28 Απρ 2012

ΧΙΛΗ Σε θέση μάχης ξανά φοιτητές και κυβέρνηση


ΧΙΛΗ
Σε θέση μάχης ξανά φοιτητές και κυβέρνηση
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--
Με παραπλανητικά μέτρα σε συνδυασμό με καταστολή προσπαθεί να καθυποτάξει το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, που βγήκε ξανά στους δρόμους την περασμένη Τετάρτη, απαιτώντας μια δημόσια δωρεάν και ποιοτική Παιδεία και επιπλέον τον τερματισμό της ποινικοποίησης του κινήματος και την ανάκληση όλων των διώξεων καθηγητών εξαιτίας της συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις του 2011, καθώς και την ανάκληση όλων των αποφάσεων που επέβαλαν την αποβολή ή μη εγγραφή μαθητών πάντα γιατί πήραν μέρος στις περσινές κινητοποιήσεις για την Παιδεία.
Οι διαδηλώσεις με 80.000 φοιτητές, μαθητές και καθηγητές στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και σε πολλές πόλεις, παρά την καταστολή με την οποία αντιμετωπίστηκαν έθεσαν πάλι στο επίκεντρο της ατζέντας τον αγώνα για τη Δημόσια Παιδεία.
Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «άδικο»... το αίτημα για δημόσια δωρεάν και ποιοτική Παιδεία, αλλά σε λιγότερο από 24 ώρες, προσπαθώντας να κάμψει το κύμα οργής, παρουσίασε ένα σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων το οποίο προβλέπει την επιβολή φόρων σε επιχειρήσεις για να χρηματοδοτηθεί η μεταρρύθμιση στον τομέα της Παιδείας. Η κίνηση έχει σαφείς στόχους: να ανακόψει μέσω του διχασμού και του αποπροσανατολισμού το κίνημα για την Παιδεία και να αντιστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση του αντιδραστικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013.
Ο πρόεδρος Πινιέρα δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα και υποτίθεται θα αποτελέσει τον αιμοδότη για την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία είναι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα τεθεί σε ψήφιση στο Κογκρέσο, προβλέπει αύξηση του φόρου επί των εσόδων των επιχειρήσεων στο 20%, μείωση των τελών χαρτοσήμου, έγκρισης δανείων, εκταμίευσης και άλλων δαπανών για τη χορήγηση πιστώσεων, ενώ πρόσθεσε πως αναμένει ότι θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους στη Χιλή ετησίως από 700 εκατ. δολάρια ως 1 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ