28 Απρ 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ Αυξάνονται άνεργοι και κατασχέσεις σπιτιών


ΙΣΠΑΝΙΑ
Αυξάνονται άνεργοι και κατασχέσεις σπιτιών
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Νέο ρεκόρ ανεργίας σημειώθηκε το Μάρτη στην Ισπανία, με τα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν 24,4% ή 5,6 εκατομμύρια, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίζονται η μερική απασχόληση και η εργασία έστω και μιας μέρας. Το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο σημειώνει πως 365.900 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 και προσθέτει πως ο αριθμός των νοικοκυριών με όλα τα μέλη τους ανέργους αυξήθηκε κατά 153.400, συνολικά 1,7 εκατομμύρια.
Στα ύψη βρίσκονται οι κατασχέσεις σπιτιών στη χώρα, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης.
Σε ιστορικά επίπεδα έφτασαν οι κατασχέσεις σπιτιών - τόσο ιδιόκτητων όσο και ενοικιαζόμενων - κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, που αυξήθηκαν σχεδόν κατά 22% (δηλαδή 58.241 οικογένειες) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο σπίτια παραμένουν άδεια. Μόνο από τον Οκτώβρη έως το Δεκέμβρη του 2011 υπήρξαν 15.347 κατασχέσεις σπιτιών, καθώς οι οικογένειες δεν μπορούσαν να πληρώσουν το νοίκι ή το δάνειο που είχαν λάβει από τράπεζες, είτε επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε εξαιτίας των περικοπών των μισθών και της αντιλαϊκής πολιτικής.
Συνολικά, από την έναρξη της καπιταλιστικής κρίσης, το 2008, έχουν γίνει πάνω από 300.000 κατασχέσεις, εξαναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους - ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά - να μένουν στους δρόμους έχοντας ταυτόχρονα ένα υπέρογκο χρέος για όλη τους τη ζωή.
Αρκετοί Ισπανοί συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις κατά των εξώσεων, περιφρουρώντας τις εισόδους των σπιτιών όταν καταφτάνει η αστυνομία για να εκδιώξει τις οικογένειες που διαμένουν σε αυτά.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγο μετά την υποβάθμιση της χώρας από τη «Standard & Poor's» κατά δύο βαθμίδες, από το Α στο ΒΒΒ+, με αρνητικές προοπτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ