροί σταμάτησαν να «γράφουν» φάρμακα και εξετάσεις.
Τα παραπάνω αποτελούν τα αποτελέσματα της πολιτικής των κατά καιρούς κυβερνήσεων που έχουν μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε ανώνυμες εταιρείες ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, εφαρμόζοντας την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ έθεσε επί τάπητος την ιδιωτικοποίηση όλων των νοσοκομείων και των κρατικών κλινικών, αφήνοντας μόλις ένα μίνιμουμ πακέτο υπηρεσιών στο κράτος. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας «CNAS» αναμένεται να αντικατασταθεί από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δίνουν τις εισφορές τους σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης. Από την 1η Γενάρη οι Ρουμάνοι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν συμμετοχή για την υγειονομική τους περίθαλψη, και σύμφωνα με την κυβέρνηση, με την ενέργεια αυτή θα «εξοικονομηθούν» περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ, μετατρέποντας το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.
Λιτότητα, απολύσεις, «χαράτσια»
Τα παραπάνω είναι απλά η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα σε ό,τι αφορά το σύστημα Υγείας, είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την καπιταλιστική παλινόρθωση και εν μέσω εφαρμογής σκληρών αντιλαϊκών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου. Το 2009 η κυβέρνηση της Ρουμανίας ήρθε σε συμφωνία με την «τρόικα» για την παροχή δανείου ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο το κεφάλαιο να έχει λιγότερες απώλειες λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και βέβαια τα βάρη της κρίσης να φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα. Μπαράζ απολύσεων σημειώνεται στη χώρα και μόνο μέσα στο Μάρτη δρομολογείται η απόλυση άλλων 1.600 δημοσίων υπαλλήλων - εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία και στην κρατική σιδηροδρομική εταιρεία «CFR Calatori». Υπενθυμίζεται πως από το Γενάρη του 2010 η κυβέρνηση έχει ήδη απολύσει 180.000 δημόσιους υπάλληλους.
Επιπλέον έχει περικόψει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%, «πάγωσε» τις συντάξεις, και αύξησε το ΦΠΑ στο 24%. Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβρη, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο, εκτός από τα προαναφερόμενα, επιβάλλει «κοινωνικές συνεισφορές» δηλαδή «χαράτσια» σε όλα πλέον τα εισοδήματα, συμπεριλαμβάνοντας τις συντάξεις, που σήμερα μια μέση μηνιαία σύνταξη φτάνει μόλις τα 190 ευρώ.
Τα μέτρα λιτότητας και η καθημερινή καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου του λαού είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μαζικές διαμαρτυρίες το Γενάρη με συνέπεια να παραιτηθεί το Φλεβάρη ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ. Στη θέση του αναδείχθηκε ο Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου, ο οποίος από την αρχή ...ξεκαθάρισε πως συμφωνεί με την πολιτική λιτότητας η οποία και θα συνεχιστεί.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ