11 Απρ 2012


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τις ανησυχίες της για τον αντίκτυπο της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής των πλούσιων χωρών στις αναπτυσσόμενες χώρες εξέφρασε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις ΗΠΑ. Η Ρουσέφ είχε προηγουμένως επικρίνει τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες για ένα «νομισματικό τσουνάμι», το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, προκάλεσε την εισροή ρευστότητας στη Βραζιλία, ανατιμώντας το νόμισμά της και καθιστώντας τις εξαγωγές της λιγότερο ανταγωνιστικές.
ΛΑ ΠΑΖ.-- Ανακάλεσε ο Βολιβιάνος Πρόεδρος, Εβο Μοράλες, το συμβόλαιο που είχε συνάψει με τη βραζιλιάνικη επιχείρηση ΟΑS για την κατασκευή οδικής αρτηρίας που διασχίζει το δάσος του Αμαζονίου, επικαλούμενος «μη τήρηση των συμφωνηθέντων» από την πλευρά της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο έχει πυροδοτήσει τις σοβαρότατες αντιδράσεις των αυτοχθόνων ιθαγενών, που αποτελούν και τους κύριους υποστηρικτές του Μοράλες.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν έχει αρκετούς πόρους για ν' αντέξει χωρίς πολλά προβλήματα ακόμη και αν δεν εξάγει καθόλου πετρέλαιο για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια φέρεται να δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars. Η δήλωση αυτή γίνεται ενώ η ΕΕ έχει αποφασίσει να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τον Ιούλιο χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει διασφαλίσει βιώσιμη εναλλακτική λύση για την τροφοδοσία χωρών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και προμηθεύονται κατά κύριο λόγο ιρανικό πετρέλαιο (Ιράν, Ισπανία, Ιταλία) και μόλις λίγα 24ωρα πριν την πραγματοποίηση ενός νέου γύρου συνομιλιών με την ομάδα των «6» στην Κωνσταντινούπολη.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Tρίτη πολιτική δύναμη της Γερμανίας αναδεικνύονται οι «Πειρατές», το μόρφωμα που εμφανίζεται ως η δύναμη ανανέωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του «Stern». Σταθερά πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ με 36%, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 24% και το Κόμμα των Πειρατών με 13%. Πράσινοι 11%, Die Linke 8% και Φιλελεύθεροι - FDP 5%.
ΣΑΝΑ'Α.-- Νέες αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες στην περίμετρο της πόλης Λαουαντάρ στο νότο της Υεμένης ανάμεσα σε στρατιώτες και ενόπλους της ισλαμιστικής «Ανσάρ αλ Σαρία», παραφυάδας της αλ Κάιντα, ενώ σημειώθηκε επίθεση και σε σημείο ελέγχου στην κεντρική επαρχία Μααρίμπ. Ο συνολικός απολογισμός έφτασε, χθες, τους 21 νεκρούς ενώ τη Δευτέρα σε αντίστοιχες συγκρούσεις πάλι στην πόλη Λαουαντάρ είχαν σκοτωθεί 57 άνθρωποι.
ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ απηύθυναν χτες διεθνώς «επείγουσα έκκληση» υπέρ των χωρών του Σάχελ (βόρεια και δυτική Αφρική), όπου 15.000.000 άνθρωποι υποφέρουν από την ξηρασία και τον υποσιτισμό εν μέσω «γενικής αδιαφορίας».
TOKIO.-- Στην από κοινού ανάπτυξη «αμυντικών» όπλων «για να συμβάλουν στην ασφάλεια αμφοτέρων των χωρών με ειρηνικές προθέσεις» συμφώνησαν χτες οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα και Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στο Τόκιο. Είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία προχωρά σε τέτοια αμυντικά ερευνητικά προγράμματα με χώρα άλλη πλην των ΗΠΑ.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Συνεχίστηκε και χτες για τέταρτη μέρα η απεργία των εργαζομένων στα λεωφορεία, στα τραμ και τους συρμούς του μετρό στην βελγική πρωτεύουσα εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό ενός ελεγκτή στον τόπο ενός τροχαίου το περασμένο Σάββατο. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να λάβει νέα μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία έχουν μείνει στα λόγια, σύμφωνα με τα συνδικάτα.
ΟΣΛΟ.-- Νέα εκτίμηση δικαστηρίου του Οσλο σημειώνει πως ο ρατσιστής και αντικομμουνιστής Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί κατηγορούμενος ότι σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011 στη Νορβηγία, δεν πάσχει από ψύχωση και είναι ποινικά υπεύθυνος, επομένως μπορεί να φυλακιστεί εφόσον καταδικαστεί. Προηγούμενη εκτίμηση ειδικών είχε κρίνει πως ο Μπρέιβικ πάσχει από «παρανοϊκή σχιζοφρένεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ